به گزارش خبرنگار سينمايي" مهر"، دومين روز از بيست و سومين جشنواره بين المللي فيلم فجر در حالي سپري مي شود كه فيلم سينمايي " زن زيادي " هنوز پيشتاز است. البته ارايه نظر قطعي درباره اينكه چه فيلمي موفق به كسب بيشترين امتياز از سوي تماشاگران جشنواره خواهد شد، در روز دوم برپايي زود است. اما از تركيب راي دادن تماشاگران مي توان به اين نتيجه رسيد كه فيلم هاي اجتماعي توجه بيشتر تماشاگران را به خود جلب كرده است.
البته در ميان 5 فيلمي كه به عنوان منتخب جشنواره از سوي تماشاگران انتخاب شده اند، فيلم سينمايي " يك تكه نان " ساخته كمال تبريزي نيز وجود دارد كه در بخش سينماي معنا گرا در جشنواره حضور يافته است. اين فيلم با آنكه به طور دقيق در ژانر اجتماعي نمي گنجد و توجه به مفهوم و مسايل اعتقادي را مد نظر قرار داده است، اما به دليل اشاره هاي مستقيم و غير مستقيمي كه به مسايل اجتماعي در فيلم وجود دارد، توانسته با مخاطب خود ارتباط برقرار كند و با دوري از كليشه هاي رايج تا اينجا هم دل مخاطب خاص را به دست بياورد و هم دومين فيلم برگزيده مردمي باشد.
اين فيلم از جايي شروع مي شود كه يك سرباز نيروي انتظامي به همراه سر گروهبان خود به منطقه اي به نام برزكوه حركت مي كنند تا به مساله اي كه در منطقه به وجود آمده است، به نوعي بپردازند و به فرماندهان ارشد خود در اين باره گزارش بدهند. چون برز كوه نزديك مرز است و اغتشاش در آن منطقه از نظر نظامي نگران كننده است. موضوع اين است كه شايع است يكي از زنان روستايي در حال تميز كردن امامزاده ناگهان موفق به خواندن قرآن مي شود و همين مساله اهالي روستاهاي منطقه را به سمت برزكوه روان مي كند تا از اين خانم شفاي بيماران خود را بگيرند. در اين بين سرباز و كربلايي هم مسير مي شوند و در طول راه ...
نخستين فيلم در فهرست آثار برگزيده تماشاگران فيلم سينمايي " زن زيادي " است كه اگر تا يكي - دو روز آينده جايگاه خود را از دست ندهد، احتمال برگزيده شدنش در اين بخش دور از ذهن نيست. اين فيلم داستان سيما را روايت مي كند كه همراه با شوهرش براي رساندن زن جوان بيوه اي كه همسرش را به تازگي از دست داده است، راهي سفر مي شوند. در طول سفر سيما به رابطه صبا با شوهرش مشكوك مي شود. آنها در شهر كوچكي در ميان راه اقامت مي كنند. در اين شهر كوچك پليس در جستجوي قاتلي است كه همسر اين زن را به قتل رسانده است.
اين فيلم طي چند سال گذشته نخستين اثري است كه ميلاني از نيكي كريمي در آن استفاده نكرده و به جاي آن از بازيگري جوان و گمنامي به نام السا فيروز آذر بهره گرفته است.
فيلم سينمايي " سالاد فصل " هم كه در فهرست آثار برگزيده تماشاگران در رتبه سوم قرار دارد، كار تازه اي از فريدون جيراني است كه داستان آن درباره زني به نام ليلا است كه با فردي به نام حميد دوستدار آشنا مي شود. اين آشنايي مسير جديد را پيش ور ياو قرار مي دهد. اما او از اين مساله بي خبر است كه عادل مشرفي به او دلبسته است.
اين فيلم هم يك مثلث عشقي را با مسايل و مشكلات دور و بر آن مورد بررسي قرار مي دهد و به اشاره گاه مستقيم به مسايل اجتماعي وجوه مختلف يك معشوق و دو عاشق و رقابت ميان آنها را به بحث و بررسي مي نشيند.
فيلم سينمايي " ديشب باباتو ديدم آيدا" به كارگرداني رسول صدر عاملي هم كه رتبه چهارم آثار برگزيده تماشاگران تا روز دوم جشنواره را در اختيار دارد، از مضموني اجتماعي برخوردار است و به مسايل و مشكلات مرداني نگاه مي كند كه داراي دو همسر هستند اما به دلايل مختلف حاضر به بيان اين مطلب نيستند. اما اين بار نگاه به مساله از سوي دختر اين مرد است كه به همين خاطر مساله را با پيچيدگي هاي خاصي مواجه مي سازد.
داستان فيلم درباره دختري به نام آيدا است كه دوستش ساناز او را نسبت به آشنايي پدرش با يك زن آگاه مي سازد. اين آگاهي او را دچار مشكل مي كند و در صدد بر مي آيد تا به هر طريق ممكن اين راز را كشف كند. او در اين راه با واقعيتي تلخ مواجه مي شود و در موقعيتي سخت براي تصميم گيري بر مي آيد كه براي روحيه حساس، جوان و بي تجربه او بسيار سهمگين است.
در فهرست فيلم هاي برگزيده مردمي در روز نخست فيلم سينمايي " غروب شد بيا " ساخته انسيه شاه حسيني قرار داشت اما در روز دوم اين رتبه در اختيار فيلم سينمايي " باغ هاي كندلوس " به كارگرداني ايرج كريمي قرار گرفته است.
اين فيلم داستان سه دوست به نام هاي علي، سعيد و بيژن است كه تصميم مي گيرند به دنبال دوستان خود كاوه و آبان بروند كه زوجي عاشق هستند و در باغ هاي كندلوس به گشت و گذار مي پردازند. آنها در پي يافتن دوستان خود به لايه هايي از عشق دست پيدا مي كنند كه برايشان كاملا" تازگي دارد.
نكته جالب توجهي كه در اين فيلم ها وجود دارد اينكه بيشتر سينماگران امسال به مسايلي پرداختند كه به طور مستقيم به يك زن ربط دارد و در بيشتر موارد زن شخصيت اصلي و محوري داستان و حتي قهرمان آن به شمار مي رود. اين رويكرد بيش از آنكه نشان دهنده وضعيت زنان در جامعه ايراني باشد، نشانگر همسو شدن فيلمسازان با ذايقه مخاطب دارد. زيرا در جامعه جوان ما تعداد خانمها از مردان بيشتر شده و با توجه به گستردگي رسانه هاي جمعي شرايط نويني را بر جامعه تا حدودي سنتي ما حاكم كرده است. اصرار بانوان بر حضور بيشتر در جامعه و به دست آوردن عناوين شغلي و اجتماعي به گونه اي است كه نوعي رقابت زنان با مردان را به وجود آورده و در عين حال به ايجاد موقعيت هاي تازه منجر شده است.
با همه اين احوال بايد تا پايان جشنواره امسال كه تا پايان هفته آينده ادامه مي يابد، به انتظار نشست و رويكرد سينماگران و نگاه مخاطبين را مورد بررسي قرار داد.