در پی نوسانات نرخ ارز در بازار، اعضای اتحادیه صادرکنندگان صنعت چاپ ایران و چاپخانه‌داران کمیسیون تولیدکنندگان و چاپخانه‌داران لفاف‌های بسته‌بندی انعطاف‌پذیر جلسه‌ای اضطراری در محل این اتحادیه برگزار کردند.

به گزارش خبرنگار مهر، در این جلسه که عصر روز دوشنبه 19 دی‌ماه برگزار شد، مدیران ارشد «چاپخانه‌های انعطاف‌پذیر» حضور داشته و درباره مشکلات و نوسانات قیمتی در بازار سخن گفتند.

نبود ثبات در بازار مواد اولیه برای تولید و فرآیند چاپ در این چاپخانه‌ها که به علت این نوسانات و رابطه مستقیم آن با قیمت ارز، فروشندگان مواد اولیه از فروش مایحتاج چاپخانه‌ها خودداری می‌کنند، یکی از مشکلات اصلی مطرح‌شده در جلسه بود.
اتحادیه صادرکنندگان صنعت چاپ ایران اولین اتحادیه‌ای است که بعد از نوسانات ارز در بازار کشور جلسه ویژه‌ای برای حل این مشکل برگزار کرده است.
 
یازدهمین جلسه چاپخانه‌داران کمیسیون تولیدکنندگان و چاپخانه‌داران لفاف‌های بسته‌بندی انعطاف‌پذیر با توضیحاتی درباره تشدید مشکلات تولید پس از افزایش نرخ ارز آغاز شد که محاسبه قیمت فروش با توجه به قیمت ارز توسط اعضا پیشنهاد شد.
 
به گفته حاضران در نشست، نظر به اینکه 90 درصد مواد مصرفی با محاسبه نرخ ارز در اختیار چاپخانه‌داران قرار می‌گیرد در نتیجه فروش محصولات با قیمت کنونی موجب زیان در کسب شده است و از سوی دیگر باید مساله خرید از سوی مشتریان نیز در نظر گرفته شود؛ چرا که تغییر قیمت بسته‌بندی به طور مستقیم در قیمت تمام شده کالاها تأثیرگذار خواهد بود.
 
افزایش قیمت مواد اولیه به ویژه فیلم در قیمت تمام‌شده در فرآیند تولید توسط مشتریان قابل قبول است، اما افزایش قیمت اجرت و مواد مصرفی دیگر، توسط سفارش‌دهنده تایید نمی‌شود که نیاز به تمهیدات جمعی چاپخانه‌داران دارد.
 
تنظیم عرضه تولیدات با توجه به تقاضای بازار برای دستیابی به قیمت واقعی از دیگر پیشنهادات اعضا بود و آنها معتقد بودند فروش غیرنقدی در حال حاضر بسیار خطرساز شده و کل مسئولیت نوسانات قیمت در این نوع فروش متوجه چاپخانه‌دار است.
جایگزینی فیلم‌های مشابه و با صرفه‌تر از BOPP در موارد ممکن و آموزش روش‌های تعیین قیمت تمام‌شده و استفاده از دیگر انواع مواد اولیه، پیشنهادهای دیگری بود که برای رفع مشکل مطرح شد.
 
مشکل دیگری که بدان اشاره شد، این بود که عدم دسترسی به مواد اولیه به ویژه فیلم در چرخه تولید نیز برگشت وجوه را به چالش کشیده است. در زمانی که تولیدکننده به طور مثال 3 تن سفارش بسته‌بندی به چاپخانه ارجاع می‌کند و چاپخانه فقط یک سوم فیلم برای تولید این سفارش دارد، پس از تحویل موجودی فیلم، مشتری از پرداخت صورتحساب تا زمان تحویل کل سفارش خودداری می‌کند که موجب از دست رفتن گردش مالی چاپخانه می‌شود.
 
با توجه به حضور شرکت پلات در جلسه، امکان دریافت فیلم از تولیدکنندگان در مدت یک هفته تا 10 روز در صورت پرداخت نقدی توسط چاپخانه‌ها به پرسش گذاشته شد. نتیجه این بود که با توجه به تولید متنوع محصولات فیلم و محدود بودن تولید، امکان تحویل محصول در صورت خرید نقدی تعداد زیادی از چاپخانه‌داران در حال حاضر غیرممکن است و در صورت دریافت نقدی، این فرآیند در درازمدت با برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری تولیدکنندگان فیلم میسر می‌شود.
 
با توجه به افزایش 40 درصدی نرخ خرید مواد اولیه مصرفی در دو ماه گذشته به دلیل افزایش نرخ ارز، مشکلات زیادی گریبان واحدهای مختلف چاپ و بسته‌بندی را گرفته است که تنش در این بخش از صنعت بر قیمت تمام شده کالاهای مختلف و حتی مصرفی روزمره مردم تاثیر می‌گذارد.