خبرگزاری مهر - گروه بین الملل : مردم مصر امروز در حالی اولین سالگرد آغاز انقلاب 25 ژانویه را در میادین بزرگ شهرهای مختلف جشن گرفته اند که تا تحقق اهداف خود مسیری کاملا طولانی و پر فراز و نشیب در پیش خواهند داشت.

پیروزی شگفت انگیز اخوان المسلمین مصر در انتخابات پارلمانی این کشور تشکیل یک نظام اسلامی را در سرزمین فراعنه نوید می دهد.

نامزدهای اخوان المسلمین مصر در این انتخابات 47 درصد از مجموع 508 کرسی پارلمانی را به دست آوردند.

هر چند داوری درباره عملکرد اخوان المسلمین اندکی زود است، اما این پیروزی بدون شک موازنه های سیاسی و امنیتی منطقه را به سود ملتهای اسلامی تغییر خواهد داد.

اخوان المسلمین در طول یک سال گذشته کاملا هوشمندانه و دقیق رخدادهای میدان التحریر وانقلاب مردم مصر را هدایت کردند.

حضور فعال این مجموعه در تظاهرات مردمی وارائه یک ادبیات سیاسی جدید به گسترش محبوبیت آنان بین اقشار مختلف جامعه مصر منجر شد.

در تجزیه و تحلیل انقلاب مصر در اولین سالگرد آغاز آن، می توان یک سلسله شاخصهای داخلی و خارجی را به عنوان عامل پیروزی وعناصر خطرآفرین برای ملت مصر نام برد.

انقلاب مصر یک انقلاب کاملا مردمی و برخاسته از نگرش ملت مصر نسبت به رژیم دیکتاتوری حسنی مبارک بود.

چسبندگی رژیم حسنی مبارک به آمریکا و رژیم صهیونیستی ودور شدن مصر از ارزشهای دینی، حاکمیت خود کامه نظامیان و فساد اجتماعی واقتصادی مهمترین انگیزه مردم برای قیام علیه این نظام تلقی می شود .

مردم مصر که بیش از 30 سال شاهد همگامی وهمسویی حسنی مبارک با آمریکا واسرائیل بودند، فضای سیاسی حاکم بر کشور خود را بر نمی تافتند.

بنابراین قیام جوانان مصری و حضور آنان در میدان التحریر قاهره به پیروزی آنان علیه رژیم حسنی مبارک منجر شد.

اما آیا انقلاب مردم مصر پس از 3 دهه مبارزه آشکار و پنهان به هدف مطلوب خود رسیده است؟

مسلما مردم مصر تا تحقق اهداف خود مسیری کاملا طولانی و پر فراز و نشیب در پیش خواهند داشت.

وجود شورای نظامی به عنوان شمشیر "دموکلوس" آینده انقلاب مردم مصر را با خطر جدی روبرو کرده است.

هر چند حسنی مبارک به عنوان رئیس رژیم مصر سرنگون شده، اما بدنه رژیم وی همچنان دست نخورده باقی مانده است.

شورای نظامی حاکم بر مصر تلاش می کند تا اگر حاکمان آینده مصر از مسیر ترسیم شده خارج شوند حرکت مردم مصر را در یک ایستگاه معینی متوقف کند.

از سوی دیگر دخالت آمریکا، عربستان و قطر در مسائل داخلی مصر می تواند در آینده، انقلاب جوانان مصر را از هدف اصلی خود دور کند.

آمریکا درصدد است تا حاکمیت آینده مصر امنیت رژیم صهیونیستی را مخدوش نکند و توافقنامه کمپ دیوید محترم شمرده شود.

قطعا این رویکرد با سیاستهای اسلام گریان مصری کاملا متناقض است، زیرا اخوان المسلمین خواهان بازنگری اساسی در معاهده سازش کمپ دیوید هستند.

در چنین فضایی قطعا نقش شورای نظامی در هدایت سیاستهای داخلی و خارجی مصر یک نقش محوری خواهد بود و این امر آینده انقلاب مردم مصر را به شدت تهدید می کند.

برایند رخدادهای یک سال گذشته مصر نشان می دهد  که گروه های سلفی که 18 درصد از کرسی های پارلمانی را به دست آورده اند در آینده به سمت افراط گرایی حرکت خواهند کرد.

 تشدید خشونتهای احتمالی و بروز تنشهای مذهبی میان سلفی ها و اقلیتهای مذهبی و دینی به دخالت ارتش برای پایان دادن به وضعیت موجود منجر خواهد شد.

درگیریهای خونین اخیر میان سلفی ها و مسیحیان قبطی مصر که به کشته و زخمی شدن صدها نفر در شهر قاهره منجر شد ، فضای تیره و تاری بر اوضاع سیاسی مصر حاکم کرده است.

بنابراین انقلاب مردم مصر برای رسیدن به سر منزل مقصود، راه درازی در پیش دارد و هر حرکت اشتباهی از سوی گروههای سیاسی، این انقلاب مردمی را در میانه راه متوقف خواهد کرد.

"حسن هانی زاده" کارشناس مسائل بین الملل