در چنين روزي در سال 1946 ميلادي و پس از آغاز فعاليت سازمان ملل متحد و همچنين شوراي امنيت سازمان ملل ، موضوع شكايت ايران از شوروي در مورد خود داري شوروي از تخليه آذربايجان ، در دستور كار شوراي امنيت قرار گرفت . شوروي پس از اشغال ايران در زمان جنگ جهاني دوم ، به قول هاي پيشين خود عمل نكرد و همچنان نيروهاي خود را در منطقه آذربايجان نگهداشت .
تحصن روحانيان در مسجد دانشگاه تهران :
درچنين روزي در سال 1357 هجري شمسي روحانيان بر جسته كشور در مسجد دانشگاه تهران ، در اعتراض به بستن فرودگاه مهرآباد ازسوي دولت بختياربراي جلوگيري از ورود حضرت امام خميني ره به ايران تحصن كردند . دراين تحصن روحانيان سرشناسي مانند آيت الله طالقاني ، آيت الله بهشتي ، استاد مرتضي مطهري ، دكتر باهنر و دكتر مفتح حضور داشتند. تحصن روحانيون در دانشگاه تهران باز تاب بسيار مطلوبي در جامعه داشت و سبب شد هر روز بيش از روز پيش دانشگاه تهران و خيابان هاي ا طراف شاهد حضور پرشور و خشمگنانه گروه هاي مختلف مردم براي پشتيباني از متحصنان باشد و اين كه همه خواستار بازگشايي فرودگاه ها براي باز گشت رهبر كبير انقلاب اسلامي از پاريس به تهران مي شدند. پيش از اين نيز گفته شده بود كه حضرت امام ره در پاريس بختيار را پذيرفته است كه در همين روز حضرت امام خميني(ره) با ارسال پيامي اين شايعه ها را تكذيب كردند : " آنچه كه ذكر شده است كه شاپور بختيار را در سمت نخست وزير من مي پذيرم ، دروغ است، بلكه تا استعفا نكند او را نميپذيرم چون اورا قانوني نميدانم ... . من با بختيار تفاهمي نكرده ام و آنچه كه سابق گفته است كه گفت وگوي بين او ومن بوده دروغ محض است. ملت بايد موضع خود را حفظ كنند و مراقب توطئه ها باشند " . در همين روز نظاميان رژيم پهلوي با محاصره مردم در نقاط مختلف دست به كشتار مردم بي دفاع زدند. بر اساس گفته برخي روزنامه ها در اين روز 35 نفر در تهران و 50 نفر در نقاط ديگر كشور به شهادت رسيدند.
تدوين نحوه بازگشت امام خميني ره :
در چنين روزي در سال 1357 ه ش در جلسه اي با شركت ژنرال قره باغي و ژنرال مقدم از ارتش و ساواك ومهندس بازرگان و يدالله سحابي معاون او از نهضت آزادي ، درباره بازگشت امام خميني ره به كشورووضعيت شوراي سلطنت گفت وگو كردند . كميته استقبال از امام خميني نيز كه براي حضور ايشان در كشور برنامه ريزي مي كرد در همين روز مركز استقرار ايشان پس از ورود به كشور را مدرسه رفاه قرار داد . اين كميته مامور حفظت از حضرت امام نيز بود .
تهديد توخالي ژنرال قره باغي :
در اين روز در سال 1357 همچنين قره باغي عضو شوراي سلطنت اعلام كرد چنانچه امام خميني ره به خواست خود اقدام به تشكيل دولت كند ارتش مداخله خواهد كرد . وي گفت نيروهاي مسلح بيش از اين از كساني كه از سربازان مي خواهند پيمان شكني كنند ، چشم پوشي نخواهد كرد . اين سخنان در حالي گفته مي شد كه بسياري از سربازان با رها كردن ارتش و فرار ار سرباز خانه ها به آغوش مردم بازگشته بودند و خواستار نابودي رژيم پهلوي بودند .
در چنين روزي در سال 1348 ه ش سيد حسن تقي زاده در گذشت . تقي زاده بيش از 90 سال در قيد حيات بود . وي از فعالان در جريان مشروطه خواهي بود و پس از فتح تهران در سلك رهبران حزب عاميون در آمد . وي در ميان رهبران اين حزب و در كنار افرادي چون سيد رضا مساوات ، سليمان ميرزا و وحيدالملك جاي گرفت . اين حزب در مقابل حزب اعتداليون ديدگاههاي راديكالي داشت . سيد حسن تقي زاده نخستين كسي بود كه شعار استعماري جدايي دين از سياست را سرداد و در اين خصوص خواستار جدايي نهاد دين از حكومت شد . نقش تقي زاده به عنوان يكي از رهبران انقلاب مشروطه و مهمترين نظريه پرداز ترقيخواهي ايران در آغاز اين قرن و همچنين به عنوان نخستين نماينده سنت روشنفكري، روزنامه نگار ي در جامعه ايراني قابل تامل است . او نشريه كاوه را به عنوان يك نشريه سياسي در جريان جنگ جهاني اول تحت كميته نجات ملي ايران منتشر مي ساخت تا احساسات ضد روسي و موافق با آلمان را در ميان ايرانيان تقويت كند . وي با استفاده از نويسندگاني چون محمد قزويني ، حسين كاظم زاده ، محمد علي جمال زاده ، و رضا تربيت بر انديشه دشمني روس ها به ايران تاكيد مي كرد . اين دوره از نشريه كاوه مدت چهار سال انتشار يافت . پس از آن و پس از يك دوره فترت تقي زاده انتشار دوره دوم مجله كاوه را به صورت يك مجله علمي و ادبي و با هدف ترويج تمدن اروپايي در ايران شروع كرد . او در مقاله اي مشهور در مجله كاوه خلاصه انديشه خود را بيان مي دارد :" قبول و ترويج تمدن اروپا بلا شرط و قيد و تسليم مطلق شدن به اروپا و اخذ آداب و عادات و رسوم و تربيت و علوم و صنايع و زندگي و كل اوضاع فرنگستان بدون هيچ استثناء ( جز از زبان ) راه كاميابي است ....ايران بايد ظاهرا و باطنا ، جسما و روحا فرنگي مآب شود وبس ." (كاوه شماره يك و 2 ، 1920 ) .
" تجدد پديده اي است غربي ؛ راه نجات ايران قبول اساسي اين جريان در عين حفظ جنبه هاي مثبت و ماندني فرهنگ ايران است. مي گفتند در اين رهگذر بايد فرهنگ و ادب ايران را نيك بشناسيم ؛ جنبه هاي مضر و منفي اش را طرد و ترك وجنبه هاي مثبت آن را پاس بداريم. اگر خود و غرب را به درستي بشناسيم ، نه مرعوب تجدد خواهيم شد و نه بي رويه مفتون خود خواهيم ماند. حفظ زبان فارسي يكي از كليدهاي پيروزي در اين تلاش و حفظ هويت ملي ايران است" . در بررسي افكار تقي زاده گفته مي شود كه وي بعد ها ازچنين انديشه اي تا حدي عدول كرد و به تعديل تفكر غربزدگي خود پرداخت . وي در جريان بست نشيني مشروطه طلبان در سفارت انگليس در تهران از مشوقان اين جريان بود وخود نيز در سفارت انگليس به ديگران پيوست واز پلوي سفارت فيض برد .
تصويب آيين نامه اجرايي قانون مطبوعات :
در چنين روزي در سال 1365 آيين نامه اجرايي قانون مطبوعات تصويب شد . در سي ام فروردين سال 1379 قانون جديد مطبوعات به تصويب نمايندگان مجلس شوراي اسلامي رسيد كه ناسخ قانون و آيين نامه قبلي بود . بر اساس مواد 47 و 48 قانون آيين نامه اجرائي اين قانون ظرف حداكثر شش ماه توسط وزارت و فرهنگ ارشاد اسلامي تهيه و به تصويب هيئت وزيران مي رسد .همچنين اين قانون از جمله در مورد نحوه تشكيل هيئت نظارت و هيئت منصفه از تاريخ تصويب لازم الاجرا است و نيز از تاريخ تصويب آن كليه قوانين مغاير با آن از جمله لايحه قانوني مطبوعات مصوب 25/5/1358 شوراي انقلاب لغو گرديد.
انتشار روزنامه اختر :
در چنين روزي در سال 1292هجري قمري اولين شمار از روزنامه اختر در دراستانبول چاپ ومنتشر شد . اين نشريه تا سال 1314 ه ق پيوسته منتشر مي شد . روزنامه اختر در دوران نهضت تنباكو به مديريت آقا محمد طاهرتبريزي سهم بسياري در آگاه سازي مردم نسبت به مباني قانون ايفا كرد . در شمار ه ششم روزنامه اختر با اشاره به اولين اقدامات ناصر الدين شاه در تدوين «كتابچه قانون» ، منقول از ناصر الدين شاه آمده است :« اين كتابچه قانوني كنت را خواندم، تماما بسيار به قاعده و درست است، يكي دو فقره را ما كم و زياد كرديم، ملاحظه كنيد همين كتابچه و همين دستخط را در مجلس اول دارالشوري كه منعقد مي شود، بدهد قرائت كنند. وزرا هم اين كتابچه را امضاء كرده بدهند به كنت. او هم چاپ كرده، منتشر نمايند. و از تاريخ امضاء وزرا مشغول اجراي اين قوانين بوده. ذره اي تخلف نشود، همه اين قوانين صحيح و محل هيچ ايراد نيست و لزوما انشاءالله بايد مجري شود. همين دستخط را بده كنت ملاحظه نمايد، بداند ما قواعد را پسنديده ايم . شهر شوال سنه 1296» روزنامه اختر از همان آغاز با نشر اخبار و مطالب انتقادي عملكرد نظميه ايران را مورد پرسش هاي روشنگرانه متعدد قرار داد، به گونه اي كه خشم ناصرالدين شاه را برانگيخت.
اظهارت خصمانه وزير خارجه آمريكا :
در چنين روزي در سال 1980 ميلادي ، 1358 ه ش الكساندر هيگ وزير امور خارجه آمريكا در نخستين كنفرانس مطبوعاتي خود در پاسخ به سوالي در باره آينده روابط ايران و آمريكا گفت : تحت هيچ شرايطي كالاهاي نظامي به ايران تحويل و يا فروخته نخواهد شد . وي وضعيت سه آمريكايي غير گروگان را كه در ايران به سر مي بردند عاملي تعيين كننده در وضعيت آينده روابط دو كشور دانست .
تولد موتسارت :
درچنين روزي در سال1756ميلادي ولفگانگ آمادئوس موتزارت در شالزبورگ اتريش به دنيا آمد . وي از جمله نوابغ موسيقي است كه در مدت كوتاه عمر خود آثار بسيار گرانسنگي در حوزه موسيقي از خود به جاي نهاده است . از مشهور ترين اپراهاي وي مي توان به "عروسي فيگارو "و" ني سحر آميز" اشاره كرد . او در پنج سالگي نوشتن تصنيف را آغاز كرد. به دليل استعداد سرشارش پدر، او را از همان بدو كودكي به شهرهاي مختلف فرستاد تا پسر از خوشه هاي هنر دامن خود را لبريز سازد . در سال 1768 ميلادي موتسارت اپراهاي "بوفاي ايتاليايي" و" دختر ساده " را به رشته تحرير در آورد . اما او به همين امر بسنده نكرد و روز به روز پله هاي ترقي را طي نمود چنانكه در چهارده سالگي در سفر به ايتاليا اپراي مهرداد پادشاه پونتو را براي پاپ كلمان به نمايش درآورد كه به همين دليل به وي شواليه دو موزار لقب دادند . وي اپراي "ني سحر آميز " را به عنوان مشهور ترين اپراي خود ، در تماشاخانه ويدن در شب سي ام ژانويه سپتامبر 1791 به روي صحنه برد . موتسارت در طول عمر خود 50 سمفوني نوشت كه سمفوني هاي شماره هاي 31 ، 39 ، 40 و 41 عناوين مهمترين آنهاست . گفته اند ؛ سرگذشت پيانو از موزار آغاز و به وان كيلبرن ختم مي شود.
ساخت نخستين قرص مسكن :
درچنين روزي در سال 1900 ميلادي نخستين قرص مسكن شيميايي را داروساز آلماني بنام فليكس هوفمان ساخت. او آسپرين را به جامعه عرضه كرد . آسپرين و استامينوفن دو نمونه از داروهاي ضد درد ملايم اند.
آغاز آزمايش هاي اتمي :
در چنين روزي در سال 1951 ميلادي ايالات متحده آمريكا نخستين آزمايشهاي اتمي خود را در صحراي نوادا انجام داد . ودر جنگ جهاني دوم براي اولين بار وبه عنوان اولين كشور از قدرت ويرانگر و مرگبار آن بهره گرفت و دوشهر هيروشيما و ناكازاكي در ژاپن را به ويرانه اي تبديل كرد و در دقايق اوليه هزاران نفررا كشت .آمريكا همچنان به گسترش سلا ح هاي اتمي به صورت هاي مختلف ادامه مي دهد در حالي كه برخلاف موازين بين المللي و معاهدات آژانس انرژي اتمي سازمان ملل است. اما از استفاده صلح آميزو اقتصادي نيروي اتم توسط كشورهاي مخالف تجاوز طلبي خود مخالفت مي ورزد.
در گذشت شارلوت برونته :
در چنين روزي در سال 1855 شارلوت برونته نويسنده مشهور انگليسي در گذشت . شارلوت در سال 1816 ميلادي در خانواده اي ادب دوست به دنيا آمد . در اين خانواده سه دختر به نامهاي شارلوت، اميلي و آن بود كه هر سه نيز بعدها نويسنده شدند .
اين سه خواهر به دليل وجود مشكلات خانوادگي به سوي ادبيات روي آوردند تا ادبيات از اين طريق تسكين روح آنان با شد .
اين سه خواهر ابتدا يك دفتر شعر مشترك منتشر كردند و پس از آن هر يك به سوي چاپ اشعار خود كشيده شد . شارلوت برونته كتاب مشهور خود را به نام « جين اير» انتشار داد . اين كتاب به نوعي حديث نفس اوست . جين اير مدت ها در صدر كتاب هاي پرخواننده قرار داشت و اعتبار بسياري براي شارلوت برونته به همراه آورد . بلندي هاي بادگير و آگنس گري هم به ترتيب مشهور ترين آثار دو خواهر ديگر يعني اميلي و آن است . اين سه خواهر در رديف زنان نويسنده اي چون ژرژ ساند، سيمون دوبوار، مارگريت دوراس ، ويرجينيا وولف ، كارولينا ماريا دژزوس ، جرج اليوت ، لوئيز اي الكوت، ويلا كاتر، الن گلاسكو, ، ميس مانسفيلد ، دافنه دو موريه ، اتل ليليان وينچ ، آ ليس واكر ، كيت چاپين ، لويز لابه ، كريستين دوپيزان ، مادلن دواسكودري ، كنتس دولافايت ، مادام دوسوينيه ، اليزابت بوون ، آنا آختامووا و كارولينا پاولووا قراردارند كه نقش بسزايي در گسترش ادبيات داشتند .
تولد لوييس كارول :
در چنين روزي در سال 1832 ميلادي لوييس كارول ( چارلز لوتويج داگسون ) نويسنده آمريكايي به دنيا آمد ." آليس در سرزمين عجايب " عنوان مهمترين اثر اوست . وي در اين اثر به زباني استعاري به بيان دنياي پيراموني خود مي پردازد .
اختراع لامپ الكتريكي :
در چنين روزي در سال 1880 ميلادي توماس اديسون لامپ الكتريكي را اختراع كرد .
اختراع نخستين تلويزيون:
در چنين روزي در سال 1926 ميلادي جان بيرد مخترع اسكاتلندي يك دستگاه تصويري اختراع كرد و آن را تلويزيون نام نهاد .
حمله بمب افكن ها به آلمان :
در چنين روزي در سال 1943 ميلادي و در طول جنگ جهاني دوم نخستين حمله هوايي آمريكا عليه آلمان آغاز شد . در اين حمله نزديك به پنجاه بمب افكن منطقه ويلهلم شاون را زير آتش بمباران خود قرار دادند .
پايان نبرد لنينگراد :
در چنين روزي در سال 1944 ميلادي اتحاد جماهير شوروي سابق اعلام كرد كه جنگ دو ساله لنينگراد به پايان رسيده است . محاصره لنينگراد هشتصد و هشتاد روز به طول انجاميد و بر اثر آن ششصد هزار نفر جان خود را از دست دادند . هيتلر پس از آن كه در جبهه غربي مورد حمله شديد متفقين قرار گرفت ، به سوي جبهه شرقي روي آورد و خواست كه از اين طريق جنگ را به جلو براند . در اين زمان استالين كه خود به مذهب عقيده اي نداشت از مذهب به عنوان راه مقابله با دشمن سود جست و با بازگذاشتن كليسا ها مردم را در اجراي آيين هاي ديني خود آزاد گذاشت واين جنگ را جنگي ميهني اعلام كرد . پس از آن بود كه مردم شوروي با جان و دل به سوي جنگ با دشمن شتافتند . البته در همين زمان هم با گسترش حمله آمريكايي ها به آلمان، شوروي توانست نيروي خود را تا حدودي ذخيره كند و سرانجام نيرو هاي آلماني را از جبهه لنينگراد به عقب براند .
آزادي آشوويتس :
در چنين روزي در سال 1945 ميلادي نيروهاي اتحاد جماهير شوروي سابق ، كمپ مركزي نازي ها با نامهاي آشوويتس و بيركنور را در لهستان آزاد ساختند .
معاهده استفاده از فغضاي ماوراء جو :
در چنين روزي در سال 1967 ميلادي بيش از شصت كشور جهان معاهده استفاده از فضاي ماوراي جو را امضا كردند . اين معاهده استفاده از سلاح هسته اي و جاي دادن سلاحهاي هسته اي در ايستگاههاي فضايي را ممنوع مي كرد . پس از بمباران هسته اي شهرهاي هيروشيما و ناكازاكي توسط آمريكا در آخرين روزهاي جنگ جهاني دوم فصل جديدي در روابط و مناسبات ميان دول در عرصه بين المللي گشوده شد. تحديد و نظارت بر گسترش و توليد سلاحهاي هسته اي از همان روزهاي آغازين تشكيل سازمان ملل متحد مطرح بود. همچنين امكان استفاده صلح آميز از اين انرژي ، كشورها را به سمت دستيابي به فناوري مربوط به سوي آن سوق داد. بر اين مبنا ابتدا آژانس بين المللي انرژي اتمي در سال 1957 تاسيس شد و پس از آن كشور ها با امضاي معاهده اي بر استفاده صلح آميز از فضاي ماوراء جو و جلوگيري از استفاده از سلاحهاي هسته اي دراين فضا تاكيد كردند .
صلح ويتنام :
در چنين روزي در سال 1973 ميلادي معاهده صلح ويتنام بين دو كشور متخاصم آمريكا و ويتنام به امضا رسيد .
ممنوعيت كشيش بودن زنان :
در چنين روزي در سال 1977 ميلادي واتيكان نظريه كليساي كاتوليك روم مبني بر ممنوعيت زنان در لباس كشيش را تاييد كرد .
ديدار با گروگان ها :
در چنين روزي در سال1981 ميلادي ريگان رييس جمهور ايالات متحده آمريكا با 52 گروگان آزاد شده آمريكايي (در ماجراي گروگان گيري در لانه جاسوسي ) ، در كاخ سفيد ديدار كرد .
آثار دزديده شده در موزه فرانسه :
در چنين روزي در سال 1997 ميلادي فاش شد كه موزه ملي فرانسه نزديك به دو هزار اثر هنري دزيده شده از يهوديان توسط نازي ها در طول جنگ جهاني دوم را ، نگهداري مي كند .
خشونت ها در نيجريه :
در چنين روزي در سال 2002 ميلادي براثر يك سري انفجار در خشونت هاي نظامي در لاگوس نيجريه ، بيش از هزار نفر كشته و مجروح شدند .
تولد فردريش وان شلينگ :
در چنين روزي در سال 1775 ميلادي شلينگ فيلسوف آلماني به دنيا آمد . "نظريه هاي مسيحيت" عنوان مهمترين اثر اوست . شلينگ از فيلسوفان ايده آليست آلماني ، عضو آكادمي مونيخ و استاد دانشگاه برلين بود . او با پيروي از عقايد كانت و لايب نيتز كتاب هاي بسياري نگاشت ." انديشه ها در فلسفه طبيعت" ،" روح جهان "، "بيان فلسفه من "، "فلسفه دين "و "فلسفه اساطير " عناوين مهمترين آثاراويند .
تولد ديميتري مندليف :
در چنين روزي در سال 1834 ميلادي ديميتري ايوانويچ مندليف شيميدان مشهور روس به دنيا آمد . وي جدول طبقه بندي عناصر را به جهان عرضه كرده است . ديميتري ايوانوويچ مندليف شيميدان بزرگ روسي در سال 1850 ميلادي وارد رشته علوم طبيعي مركز تربيت معلم سن پترزبورگ شد . وي در سال 1855 معلم مدرسه شد و پس از آن به تدريس در دانشگاه سن پترزبورگ روي آورد . وي در اواخر سال 1865 ميلادي كرسي استادي شيمي معدني اين دانشگاه را از آن خود كرد . از وي چندين جلد كتاب درسي از جمله "اصول شيمي" باقي مانده است. مهمترين اثر مندليف طراحي جدول تناوبي عناصر بود. وي در مورد جرم اتمي عناصر، خواص فيزيكي و شيميايي و تركيب هاي آنها اطلاعات فراواني گردآوري كرده بود و با مقايسه آنها متوجه برقراري يك نظام مشخص در تكرار تناوبي خواص شد. در آن زمان هنوز ذرات تشكيل دهنده اتم و ساختار آن به ويژه پروتون ها و الكترون ها شناخته نشده بود و مندليف از نقش آنها در تعيين خواص شيميايي عناصر آگاهي نداشت، از اين رو جرم اتمي را مبناي دسته بندي خود قرار داد كه به قانون تناوبي مندليف معروف شد. او در سال 1907 ميلادي در گذشت
در گذشت فيخته :
در چنين روزي در سال 1814 ميلادي ، يوهان گوتليب فيخته فيلسوف برجسته آلماني در گذشت . فيخته فيلسوف آيده آليست آلماني در سال 1762 ميلادي به دنيا آمد . وي در سن هجده سالگي وارد دانشكده الهيات شد و پس از طي مدارج مختلف علمي به سمت استادي دانشگاه برگزيده شد . وي در زمان جنگ بين آلمان و فرانسه فعاليت هاي ميهن دوستانه بسياري را انجام داد . "بنياد تحقيق در علم "و "حقوق طبيعي و سرنوشت انسان" از مهم ترين آثار اويند .
تبعيد دانته :
در چنين روزي در سال 1302 ميلادي دانته به عنوان تبعيدي سياسي فلورانتين معرفي شد .
كناره گيري ساليسبوري از قدرت :
در چنين روزي در سال 1886 ميلادي دولت ساليسبوري در انگلستان از قدرت كناره گيري كرد .
اشغال غنا :
در چنين روزي در سال 1897 ميلادي نيروهاي انگليسي كشور غنا را به تصرف خود در آورد .
اشغال هائيتي :
در چنين روزي در سال 1915 ميلادي كشتي هاي ايالات متحده آمريكا هائيتي را به تسخير خويش در آوردند .
خاكسپاري لنين :
در چنين روزيط د ر سال 1924 لنين در مقبره خود در ميدان سرخ اين كشور به خاك سپرده شد .
نخستين لوكوموتيو كشش سنگين :
در چنين روزي ر سال 1948 ميلادي نخستين لوكوتيو با كشش چهار صد و پنجاه هزار كيلو گرم ساخته شد .
طولاني ترين تونل جهان :
در چنين روزي در سال 1983 ميلادي بزرگترين تونل جهان به طول پنجاه و سه كيلومتر در هوشنو هوكايدو ژاپن افتتاح شد .