محمود واعظی، معاون پژوهشهای سیاست خارجی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتگو با خبرنگار مهر درباره اجلاس 1+5 در استانبول و نتایج این اجلاس گفت: اجلاسی که روز شنبه در استانبول برگزار شد، در مجموع مثبت بود .
وی با اشاره به اینکه ارزیابی که از این نشست در ایران وجود دارد نشان میدهد که نشست مثبت بوده است، بیان کرد: در دیگر کشورهای دنیا نیز مطالبی که روزنامهها و خبرگزاریها از این نشست منتشر شده بود از مثبت بودن نشست خبر میداد. تنها رژیم صهیونیستی و محافل مختلف اسرائیلی و تعدادی از کشورهای عربی منطقه که همواره میخواهند ایران با تنش همراه باشد، از این نشست ناخشنود بودند .
واعظی درباره تفاوت این نشست با نشستهای گذشته 1+5 نیز تصریح کرد: نیتی که در دوطرف برای این اجلاس وجود داشت، نسبت به نشستهای گذشته متفاوت بود. در درجه اول 1+5 قبول کرده بود که حقوقی را به طور شفاف برای ایران قائل شود.
وی ادامه داد:از سوی دیگر 1+5 از نظر تبلیغاتی نیز طوری فضاسازی کرده بود که برخلاف گذشته که از زبان تهدید استفاده میکرد، این بار با ادبیات جدید که ادبیات سازندهای است وارد مذاکره با ایران شود.
به گفته واعظی، با توجه به این شرایط در ایران نیز آمادگی وجود داشت که تجدید نظری صورت گیرد و تنشها تحت کنترل باشد و کاهش پیدا کند .
وی با اشاره به اینکه بر این اساس هر یک از دوطرف دلایل خود را برای متفاوت بودن این نشست داشتند، اظهار داشت: یکی از نیتهای1+5 انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا و تمایل اوباما برای نیل به یک دستاورد مثبت در یک سال پایانی ریاست جمهوری اش است.
معاون اسبق وزیر امور خارجه تصریح کرد: بحران اقتصادی که در برخی از کشورهای اروپایی وجود دارد نیز آنها را به سمت افزایش رابطه با ایران در این شرایط میکشاند و از سوی دیگر نیز برخلاف انتظار تحریمکنندگان افزایش قیمت نفت باعث شد که دولتها با گرانی انرژی و فشار افکار عمومی مواجه شوند که این نیز یکی از دلایل تمایل با سازش با ایران است.
وی همچنین به وضعیت خاورمیانه و شرایطی که در کشورهای عربی منطقه وجود دارد، اشاره کرد و اظهار داشت: مردم مسلمان منطقه با بیداری اسلامی مواجه شدهاند که شرایط را با گذشته متفاوت کردهاست و حتی کشورهایی که با بیداری اسلامی مواجه نشدند نیز شرایطشان با گذشته فرق کرده است. کشورهایی مانند یمن، لیبی، مصر و دیگر گروههای اسلامی قوت گرفتند و به همین دلیل نیز غربیها ترجیح میدهند در منطقه وقت بخرند .
واعظی تأکید کرد: همه این موارد شرایطی را به وجود آورد که دوطرف مذاکرات را به صورت هدفمند پیگیری کنند. البته فاز اول مذاکرات بیشتر محک زدن یکدیگر است و اینکه دوطرف به این نتیجه برسند که آیا میتوانند روی هم حساب باز کنند و در این نشست نیز نتیجه این محک مثبت بود.
وی با اشاره به دور بعدی مذاکرات در بغداد نیز تصریح کرد: مذاکرات در بغداد متفاوت خواهد بود. در اجلاس استانبول تنها کلیات مورد بحث قرار گرفت . مذاکرات آتی به جزئیات و موضوعات مشخص خواهد پرداخت که البته مذاکره را سختتر خواهد کرد.
واعظی افزود: اگر دو طرف اراده داشته باشند که یکدیگر را درک کنند و به ویژه 1+5 و کشورهای غربی اصول و حقوق ملت ایران را به رسمیت بشناسند، میتوانیم همان طور که توافق شده بود گام به گام پیش رفته و مشکلات را مرتفع کنیم.