عظیم زرین‌کوب برادر زنده‌یاد عبدالحسین زرین‌کوب برپایی مراسم تشییع پیکر دکتر قمر آریان همسر برادرش را پس از آمدن خانواده وی از مشهد به تهران اعلام کرد.

عظیم زرین‌کوب برادر زنده‌یاد عبدالحسین زرین‌کوب با تایید خبر درگذشت دکتر قمر آریان به خبرنگار مهر گفت: ساعت 15:30 دقیقه امروز چهارشنبه 23 فروردین‌ماه خانم آریان در بیمارستان تهران واقع در میدان سنایی از دنیا رفتند.

وی ادامه داد: از آنجا که برخی از اعضای خانواده ایشان در مشهد زندگی می‌کنند و لازم است برای تشییع پیکر منتظر حضور آنها در تهران باشیم به احتمال زیاد شنبه 26 فروردین‌ماه مراسم تشییع انجام خواهد گرفت.

زنده‌یاد دکتر قمر آریان - عکس برگرفته از مجله بخارا

زرین‌کوب فقدان دکتر آریان را اتفاق ناگواری برای جامعه فرهنگی دانسته و بیان کرد: ایشان 50 سال تدریس و 60 سال قلم‌فرسایی و سال‌های سال هم زندگی خود را وقف دکتر زرین‌کوب کردند. جای ایشان برای همه ما خالی است و من به شخصه برای شخصیت خانم آریان احترام زیادی قائل هستم.

بنابر اطلاعات درج شده در مرکز دایرالمعارف بزرگ اسلامی، قمر آریان در سال 1301 در شهر مشهد متولد شد. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در همان شهر به پایان رسانید. دو سه سالی در دانشسرای مقدماتی دختران مشهد به کار تدریس پرداخت. سپس برای ادامه تحصیل عازم تهران شد. در سال 1327 از دانشکده ادبیات دانشگاه تهران به اخذ درجه لیسانس نائل شد و سپس در دوره دکتری ادبیات وارد شد.

در تمام این دوران از محضر استادان علامه‌ایی چون زنده یادان بدیع‌الزمان فروزانفر، احمد بهمنیار، علی‌اصغر حکمت، جلال همایی، دکتر محمد معین، دکتر ذبیح‌اللـه صفا، دکتر حسین خطیبی و در زبانهای باستانی از محضر استاد پورداود، استاد مقدم و دکتر صادق‌کیا بهره‌مند شد. رساله دکتری خود را که موضوع آن مسیحیت و تأثیر آن در ادب فارسی است. در سال 1337 با درجه بسیار خوب گذرانید.
 
مقالات، اشعار و ترجمه‌های وی در مجلات ادبی تهران از جمله یغما، سخن، مهرگان، مروارید و راهنمای کتاب منتشر شده است. همچنین یک دوره یکساله راهنمای کتاب به سردبیری وی منتشر شده است.
 
ترجمه کتاب جهان اسلام اثر برتولد اشپولر، ترجمه کتاب شرق نزدیک در تاریخ (یک سرگذشت پنج هزار ساله اثر پروفسور فیلیپ حتی استاد سابق دانشگاه پرینستون)، تالیف کتاب کمال‌الدین بهزاد (تحقیق در احوال و آثار بهزاد در محیط هرات عهد شاهرخ)، تالیف کتاب چهره مسیح در ادب فارسی برخی از آثار به جای مانده از وی است.