به گزارش خبرنگار مهر، "سند تحول بنیادین آموزش و پرورش" از اسناد بالادستی است که به دستور مقام معظم رهبری در سال 1385 تدوین آن آغاز و بالاخره پس از چند ماه بحث و بررسی در ششم مهر ماه سال 1390 پس از چند ماه بحث و بررسی در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب و برای اجرا به امضای رئیس جمهور رسید.
این سند که دو بخش نظری و راهبردی دارد به گفته وزیر آموزش و پرورش زیر نظر 500 نفر از اساتید حوزه و دانشگاه تدوین شده و بارها در شورای عالی انقلاب فرهنگی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
جدا از همه ویژگیها و قابلیتهای سند تحول بنیادین، اولین نکته ای که از این سند قطور و بالادستی برای اجرا از سوی وزیر آموزش و پرورش بیرون آمد بحث تغییر ساختار نظام آموزشی کشور از 4-3-5 به 3-3-6 بود. موضوعی که در سال 1390 بحث ها و حاشیه های زیادی را ایجاد کرد و البته انتقاد برخی از تدوین گران سند را نیز بدنبال داشت چرا که آنها معتقد بودند که طرح این موضوع کل سند تحول بنیادین را تحت تاثیر قرار داده و آن را به حاشیه برده است.
با این همه حمید رضا حاجی بابایی در تمام جلسات و سخنرانی های خود طی یکسال گذشته که درباره ضرورت تحول بنیادین در آموزش و پرورش داشته، تنها بر این نکته پافشاری و آن را یک اصل مهم عنوان می کند تا آنجایی که وی تاکید داشته تغییر نظام آموزشی از سال تحصیلی 92-91 آغاز می شود.
حتی وزیر آموزش و پروش در نشست خبری رونمایی از سند تحول بنیادین که در مهر ماه سال 90 در شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد، عنوان کرد که نظام آموزشی به چهار دوره سه ساله تقسیم می شود ( خبری که بیش از آن حاجی بابایی به شدت تکذیب کرده بود) و قطعا در سال تحصیلی 91 اجرا می شود.
حاجی بابایی پس از چندی نیز عنوان کرد که قرار است مجتمع های آموزشی جای مدارس را بگیرد و هر دانش آموز از ابتدا تا انتهای تحصیل خود را در همان مجتمع سپری کند، او همچنین مطرح کرد که قرار است در پایان هر سه سال به دانش آموزان مدرک تحصیلی ارائه شود و دانش آموزان پایه اول تا سوم ابتدایی تحت آموزش یک معلم تربیت شوند. رتبه بندی معلمان و پرداخت حقوق براساس رتبه ها از دیگر مواردی بود که ذیل سند تحول بنیادین بر آن تاکید می شد.
همچنین طبق سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و سند برنامه درسی ملی قرار است کتابهای درسی دانش آموزان نیز طی پنج سال تغییر و کتابهای جدید جایگزین آن شود. همچنین رشته علوم انسانی طبق سند تحول بنیادین باید بازنگری شود اما برخلاف اعلام اولیه هنوز از تلفیق رشته های نظری علوم ریاضی، علوم تجربی و ادبیات و علوم انسانی خبری نیست.
به جز موارد پیش رو وزیر آموزش و پرورش در سخنرانی های متعدد خود در این باره، موارد دیگری را در سند تحول بنیادین ارائه نکرده و تاکنون سند تحول بنیادین را به موارد عنوان شده، محدود داشته است.
سند تحول بنیادین آموزش و پرورش در حالی در شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال 90 به تصویب رسید که نمایندگان مجلس شورای اسلامی نسبت به نحوه بررسی و تصویب آن اعتراض داشتند چراکه معتقد بودند که باید این سند در مجلس به قانون تبدیل می شد تا قدرت اجرایی آن بالاتر رود و امکان سرپیچی وزرای آموزش و پرورش از آن نباشد. اما مخبر دزفولی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی این اطمینان خاطر را داد که "بخشی از نظارت بر اجرای سند درونی است که برعهده خود آموزش و پرورش است اما شورای عالی نیز نظارت مستمر و سالانه برآن خواهد داشت."
سند برنامه درسی ملی در حال تصویب
در کنار تصویب سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، سند برنامه درسی ملی نیز در حال تصویب است؛ این سند که شامل تغییر محتوای درسی و آموزشی کشور است نیز تاکنون چندین بار ویرایش شده که نسخه نهایی آن چندی پیش مورد بررسی و تصویب شورای عالی آموزش و پرورش قرار گرفت؛ با تصویب این سند باید کلیه محتوای برنامه درسی و نحوه تدریس معلمان مورد بازنگری و تغییر اساسی قرار گیرد.
تصویب این سند در سال 1390 به پایان نرسید و به گفته دبیر شورای عالی آموزش و پرورش در سال 1391 پیگیری می شود.
سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و سند برنامه درسی ملی نقشه راه آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران خواهد بود و باید ایران را در افق 1404 ر منطقه خاورمیانه به رتبه نخست علمی منطقه برساند.
.....................................
گزارش از فهیمه سادات طباطبایی