یاسر موحدفرد، دبیر بنیاد فردوسی در گفتگو با خبرنگار مهر از برپایی نشست «هماندیشی ثبت جهانی توس در یونسکو» خبر داد و گفت: این نشست با همکاری بنیاد فردوسی، دانشگاه پیامنور مرکز مشهد و نهادهای کارگزار فرهنگی استان خراسان برگزار میشود و در کنار آن، نشست «بازسازی زادگاه و آرامگاه حکیم توس» و «آیین نکوداشت همگامان رسانهای هزاره شاهنامه در خراسانرضوی» نیز از ساعت 10 صبح 19 بهمن با حضور مدیران ارشد فرهنگی در تالار گردهمایی دانشگاه پیامنور مرکز مشهد نیز برپا خواهد شد.
وی ادامه داد: برپایه سند ملی آییننامه شورای احیای مجموعه فرهنگی - تاریخی توس که در نشست 448 به تاریخ 9 شهریور سال 1378 به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده است، ضرورت احیای این مجموعه توسط کارگزاران دولت و لزوم مشارکت سرمایههای بخش خصوصی مورد تاکید قرار گرفته تا این مجموعه به بهترین شکل بازسازی و به جهانیان معرفی شود و مکانی برای تبادل فرهنگی جهانیان با ایران باشد.
دبیر بنیاد فردوسی با اشاره به اینکه ستاد برنامهریزی و هماهنگی مجموعه توس در همان تاریخ به دستور سیدمحمد خاتمی، رئیسجمهور وقت تشکیل شده است، توضیح داد: در این شورا 7 نفر شامل وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مقام رئیس شورای احیای مجموعه فرهنگی - تاریخی توس، رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری دبیر شورا، رئیس سازمان برنامه و بودجه، وزیر مسکن و شهرسازی، استاندار خراسان، قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی، نماینده مجمع نمایندگان مجلس از استان خراسان عضو بودند و با تشکیل بنیاد فردوسی در سال 1384 این بنیاد، نظارت بر حسن اداره مجموعههای مرتبط با حکیم فردوسی از جمله مجموعه فرهنگی توس در دستور کار قرار گرفت.
موحدفرد افزود: پرونده جهانی ثبت جهانی توس در یونسکو با چالشهایی روبهروست که از جمله آنها دکلهای برق در حریم منظری آرامگاه فردوسی و همچنین ساخت و سازهایی که در حریم این مجموعه رخ داده و جلوی پیشرفت ساخت یک مجموعه فرهنگی، گردشگری و پژوهشی بزرگ را گرفته است، از دیگر موانع است.
وی با اشاره به اینکه راهاندازی دفتر بنیاد فردوسی در مشهد پیگیری این امور را تسریع کرده است، توضیح داد: این دفتر با قیمت 200 میلیون تومان و به همت اعضای بنیاد شاخه توس خریداری شده است و یکی از برنامههای آن پیگیری ثبت مجموعه فرهنگی توس در سطح جهانی است.
این فعال فرهنگی در پایان گفت: برای پیگیری ثبت جهانی مجموعه فرهنگی توس از ابتدای همین ماه دعوتنامههایی برای مدیران فرهنگی ارسال شد و از جمله افرادی که دعوت شدهاند، قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی، استاندار خراسان، سرپرست اداره کل میراث فرهنگی خراسان رضوی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان، فرماندار مشهد، رئیس بنیاد فردوسی، شهردار مشهد، رئیس نمایندگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در مشهد، مدیر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان در مشهد، مشاور استاندار، رئیس دانشگاه جامع علمی - کاربردی، رئیس دانشگاه پیام نور و ... هستند. پس از پایان این نشست، طرح جامع بازسازی مجموعه فرهنگی، گردشگری و پژوهشی توس تدوین خواهد شد که در اختیار نهادهای فرهنگی ذیربط قرار میگیرد.