مشهد - خبرگزاری مهر: احساس تنهایی، افسردگی، اضطراب و عدم کنترل خشم در جامعه از مهمترین دلایل مراجعات مردمی به مراکز مشاوره در خراسان رضوی است این در حالی است که با چند پیشنهاد کوچک می توان تغییرات بزرگی در زندگی ایجاد کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، عدم آگاهی از مهارتهای زندگی و ندانستن چند راهکار ساده از سوی شهروندان مشهدی ، منجر به بروز برخوردهای فیزیکی، لفظی و گاه بروز تنشهای روانی و عدم امنیت فردی می شود که در اجتماع هم به انواع مختلف پیشامدهای رفتاری ناصحیح و بزهکاری منجر است.

از این رو مهر در گفتگو با اعضای گروه آموزشی مشاوره آموزش و پرورش خراسان رضوی بر آن شد تا رد پای چند پیشنهاد کوچک را برای ایجاد تغییرات بزرگ در زندگی جست و جو کند.

به عقیده کارشناسان تعلیم و تربیت،برخی از افراد هدفهای خاصی برای خود مشخص می کنند و خویشتن را ملزم می نمایند که طی سال، به آنها متعهد بمانند.

این هدفها برای رسیدن به یک خواست مهم و یا ایجاد تغییرات مهم است.افراد براساس نیازهای درونی خود،هدفهای متفاوتی را پیش بینی و طراحی می کنند ولی همواره در کنار هدفهای اختصاصی هر فرد، هدفهای عمومی تری نیز مطرح است.

راضیه حافظ، کارشناس ارشد روانشناسی تربیتی در این خصوص می گوید: وسایل کهنه و اضافی را از زندگی خود دور کنید.

وی می افزاید: محیط شلوغ و پر از اسباب و لوازم ممکن است استرس زا باشد. کمدی شلوغ و پر از وسایل اضافی و به درد نخور، لباس های فرسوده یا غیر قابل استفاده، چندین جفت کفشی که استفاده نمی شوند، جزوه های درسی که سالهاست آن ها را ورق نزده ایم، لوازم تحریری که چندان قابل استفاده نیستند، مدادی که تا ته تراشیده شده ، خودکاری که چندان رنگی ندارد، کتابهایی که در کتابخانه خود نمایی می کنند و هیچ وقت خوانده نشده اند، از جمله مواردی اند که ممکن است استرس زا باشند.

وی تاکید می کند: برای کسی که با فشار روانی رو به روست، واجب است درمان را با خانه تکانی آغاز کند.

وی با بیان این که نگاهی به کتابخانه، کمد اسباب بازی و لوازم آن، کشوی میز تحریر و دورو اطراف می تواند کمک کند هر چیز فرسوده و به درد نخور را دور بریزیم، می گوید: پوشاک یا لوازمی که قصد استفاده از آنها را ندارید، از محیط خود دور کنید و اگر قابل استفاده هستند به کسی ببخشید. این اولین گام برای رهایی از استرس به شمار می رود.

برای روابط هزینه کنید

اکرم نگاری کارشناس مشاوره در این خصوص معتقد است: برخی افراد بیش از اندازه به فعالیتهایی مثل کار، مطالعه، پژوهش و وظایف شخصی، اهمیت می دهند و گاهی نسبت به برخی از فعالیتهایی که به همان اندازه مهم هستند مثل تفریح، روابط دوستانه و دید و بازدید اقوام و خویشان بی توجهند.

وی توصیه می کند: بایستی برنامه ای تنظیم کرد تا دست کم ماهی یک بار به خویشاوندان نزدیک مانند برادر و خواهر و عمو و دایی سر زد واگر دسترسی نداریم به آنها تلفن بزنیم همچنین باید حداقل دو ماه یک بار به دوستان صمیمی و خویشاوندان درجه 2 مانند دختر خاله و پسر عمو سر زد یا تلفنی با آنها در تماس بود.

نگاری بیان می دارد: در محیط کار هر روز برای دقایقی هر چند کوتاه صحبت با همکاران در موضوعات روزمره و غیر کاری می تواند تاثیرات بسیار مثبتی را در روح و روان ما ایجاد کند.

نگاه بدون قضاوت

زینت جلالی، کارشناس ارشد مشاوره در این مورد توصیه می کند: نگاه سالم و بدون قضاوت نسبت به هر چیزی که پیرامون ماست، رمز سلامت روان و خود شکوفایی است.

وی با اشاره به این که افراد پی جوی جنبه های سالم روان، می باید نخست خود را از زنجیرهای خود کم بینی رها کنند می افزاید: بزرگ بینی و پیشداوری نسبت به دیگران، امکان پرواز انسانها را به آسمان خودشکوفایی کاهش می دهد.

این کارشناس معتقد است برای لحظه ای باید کبوتر خیال را در آغوش کشید و با خود گفت: آیا به مرحله ای رسیده که بتوانم زشتیها را پشت سر بگذارم و در هر چیزی زیبایی ببینم.

جلالی تصریح می کند: اگر بتوانیم پیرامون خودهر چیزی را همان گونه که هست بپذیریم و در آن زیبایی و کمال را بیابیم، به طور قطع، نردبان تعالی پیش روی ماست.

وی تاکید می کند: تنها کسانی که چشم از این کاستی و نقایص شسته اند، می توانند زیبایی ها را ببینندو در لذت تماشای آن شناور شوند.

جلالی می افزاید: از همین امروز تصمیم بگیریم نحوه نگاه خود را نسبت به مسائل تغییر دهیم و سعی کنیم به زیباییها توجه نماییم. به طور مثال باید خود را زیباتر از قبل ببینیم.زیباییهای جسم خود را کشف کنیم.به شخصیت خود بیشتر توجه کنیم.ویژگی های خوب و عادتهای قشنگ را بشناسیم و به خود تبریک بگوییم و از داشتن آنها به خود ببالیم.

وی می گوید: با نگاهی تحسین آمیز به جهان پیرامون خود و زیباییهای طبیعت، اختراعات بشری و هر چیز زیبا و حتی نگاه احترام آمیز به خود با عنوان بهترین نوع بشر، می تواند عینک روشنی بر چشمانمان بگذارد که براستی ما را متحول می سازد.

وی همچنین تغییر و تجدید نظر در برداشت خود نسبت به دیگران را، راه رسیدن به باورمثبت اندیشی می داند و تصریح می کند: در این صورت است که می توانیم روابط بین فردی بهتری داشته و پذیرش دیگران برایمان آسان تر است.

برای قواعد تبصره بگذارید

محمد رضا نور بخش، کارشناس ارشد بالینی در این خصوص می گوید: افراد وسواسی یا کسانی که به شدت کمال گرا هستند، قواعدی انعطاف ناپذیر دارند.

وی می افزاید: قواعدی که بر مبنای قانون همه یا هیچ بنا شده است و بایدهای الزام آور دارد، فشار ایجاد می کند و یکی از منابع درونی استرس به شمار می آید.

وی به برخی از قواعد افراد کمال گرا و شخصیت های وسواسی اشاره می کند و بیان می دارد: این دسته از افراد می خواهند اشتباه نکنند، در هر کاری بهترین باشند، نباید شکست بخورند، همه را باید از خود راضی نگه دارند، اوضاع همیشه باید تحت کنترل باشد و طبق روال پیش برود.

وی می گوید: این قواعد فشار آورند چون با قوانین طبیعی زندگی منافات دارند.اما می توان با تبصره گذاشتن برایشان، آنها را تعدیل کرد.

وی می افزاید: برای قاعده "راضی نگه داشتن همه از خود" می توان این تبصره ها را گذاشت؛ باید سعی کنم افرادی را که به آنها مدیون هستم راضی نگه دارم.دیگر این که باید سعی کنم افرادی را که برای راضی نگه داشتن من تلاش می کنند، راضی نگه دارم. سوم این که اعضای خانواده و دوستان نزدیکم را راضی نگه دارم و آخر این که، کسانی را که دوستشان دارم راضی نگه دارم.

وی تاکید می کند: با این روشها، فرد دیگر خود را ملزم به راضی نگه داشتن همه نمی داند و این یک گام بلند در جهت پیشرفت است.

این مشاور برای قاعده "من نباید اشتباه کنم" این تبصره ها را پیشنهاد می دهد: تا آن جا که ممکن است سعی کنم اشتباه نکنم. ولی اگر اشتباهی را مرتکب شدم از آن درس بگیرم. دوم این که اشتباهاتم را تکرار نکنم. سوم این که در مسائل حساس حقوقی و اخلاقی دیگران اشتباه نکنم و چهارم این که سعی کنم اشتباهاتم روز به روز کمتر شود.

به قانون طبیعت پشت نکنید

راضیه حافظ در این مورد می گوید: مدتی است بین جوانان باب شده است که روزها بخوابند و شبها بیدار باشند. این کار برای بسیاری از جوانان جالب توجه و هیجان آور است، به ویژه برای آنانی که می خواهند بااستفاده از سکوت شب مطالعه کنندیا به فعالیتهای دلخواه خود، مانند کارهای هنری بپردازند.

وی می افزاید: اما نکته مهم این است که، به هم خوردن نظم خواب و بیداری؛ سلامتی را به مخاطره می اندازد و افراد خود را به راحتی در معرض افسردگی قرار می دهند.

ارزشمند بودن را با بهتر بودن یکی ندانید

حافظ می گوید: اگر فقط افرادی که کامل و بهترین هستند،ارزشمند محسوب شوند؛پس تکلیف میلیونها نفری که در حد متوسط و زیر متوسط عمل می کنند چه می شود؟

این مشاور و مدرس آموزش خانواده می افزاید: قانون سخت گیرانه شما نوعی نژاد پرستی را تبلیغ می کند.

وی توصیه می کند: باید از اهمال دست برداشت.فهرستی از فعالیتهای ناتمام یا کارهای متفاوتی که می خواهیم انجام دهیم تهیه کرد و با برنامه به یکایک آنها رسید.

وی یادآور می شود: کمال گرایی به اهمال کاری دامن می زند زیرا افراد کمال گرا از ترس اشتباه کردن خود را از انجام دادن بسیاری از فعالیتها کنار می کشند،یا کار امروز را به فردا می اندازند.

این کارشناس می گوید؟: اگر تنها در صورتی برای خودمان ارزش قائل باشیم که بهترین عملکرد را داشته باشیم می توان گفت ارزشمندی را به پیشرفت خود، گره زده ایم.

معنویت را در خود تقویت کنید

زینت جلالی در این خصوص توصیه می کند: تمرینات معنوی، اعمالی چون عبادت، راز و نیاز با خداوند، ذکر، نماز، آداب مذهبی، انجام اعمال خیر و نیک، یوگا، مدیتیشن و آرام سازی، برای تقویت معنویت بسیار ارزنده است.

وی می افزاید: در واقع مهم ترین نکته در این تمرینات، تمرکز عمیق و مشخص و منظم به درون خویش و ارتباط گرفتن با خالق هستی است.

این کارشناس ارشد مشاوره خاطر نشان می سازد:تمرینات معنوی، عادتهای عمیق و پسندیده ای را در ما ایجاد می کند و آگاهی ما را نسبت به خود،خدا و جهان هستی بالاتر می بردو به این ترتیب به رشد روانی ما می انجامد.

..............................

گزارش: عزت خیابانی