به گفته كارشناسان مسائل اجتماعي ، عدم تناسب امكانات تحصيلي با نياز جامعه باعث شده شاهد كلاسهاي درس شلوغ و غير استاندارد به خصوص در نقاط جمعيتي حاشيه كلان شهرها باشيم .
تشكيل كلاسهاي دو نوبته ، والدين كم سواد و حتي بي سواد ، معلمان كم تجربه و كم سن و سال و كلاسهاي شلوغ ، مواردي هستند كه دست به دست هم داده و باعث شده سطح كيفي تعليم و تربيت در اين قبيل نقاط جمعيتي از نرم پاييني برخوردار باشد.
در اين ميان برخورد هاي ناشيانه برخي معلمان بي تجربه با دانش آموزان نيز موجب گريز بچه ها از درس و مدرسه شده است .
به گفته والدين دانش آموزان مقاطع ابتدايي مدارس شهرستان اسلامشهر ، اغلب مديران ومعلمان مدرسه خارج از ضوابط قانوني وضع شده از سوي وزارت آموزش و پرورش با دانش آموزان برخورد مي كنند.
يكي از مادراني كه دخترش درمقطع پيش دبستاني تحصيل مي كند، در خصوص خودسري مسوولان مدرسه مي گويد :هزينه شهريه 45 هزار تومان اعلام شده و قرار بود كه در سه قسط 15 هزارتوماني اين مبلغ را دريافت كنند، اما حالا گفته اند بايد 5 هزار تومان بيشتر بپردازيم.
او مي افزايد: وقتي با اداره آموزش و پرورش اسلامشهر تماس گرفتم تا از صحت و سقم اين مساله باخبر شوم، آنها اين مساله راتكذيب كردند و عنوان داشتند موضوع را تا رسيدن به نتيجه پيگيري مي كنند.
برخورد نامتعارف با دانش آموزان
يكي ديگر از مشكلاتي كه بيش از ديگر مسائل آزاردهنده است و تا حدود بسيار زيادي باعث دلخوري وعصبانيت والدين مي شود، نحوه رفتار و برخوردهاي غير متعارف و تا حدودي غير اخلاقي از سوي برخي از معلمان مدارس در اين نقاط جمعيتي است.
يكي از والدين در اين خصوص مي گويد: پسرم دركلاس اول ابتدايي درس مي خواند و بچه ها در اين سن و سال شلوغ و پرشور و نشاط هستند . به همين خاطر معلمان و مربيان بايد با درك اين مسائل رفتار معقول وارزشمندي با بچه ها داشته باشند.
او مي افزايد: معلم كلاس درس پسرم او را تهديد كرده در صورتي كه شلوغ كند ونظم كلاس را بر هم بريزد او را مجبور مي كند كف كلاس را با زبانش ليس بزند!
اين موضوع تنها از طرف يكي از والدين بازگو نمي شود، بلكه ضمن حضور در مقابل دو مدرسه ابتدايي درناحيه 2 آموزش و پرورش اسلامشهر و گفتگو باتعدادي از مادران دانش آموزان دختر و پسر ، متوجه شديم اين قبيل تهديدات يك شيوه و روش براي ايجاد نظم دركلاسهاي درس است.
مادري مي گويد: دخترم دركلاس چهارم درس مي خواند ، معلم آنها بچه ها را تهديد مي كند چنانچه شلوغ كنند بايد پرده هاي كلاس را ببرند خانه و بشويند!!
متاسفانه چنين رويه اي از سوي قشر فرهنگي و افرادي كه مي خواهند الگوي آموزشي و تربيتي نسل امروز باشند ، قدري اعجاب برانگيز وغير قابل هضم است.
امانكته اي كه در اين بين نمي بايست بي توجه از كنار آن گذر كرد، عدم نظارت جدي مسئولان ادارات آموزش و پرورش به رفتار و عملكرد مديران ، مربيان و معلمان مدارس است.
دريافت پول هاي غير قانوني از والدين با سوء استفاده از سادگي آنها ، برخورد غير اخلاقي با دانش آموزان به دليل قرارگرفتن در سطح پايين طبقات اجتماعي و مواردي مشابه ، نمي بايست توجيه عقلايي و منطقي براي رفتارهاي سرخود از سوي كساني باشد كه وظيفه تربيت و تعليم صحيح افراد واجب التعليم جامعه را برعهده دارند.
يكي ديگر از والدين دانش آموزي كه در مقطع دوم دبستان درس مي خواند، با اعتراض به نحوه رفتار معلم فرزندش مي گويد: بچه ام را به زور و زحمت به مدرسه مي فرستم ، چون معلمش او را تهديد كرده اگر نمرده ديكته اش پايين باشد او را در دستشويي مدرسه حبس مي كند!!
اين مادر مي گويد: حالا پسرم هر روز به من خواهش و التماس مي كند كه او را به مدرسه نبرم...
به گفته كارشناسان علوم تربيتي ، يكي از علل افت تحصيلي و تكرار پايه درسي در مقطع ابتدايي بويژه اول ابتدايي ، روشها و برخوردهاي غير روان شناسانه معلمان است.
در حال حاضر 299 هزار و 187 كلاس درس در مقطع ابتدايي وجود دارد كه از اين تعداد 150 هزار و 256 كلاس در روستاهاي كشور داير هستند و جالب اينكه در شهر تهران نيز بيش از 35 كلاس چند پايه و همچنين 375 كلاس چند پايه در شهرستانهاي اطراف تهران تشكيل مي شود.
اما حادترين مشكل در كلاس هاي درس مقطع ابتدايي ، عدم گذراندن دوره آموزشي خاص توسط معلمان مشغول در اين مقطع است.
به گفته كارشناس مسئول واحد مطالعه و تحقيق دوره ابتدايي ، معلمان كلاس هاي ابتدايي بايستي 30 كتاب درستي در پنج پايه درسي را طي 132 ساعت با حداقل فضا و امكانات تدريس كنند.