اردبیل – خبرگزاری مهر: مدیرکل کتابخانه های عمومی استان اردبیل با بیان اینکه عضویت در کتابخانه ها شاخص مهم توسعه فرهنگی است، گفت: این شاخص در اردبیل سال گذشته 110 درصد رشد داشته است.

صادق فرهمندامین در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: با این افزایش تعداد اعضای فعال در کتابخانه های عمومی این استان از 34 هزار نفر سال 89 به بیش از 67 هزار نفر در پایان سال 90 رسید.

وی با بیان اینکه هم اکنون این رقم از 70 هزار عضو فراتر رفته است، یادآور شد: با ارتقای سطح ارائه خدمات مطلوب و کیفی و همچنین افزایش فضاهای فیزیکی کتابخانه ای، استقبال شهروندان این استان بویژه جوانان و نوجوانان به مطالعه و کتابخوانی به صورت چشمگیر افزایش یافته است.
 
فرهمندامین با اشاره به برنامه ریزیها، چشم انداز 20 ساله و تصمیمات کشوری و استانی برای حفظ این روند تصریح کرد: مصمم هستیم پایه عضویت در کتابخانه های عمومی اردبیل را طی سالهای آینده به 10 درصد کل جمعیت استان ارتقا دهیم و برای دستیابی به این هدف تلاش می کنیم.
 
وی توسعه فضاهای فیزیکی کتابخانه ها را از دیگر شاخصهای این نهاد فرهنگی دانست و افزود: هم اکنون 66 باب کتابخانه عمومی و مشارکتی در سطح مراکز شهرستان، بخش و بعضی  روستاها فعال است و اعتقاد داریم با رشد فضاهای کتابخانه ای می توان به توسعه فرهنگ مطالعه در استان دست یافت.
 
سرانه فضای مطالعه در اردبیل پایین است/ 27 هزار مترمربع فضای فیزیکی فعلی
 
مدیرکل کتابخانه های عمومی استان با اشاره به پروژه های نیمه تمام کتابخانه ای، از احداث سه باب کتابخانه مرکزی در شهرستانهای خلخال، پارس آباد، نمین با پیشرفت فیزیکی 35 درصد و هفت باب  کتابخانه روستایی از اعتبارات توسعه شاخصهای فرهنگی روستایی در روستاهای اراللو، انجیرلو اردبیل، ایران آباد پارس اباد، لمبر خلخال، موران گرمی، فخر آباد مشکین و نیارق نمین خبر داد.
 
وی همچنین به ساخت کتابخانه روستایی شایق از محل اعتبارات استان با 35 درصد رشد فیزیکی اشاره کرد و متذکر شد: فضاهای فیزیکی کتابخانه های عمومی و مشارکتی استان در حال حاضر 27 هزار و 570 متر مربع است که کافی نبوده و باید با تخصیص اعتبارات ویژه توسعه یابد.
 
فرهمندامین فعالیتهای فرهنگی را جزو کارنامه درخشان کتابخانه های عمومی این استان در سال گذشته برشمرد و تصریح کرد: نهاد کتابخانه های استان در سال 90 با برگزاری 11 جشنواره و همایش به منظور ارتقای شاخصهای فرهنگی در کتابخانه های عمومی رتبه اول را در بین کتابخانه های عمومی کشور کسب کرده است.
 
وی همچنین با اشاره به شرکت بیش از 11 هزار نفر از اعضای کتابخانه های استان در مسابقات علمی و فرهنگی این نهاد در سال گذشته ابراز امیدواری کرد تعداد شرکت کنندگان در این مسابقات امسال به دو برابر افزایش یابد.
 
این مسئول تاکید کرد: 54 نفر از مجموع شرکت کنندگان در مسابقات فرهنگی و آنلاین کشور موفق به اخذ جایزه شده اند و کتابخانه عمومی شهدای آبی بیگلو از بخشهای شهرستان نمین به عنوان کتابخانه برگزیده فرهنگی کشوری انتخاب شده است.
 
وی اجرای برنامه ها و مسابقات فرهنگی و افزایش اعضای شبکه کتابخوانان حرفه ای و مسابقات آنلاین و مکتوب را از مهمترین برنامه های فرهنگی این نهاد در سال جاری عنوان کرد و گفت: تلاش برای ارتقا فرهنگی و توسعه مطالعه مفید از دیگر برنامه های اولویت دار این نهاد است.
 
فرهمندامین همچنین با اشاره به بیانات مقام معظم رهبی در پیام نوروزی امسال عنوان کرد: فرهنگ سازی در جهت تحقق شعار امسال مبتنی بر تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی و فرمایشات مقام معظم رهبری در پیام نورزی سال 91 از رسالتهای کتابخانه های عمومی استان است.
 
نقش کتابخانه ها در بسترسازی برای حمایت از تولید ملی
 
به گفته وی فرهنگ سازی و ایجاد بستر لازم برای تحقق منویات مقام معظم رهبری نیازمند توجه و تلاش تمامی دستگا های مرتبط فرهنگی است و کتابخانه های عمومی که یکی از مکانهای مورد مراجعه اکثر اقشار تحصیل کرده و متخصص جامعه محسوب می شود، تلاش خواهد کرد با تامین منابع مکتوب  مورد نیاز زمینه های لازم را برای حمایت از تولید ملی و کار و سرمایه ایرانی فراهم سازد.
 
دبیر کمیته دائمی نهضت مطالعه مفید استان تاکید کرد: زمینه سازی و ایجاد بسترهای لازم برای برای تحقق منویات مقام معظم رهبری نیازمند فرهنگ سازی توسط دستگاههای مرتبط فرهنگی است و در این راستا کتابخانه های عمومی می توانند با نقش آفرینی مثبت زمینه های شکوفایی نظام اسلامی را فراهم سازند.
 
وی همچنین از پیگیری برای اجرای طرح مطالعه یاوران در سطح استان طی سال جاری خبر داد و افزود: نمونه آزمایشی این طرح برای اولین بار در کشور سال گذشته در استان اردبیل با موفقیت انجام شد و امسال نیز این طرح به صورت گسترده به منظور جذب اعضای بیشتر برای کتابخانه ها وارتقای سطح مطالعه مفید و ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی در بین اعضای خانواده، کسبه، اصناف و اتحادیه های مختلف  اجرا خواهد شد.
 
تجهیز تمام کتابخانه های اردبیل به اینترنت پرسرعت امسال
 
فرهمندامین با اشاره به رشد چشمگیر استفاده از فناوریهای رایانه ای در کتابخانه ها در سالهای اخیر یادآور شد: بطور کلی توجه به اداره سنتی کتابخانه ها در سالهای اخیر منسوخ شده و استفاده از نمایه نشریات و مقالات و نرم افزارهای اینترنتی و کتابهای مجازی و چند رسانه ای مورد توجه قرار گرفته است.
 
وی با بیان اینکه هم اکنون تمامی کتابخانه های عمومی استان مجهز به رایانه بوده و اینترنت پرسرعت در کتابخانه هایی که زیر ساختهای مخابراتی اجازه راه اندازی این خط پرسرعت را داشته باشند، تجهیز شده است، از راه اندازی ایستگاههای مطالعه در مراکز شهرستان به عنوان یکی از طرحهای سال 91 خبر داد.
 
مدیرکل کتابخانه های عمومی استان اضافه کرد: نحوه اجرای این طرح به صورت متمرکز در نهاد کتابخانه های عمومی کشور در حال بررسی است و به صورت آزمایشی در چند استان کشور اجرا شده و در صورت تصویب نهایی در استان اردبیل نیز اجرا خواهد شد.
 
ساخت اولین کتابخانه عمومی خیران در اردبیل
 
وی استفاده از ظرفیت خیران استان را در توسعه کتابخانه ها از برنامه های امسال این نهاد عنوان کرد و گفت: در سالهای گذشته خیران در اهدای زمین برای ساخت کتابخانه و همچنین تامین بعضی تجهیزات مورد نیاز کتابخانه ها مساعدت می کردند، اما تلاش می کنیم از این ظرفیت بیش از پیش بهره گیریم.
 
فرهمندامین با بیان اینکه در سال گذشته برای اولین بار مجمع خیرین کتابخانه ساز در استان راه اندازی شد، تصریح کرد: انجمن  کتابخانه ساز استان نیز در سال 90 تاسیس شد و در حال حاضر اقدامات لازم برای ساخت اولین کتابخانه خیران در اردبیل به نام مرحوم علیپور خیر بزرگ مدرسه ساز در حال پیگیری است.