نخست وزیر عراق در گفتگو با یک شبکه عرب زبان به سئوالات مختلف این شبکه درباره اوضاع داخلی کشورش، سوریه، ایران، آمریکا و ... پرداخت و درباره پیامدهای هر گونه ماجراجویی غربی ها در منطقه هشدار داد.

به گزارش خبرگزاری مهر، "نوری المالکی" در گفتگو با العربیه هدف از سفر اخیر خود به آمریکا را فعال سازی توافقنامه راهبردی میان دو کشور دانست.

عراق 36 جنگنده اف 16 از آمریکا می خرد

وی افزود : هیچ نظامی آمریکایی در عراق وجود ندارد و کسانی که باقی مانده اند، کارشناسان غیر نظامی هستند که ماموریت آنها آموزش نیروهای عراقی است.

نخست وزیر عراق درباره محور مذاکراتش در سفر اخیر به واشنگتن گفت : در سفر به آمریکا درباره خرید 36 جنگنده اف 16 از آمریکا توافق به دست آمد.

وی با بیان اینکه عراق بر اساس برنامه حمایت از نظام تسلیحاتی سلاح خریداری کرده است، افزود : مذاکرات میان وزارتهای دفاع عراق و آمریکا برای خرید رادارهای دفاعی برای دفاع از خاک عراق انجام می شود.

مالکی همچنین گفت : برای اولین بار در کنگره از مشکلات داخلی عراق به صراحت سخن گفتیم.

وی افزود : توافقنامه راهبردی میان عراق و آمریکا زمینه همکاری در بخشهای مختلف را برای دو کشور باز کرده است.

به گفته وی، بیشتر قراردادهای نفتی در عراق را کشورهای شرقی و غربی به دست آورده اند.

نخست وزیر عراق از طریق العربیه از کشورهای عربی و دیگر کشورها خواست در امور داخلی عراق دخالت نکنند.

مالکی در ادامه گفت : یکی از شرکای سیاسی به صراحت به من گفت عراق همچون کیکی است که باید آن را تقسیم کنیم.

تحولات سوریه

به گزارش مهر، نخست وزیر عراق در بخشی دیگر از این گفتگو در خصوص درخواست برخی رژیمهای عربی از بشار اسد برای کناره گیری از قدرت گفت : نمی پذیریم که کسی از رئیس هر کشوری بخواهد کناره گیری کند، این تصمیم به مردم هر کشوری برمی گردد.

وی گفت : امیدوارم ثبات و آرامش به سوریه بازگردد و این کشور بحران کنونی را پشت سر بگذارد، همچنان تماسها میان ما و سوریه ادامه دارد.

نخست وزیر عراق خاطر نشان کرد : برای کمک به حل مشکلات کشورهای همسایه به ویژه سوریه تلاش می کنیم.

وی درباره طرح عراق برای حل مسئله سوریه گفت : این طرح از هیچ طرفی به زیان طرف دیگر جانبداری نکرده است.

مالکی گفت : عراق در زمینه حل سوریه کاملا بی طرفانه عمل می کند و منتظر سفر هیئت مخالفان سوری برای گفتگو درباره طرح عراق برای حل بحران سوریه هستیم.

مالکی گفت : بادهایی که موازنه های قدرت را در کشورهای عربی برهم زد، کشورهای عربی دیگری را نیز فرا خواهد گرفت.

نخست وزیر عراق اظهار داشت : ما از مطالبات ملت سوریه حمایت و برای تماس با مخالفان سوری تلاش می کنیم و امیدواریم در نهایت بحران سوریه با توافق ملی حل شود.

طرح عراق درباره سوریه

مالکی درباره طرح کشورش برای حل بحران سوریه گفت : طرح عراق بر تاسیس احزاب دموکراتیک بر اساس انتخاباتی که با نظارت بین المللی برگزار شود، مبتنی است.

وی با تکذیب ادعای خبرنگار العربیه درباره حمایت مالی دولت عراق از دولت سوریه اظهار داشت : من حتی نمی توانم یک دلار بدون اجازه پارلمان هزینه کنم چطور می توانم از سوریه حمایت مالی کنم، بنابراین با قاطعیت چنین ادعایی را تکذیب می کنم، چرا که ما حتی یک دلار از بودجه عراق را به سوریه نداده ایم.

مسئله بستن تنگه هرمز

نوری المالکی در خصوص سئوال خبرنگار العربیه درباره احتمال بسته شدن تنگه هرمز از سوی ایران در واکنش به اقدامات خصمانه غربی ها گفت : بیشترین حجم نفت صادراتی از طریق تنگه هرمز عبور می کند،معتقدم بستن تنگه هرمز کار آسانی نیست، چرا که در آبهای منطقه ای قرار دارد و این اقدام برای آمریکا و اروپا و ایران خطرناک خواهد بود.

مالکی گفت : از ایران و آمریکا می خواهم این بحران را مهار کنند، از طرف غربی ها نباید هیچ فشاری بر ایران اعمال شود و ایران هم اقدام به بستن تنگه هرمز نکند.

وی خاطر نشان کرد : هر گرایش برای جنگ، به نفع منطقه نخواهد بود، جنگ میان ایران و آمریکا به نفع منطقه نیست.

مالکی در عین حال گفت : همه، خطرات جنگ را درک می کند، آنچه وجود دارد، عملیات اراده سنجی است.معتقدم از جنگ دور هستیم اما اگر شعله جنگ برافروخته و دامنه آن گسترش شود، ما هم در امان نخواهیم ماند.

نخست وزیر عراق افزود : اختلافات میان تهران و واشنگتن وجود دارد و معتقد نیستم که این اختلافات به جنگ منجر شود، با این حال ما برای میانجیگری برای حل اختلافات آماده ایم.

مالکی گفت : عراق هدیه و کیک نیست، عراق کشور راهبردی در منطقه است، ما روابط دوستانه ای با ایران و آمریکا داریم و اجازه نخواهیم داد که حتی یک نظامی از خاک عراق برای حمله به اهدافی در منطقه تلاش کند.

واکنش به اتهامات برخی طرفها علیه ایران

نخست وزیر عراق آینده عراق در واکنش به اتهام برخی طرفها درباره دخالت ایران در امور داخلی کشورش گفت : اتهام دخالت ایران در امور عراق یک اتهام قدیمی و بی اساس است، چرا که ما به هیچ طرفی اجازه دخالت نمی دهیم.

وی افزود : ایران کشور بزرگی است و طبیعی است که روابط خود با ایران را حفظ کنیم، همچنانکه روابط دوستانه ای با ترکیه، آمریکا و کشورهای دیگر داریم، اما هرگز اجازه نمی دهیم دیگران در امور داخلی مان دخالت کنند.

وضعیت داخلی عراق

به گزارش مهر، مالکی درباره اوضاع داخلی عراق به مسئله فدرالیسم اشاره کرد و گفت : ما مشکلی به نام مناطق مورد اختلاف مثل کرکوک داریم، من به خاطر مهار خونریزی و نگرانی از تجزیه کشور تمایلی به فدرالیسم ندارم. 

وی افزود : استانهایی که با یکدیگر اختلافات مرزی دارند آنها را توصیه نمی کنم به سمت فدرالیسم حرکت کنند.

نخست وزیر عراق اظهار داشت : نشست ملی آتی باید مشکلات تمام استانها را در دستورکار قرار دهد.زمان آن رسیده است که کنگره ملی آتی تمام طرفها را ملزم به پایبندی به قانون اساسی کنند.

مالکی در پاسخ به سئوال خبرنگار العربیه که پرسید برخی طرفهای عراقی شما را به دیکتاتوری متهم می کنند، واکنش شما چیست؟ گفت : به منتقدان توصیه می کنم واقع گرا باشند، وقتی من آنها را به نقض قانون اساسی متهم کرده ام، می گویند دیکتاتوری را در پیش گرفته ام که این اتهامات بی اساس است.

نخست وزیر عراق در ادامه اظهار داشت : من مدافع قانون اساسی هستم اما از تمام بندهایش راضی نیستم.

مسئله طارق الهاشمی

خبرنگار العربیه در ادامه سئوالی درباره طارق الهاشمی با جانبداری از معاون فراری رئیس جمهوری عراق گفت : مسئله طارق الهاشمی مسئله کاملا قضایی است و دستگاه قضایی درباره آن تصمیم گیری می کند.

وی با خسته کننده توصیف کردن مسئولیت نخست وزیری گفت : ماموریت نخست وزیری را دوست ندارم و به آن چشمداشت نداشتم، اما این مسئولیت بر من تحمیل شد.

نخست وزیر عراق با تاکید بر اینکه هرگز به دنبال ثروت اندوزی با سوء استفاده از جایگاه خود نیست، از کاهش میزان حقوق خود خبر داد و اعلام کرد کمتر از ده هزار دلار در ماه حقوق دریافت می کند.