به گزارش خبرنگار مهر، هر چند لاله های واژگون را می توان در جای جای طبیعت زیبای چهارمحال و بختیاری دید اما دشت 700 هکتاری منطقه بنواستکی در کوهرنگ چهار محال و بختیاری یکی از معروف ترین رویشگاه های لاله های واژگون در کشور است که در اردیبهشت ماه میزبان هزاران گردشگر می شود.
این جاذبه طبیعی بسیار دیدنی درفاصله 100 کیلومتری شهرکرد و حدود 10 کیلومتری شهر کوهرنگ قرار داشته و در سالهای نه چندان دور که هنوز سیل گردشگران به آن دیار سرازیر نشده بود، با شادابی سحرانگیزی، در اردیبهشت ماه گلهای سرنگون خود را به دل ربائی وا می داشت و این طراوت 15 روزه بهاری با بذردهی لاله ها در اواخر اردیبهشت به پایان می رسید.
بارگذاری اکوتوریسمی، سرازیر شدن سیل ویرانگر گردشگران ناآگاه، انفعال دستگاه های متولی و آماده نکردن زیرساختهای لازم برای این بارگذاری و تبدیل شدن به یک جاذبه طبیعی گردشگری سبب شده که هر ساله از شادابی و تجدید حیات طبیعی لاله ها کاسته شده و روند کاهش تراکم لاله ها و وسعت این اثر طبیعی کم همتا شدت یابد.
چیده شدن گلها و خارج کردن غده و پیاز لاله ها از داخل خاک توسط برخی از بازدید کنندگان ناآگاه، بیشترین نقش تخریبی را در مجموعه عوامل انسانی مؤثر در تشدید روند تخریب و رخوت دشت لاله ها داشته است.
فعال محیط زیست و منابع طبیعی در چهار محال و بختیاری در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: شکستن ساقه گل ها در اثر پهن کردن زیراندازها، لگدمال کردن لاله ها در اثر ترددهای غیر اصولی و غیر ضروری بازدیدکنندگان در دشت و عدم کنترل فرزندان و ممانعت از آسیب رسانی آنان به گلها و گیاهان، روند طبیعی گل دهی و بذردهی لاله را مختل و تجدید حیات طبیعی دشت را به مخاطره می اندازد.
هومان خاکپور افزود: ورود دام به دشت خصوصا در اواخر اردیبهشت و خردادماه در مرحله بذردهی گلها یکی دیگر از عوامل مؤثر کاهش تراکم و شادابی لاله ها بوده که با اخلال در ریزش بذر و ممانعت از استقرار بذور در خاک، زادآوری طبیعی لاله ها را بسیار شکننده و مختل می کند.
وی عنوان کرد: اخیرا طغیان آفات و بیماری ها هم به این عوامل اضافه شده که می تواند در شادابی و زادآوری طبیعی لاله ها بسیار مؤثر باشد.
وی تاکید کرد: طغیان آفات و بیماری ناشی از ضعف بیولوژیکی لاله ها بوده که علت آن همان عوامل انسانی، فشار دام و نامدیریتی حاکم بر این جاذبه طبیعی است.
خاکپور یادآور شد: تعیین دستگاه متولی مشخص و ساماندهی گردشگران در کوتاه مدت، و در درازمدت انجام مطالعه، برنامه ریزی و تأسیس زیر ساختهای لازم با بهره گیری از ظرفیتها و توانمندی های بخش خصوصی و جوامع محلی منطقه و همچنین تغییر و جایگزینی شیوه معیشتی دامداران از طریق همین ظرفیت گردشگری و قرق کامل دشت و ممانعت از ورود هر گونه دام به این جاذبه طبیعی و همین طور شناسائی و مقابله با آفات و بیماریهای لاله ها، برای نگهداری و حفاظت از این شگفتی خلقت اجتناب ناپذیر است.
وی عنوان کرد: با توسعه گردشگری و مدیرت این منطقه می توان درآمد زایی کرد و از درآمد زایی منطقه برای جلوگیری از آسیب و نابودی لاله ها استفاده کرد.
خاکپور بیان داشت: یکی از مهمترین عاملهای تخریب دشت لاله های واژگون این استان ورود دام است و چرای دام بیش از حد ظرفیت منطقه آسیب فراوانی را هر ساله به این منطقه وارد می کند.
این فعال منابع طبیعی با بیان اینکه باید توسعه گردشگری در این منطقه، یک تغییر معیشت در مردمان ساکن این دشت ایجاد کرد، یادآورد شد: با توسعه گردشگری می توان زمینه کسب و کارهای در حوزه گردشگری در این منطقه ایجاد کرد و تعدادی از مردم از شغل دامداری یه سمت شغل های گردشگری سو داده شوند و این خود عاملی برای کاهش خسارت به این دشت می شود.
وی تاکید کرد:20 درصد کاهش تراکم لاله ها امسال نسبت به سال گذشته در این منطقه داریم.
خاکپوربا بیان اینکه یکی دیگر عوامل مهم تخریب لاله های واژگون گردشگران هستند، تاکید کرد: باید در این خصوص توسط ادارات مسئول مربوط به این دشت فرهنگ سازی شود و با فرهنگسازی مناسب ازخسارت و کندن پیازهای لاله ها در این دشت جلوگیری شود.
وی یادآورد شد: راهکار مناسب برای این مشکل می توان به تولید و تکثیر پیازهای لاله های واژگون توسط ادارات متولی و فروش این پیازها با قیمت مناسب در ورودی دشت اشاره کرد.
وی بیان داشت: با انجام این کار می توان از کندن پیازها و خسارت به دشت توسط گردشگران جلوگیری شود.
خاکپور ورود بخش خصوص در منطقه و سرمایه گذاری در آن را راهکاری دیگر معرفی کرد و اذعان داشت: بخش خصوصی می تواند در این خصوص به خوبی کار کند وبا مدیریت خود می تواند جدا از حفاظت دشت، اشتغالزایی نیز انجام دهد.