خبرگزاری مهر- گروه فرهنگ و ادب: رمان «شازده کوچولو» نوشته آنتوان دوسنت اگزوپری است که اولین بار در سال ۱۹۴۳ منتشر شد. این کتاب پرفروشترین کتاب تک مجلد جهان در تمام طول تاریخ ادبیات تا امروز است.
کتاب شازده کوچولو خوانده شدهترین و ترجمه شدهترین کتاب فرانسویزبان جهان است و از این کتاب به طور متوسط سالی یک میلیون نسخه در جهان به فروش میرسد.
«شازده کوچولو» را همانقدر که مخاطبان خارجی دوست دارند، ایرانیها نیز دوست میدارند. از این کتاب ترجمههای متعددی به فارسی انجام شده که ترجمه احمد شاملو و محمد قاضی بیشتر شناخته شده است و هر دوی آنها شیرین و خواندنی است.
پیشنهاد ما برای مطالعه نوروزی در سومین روز فروردینماه، خواندن این کتاب کمحجم است که قطعا مطالعهای شیرین و دلپذیر خواهد بود. این کتاب را بزرگترها حتی میتوانند برای کوچکترها هم بخوانند. «شازده کوچولو» هنوز هم حرفهایی برای گفتن دارد و هرقدر زندگی شهرنشینی و گرفتاریهایش بیشتر شود این کتاب و توصیههایش کاربردیتر میشوند.
در کنار نسخه چاپی این کتاب، دسترسی به نسخه دیجیتال و صوتی آنهم فراهم است و میتوان از این امکان نیز بهره برد.
در این داستان اگزوپری به شیوهای سوررئالیستی به بیان فلسفهٔ خود از دوست داشتن و عشق و هستی میپردازد. طی این داستان اگزوپری از دیدگاه یک کودک، که از سیارکی به نام ب۶۱۲ آمده، پرسشگر سئوالات بسیاری از آدمها و کارهایشان است. این کتاب همچنین تصویرهایی نیز به قلم دوسنت اگزوپری دارد که کتاب را نه فقط برای متنش بلکه برای همین تصویرها هم مشهور کرده است.
در بخشی از این داستان و درباره اهلی کردن میخوانیم:
روباه گفت: سلام صبح بخیر.
شازده کوچولو مؤدبانه پاسخ داد: «سلام، صبح بخیر.» ولی هر چقدر اطراف را نگاه کرد، چیزی ندید.
صدا گفت: من اینجام، زیر درخت سیب ...
شازده کوچولو گفت: تو کی هستی؟ چقدر خوشگلی!
روباه گفت: من یک روباه هستم.
شازده کوچولو به او گفت: بیا با من بازی کن. من خیلی دلم گرفته و غمگینم.
روباه گفت: من نمیتوانم با تو بازی کنم. آخه اهلی نیستم.
شازده کوچولو آهی کشید و گفت: «مرا ببخش.» بعد کمی فکر کرد و پرسید: «اهلی یعنی چی؟»
....
روباه گفت: اهلی کردن چیزی است که مدتهاست فراموش شده. اهلی کردن یعنی ایجاد علاقه کردن...
شازده کوچولو پرسید: ایجاد علاقه کردن؟
روباه گفت: درسته. مثلاً در حال حاضر تو برای من فقط یک پسر بچه هستی مانند هزاران پسر بچه دیگر و من هیچ احتیاجی به تو ندارم و تو هم هیچ احتیاجی به من نداری. من هم برای تو فقط یک روباه هستم، مانند هزاران روباه دیگر، اما اگر تو من را اهلی کنی ما به یکدیگر نیازمند خواهیم شد. آن وقت تو برای من منحصر به فرد و یگانه میشوی و من برای تو منحصر به فرد و یگانه.