به گزارش خبرگزاری مهر، این پروژه عظیم که GEMS نام دارد به خاطر تلسکوپ جدیدی که به پلاریزاسیون (قطبی شدگی) پرتوهای ایکس بسیار حساس است اجرا خواهد شد. این تلسکوپ همراه با یک بالون ایرواستاتیک به ارتفاع 40 کیلومتری حمل می رود.
"هنریک کراوژینسکی"، دانشمند فیزیک نجوم و استاد فیزیک دانشگاه واشنگتن همراه با محققان ناسا با استفاده از این تلسکوپ سیاه چاله ها را دنبال خواهند کرد.
این تلسکوپ که برگرفته از نام شمشیر افسانه "شاه آرتور و جادوگر مرلین"، "ایکس کالیبور" نام دارد و به پرتوهای ایکس با انرژیهای بین 20 هزار تا 60 هزار الکتروولت حساس است در بهار 2013 یا در پاییز 2014 پرتاب خواهد شد.
به محض اینکه بالون محتوی تلسکوپ در هوا معلق شد این دستگاه دو سیاه چاله کهکشان راه شیری، یک ستاره معروف نوترونی، سحابی خرچنگ و سیاه چاله ای در بیرون از کهکشان ما را هدف تحقیقات خود خواهد کرد.
تاکنون، ستاره شناسان تنها قطبی شدگی پرتوهای ایکس یک منبع نجومی خارج از منظومه شمسی یعنی سحابی خرچنگ را اندازه گیری کرده اند و اکنون منتظرند که تلسکوپ ماموریت GEMS سایر چشمه های قطبی شدگی این پرتوها را هم رصد کند.
براساس گزارش Astronomy Now Online ، "ایکس کالیبور" برپایه محور نوسانگری عمل می کند که پرتوهای ایکس را در حلقه هایی که در اطراف آنها وجود دارد متفرق می کند.
با اندازه گیری جهتی که در آن فوتونها متفرق می شوند محققان می توانند قطبی شدگی پرتوهای ایکس را نتیجه گیری کنند.
این دستگاه همچنین می تواند نظریه نسبیت عمومی را در نزدیکی سیاه چاله ها آزمایش کند.