به گزارش خبرنگار مهر، کرمان؛ دیار کریمان و خطه مردمان پرکار، در هر گوشه از جغرافیای خود دنیایی نهفته دارد که می تواند همچون کتابی قطور بهترین آموزگار باشد برای کسانی که در پی تاریخ و سرگذشت پیشینیان هستند و یا در پی تماشای زیبایی هایی که نقاش طبیعت بر بوم این پهنه به تصویر کشانده است.
استان کرمان که از شمال به خراسان جنوبی و یزد، از جنوب به هرمزگان، از شرق به سیستان و بلوچستان و از غرب به استان فارس محدود می شود، با 181 هزار و 714 کیلومتر وسعت، 11 درصد از مساحت کل کشور را به خود اختصاص داده است.
کرمان، نه فقط از لحاظ وسعت، بلکه به دلیل داشتن معادن غنی و ارزشمندی چون مس سرچشمه، فولاد، گل گهر و انواع سنگ های زینتی و ساختمانی هم حرف بسیاری برای گفتن دارد.
صنایع دستی منحصر به فردی چون قالی و پته، محصولات ارزشمندی مانند خرما و پسته و آثار طبیعی بکری همچون دامنه های لاله زار هم از دیگر داشته های این استان کویری است.
آثار باستانی کهن مانند ارگ بم، کنارصندل جیرفت، آثار طبیعی چون کلوت ها و آثار تاریخی و دیدنی همچون باغ شاهزاده و گنبد جبلیه نیز بر خاک این جغرافیای گسترده دامن گسترانده است.
همین آثار منحصر به فرد تاریخی و طبیعی است که هر ساله در ایام نوروز گردشگران بسیاری را به جنوب شرق کشور فرا می خواند.
برای نوروز 91 هم اگر کسی در برنامه های خود، قصد آمدن به دیار کریمان را دارد، بازدید از قلعه ها و ارگ های این استان را از دست ندهد؛ قلعه های باشکوهی که زمانی پناهگاه ساکنان این خطه بوده در مقابل یورش دشمنان.
از جمله آن می توان از قلعه دختر نام برد؛ در شمال شرقی و در داخل محدوده شهر کرمان واقع شده و قدمتی سه هزار ساله داردکه به زمان اشکانی و ساسانی می رسد. این قلعه از جمع سه مجموعه نظامی به نام قلعه کوه، قلعه دختر و قلعه اردشیر تشکیل شده و به استناد کتب تاریخی، تا قرن هفتم قابل استفاده بوده است.
یک قلعه با هفت حصار تو در تو
استاد همت در کتاب مفصل کرمان درباره این قلعه نوشته است: "این قلعه محکم و تسخیر ناشدنی هفت حصار تو در تو و درب های مخفی از زیرزمین به خارج قلعه داشته. هر قسمت از این قلعه به گروهی خاص تعلق داشته و قلعه هفتم که نارنج قلعه نامیده شده از آن پادشاه بوده است. به استناد آنچه که محمدعلی گلاب زاده در کتاب کرمان در آیینه گردشگری آورده است، در 15 کیلومتری جاده زرند هم قلعه دیگری واقع شده که به" قلعه دختر دوم معروف بوده و درست در آکس قلعه اول قرار داشته و هنگام حمله دشمن به کرمان، از این قلعه با برافروختن آتش ساکنان قلعه دختر را با خبر می کردند.
قلعه ای باشکوه بر بلندای یک کوه
در شهرستانهای استان کرمان هم از این آثار کهن می توان یافت از جمله قلعه سموران در جیرفت؛ قلعه ای مستحکم و دست نیافتنی در۶۰ کیلومتری شرق شهر جیرفت که بر بلندای کوهی احداث شده است. این قلعه از سنگ های مرمر متمایل به قرمز ساخته شده و به علت استحکام و موقعیت طبیعی منطقه شباهت زیادی به قلاع اسماعیلیه دارد.
قلعه سنگی و منبر سنگی 650 ساله در سیرجان
شهرستان سیرجان هم در دل خود قلعه ای تاریخی دارد که در وسط جلگه سیرجان واقع شده است؛ محیط این قلعه 4 هزار متر بوده و در ۷ کیلومتری جنوب شرقی این شهرستان واقع شده است.
در سمت شمال این قلعه، منبر سنگی معروفی است که قدمت آن به 650 سال می رسد که توسط "سلطان احمد مظفری" حاکم کرمان ساخته شده است.
قلعه منوجان هم با قدمتی چند هزار ساله و به اعتقاد عده ای قبل از تاریخ است که تا اوایل اسلام قابل استفاده بوده است این قلعه در زمان سلجوقیان رونق خاصی داشته است و در زمان "شاه شجاع مظفری" سه ماه در محاصره بوده اما سقوط نکرد.
قلعه دختر کوهبنان هم بر فراز کوه خانقاه در این شهرستان قرار گرفته و قدمت آن به عصر ساسانی می رسد.
بزرگترین مجموعه های خشتی جهان در کرمان
شاید خیلی ها از آوازه قلعه های مستحکم کرمان چیزی نشنیده باشند اما ارگهایش را همگان می شناسند، ارگ بم و راین.
ارگ بم، بزرگترین مجموعه خشتی جهان است که مساحتی معادل 200 هزار متر مربع دارد و قدمتی بیش از 2هزار سال.
این ارگ اگر چه در پنجم دیماه 1382 در زمین لرزه ای ویرانگر بر خاک فرو ریخت اما هنوز شکوه و عظمت خود را حفظ کرده است.
ارگ بم از قسمت های مختلفی از جمله خندق، شارستان (عامه نشین)، بازار، مسجد جامع، مدرسه میرزا نعیم، زورخانه، ساباط یهودی ها، اصطبل و قورخانه (سرباز خانه) تشکیل شده است.
به جز شهرستان بم، راینِ کرمان نیز ارگی را در خود جای داده که بعد از ارگ بم بزرگترین بنای خشتی جهان است.
ارگ راین، از آثار دیدنی و تاریخی است که در عهد ساسانی ساخته شده و 20هزار متر مربع وسعت دارد. این ارگ در جنوب غربی شهر کنونی راین قرار دارد و تا حدودی به ارگ تاریخی بم شبیه است. ارگ راین یک از دژهای فرمانروایی میرزا حسین خان راینی در زمان نادر شاه افشار و پسر او محمد علی خان، در زمان زندیه بوده است. دور تا دور قلعه را حصاری در برگرفته که ارتفاع آن بیش از ده متر است. تنها ورودی قلعه از جبهه شرقی است که با سر در بزرگ و باشکوه به محوطه داخلی راه دارد.