محمدجواد توکلی، عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد رابطه میان تولید ملی و مزیت نسبی گفت: تعارضی بین مزیت های نسبی و عزت و استقلال اقتصادی کشورها رخ می دهد که در منطق اسلامی در واقع بر روی عزت و اقتدار اقتصادی جامعه اسلامی بسیار تأکید می شود تا در کالاهای اساسی و استراتژیک وابسته نباشد.
وی افزود: وقتی سیر نظریه های تجارت بین الملل را مشاهده می کنیم غربی ها در نظریه های جدید تجارت بین الملل به گونه ای به این امر روی آوردند که بحث مزیت نسبی را به حاشیه ببرند و با استفاده از موانع مختلف تجاری برای خودشان مزیت ایجاد کنند.
توکلی در ادامه سخنانش اظهار داشت: این نظریه جدیدا توسط "پل کروگمن" برنده جایزه نوبل اقتصاد به عنوان سیاست استراتژیک تجاری مطرح شد که کشورها باید با سیاست های حمایتی برای تولیدات داخلی خودشان مزیت ایجاد کنند تا بتوانند در فضای اقتصاد جهانی از این مزیت ها استفاده بکنند.
این محقق و استاد حوزه و دانشگاه تأکید کرد: اگر با توجه به مبانی اسلامی و نظریات جدید تجارت بین الملل ایران بخواهد در فضای اقتصاد داخلی و چه اقتصاد خارجی در صادرات و واردات موفق شود لازمه اش این است که تولید ملی با توجه به ظرفیت ها و مزیت های بالقوه زیادی که در ایران وجود دارد بتواند تقویت شود.
وی در ارائه راه حلی برای تحقق این امر اذعان کرد: باید تولید را به مراکز دانشگاهی و صنعت وصل کنیم تا در کنار علم جلو برود. این یک مرحله از کار است و مرحله دیگری از کار این است که بتوانیم زمینه ای را ایجاد کنیم تا مصرف داخلی شکل گیرد و هم در قسمت تولید و هم در قسمت مصرف دو حلقه پیوسته در کنار هم قرار گیرند.
توکلی با بیان اینکه در بخش مصرف نیازمند فرهنگ سازی مصرف هستیم، افزود: هرچند اخیرا تلاش هایی برای فرهنگ سازی مصرف داخلی انجام شده ولی به نظر می رسد ما باید به صورت همه جانبه وارد این فضا شویم. هر وقت رسانه ها و خصوصا رسانه ملی راجع به یک مسأله ای عزم جزم پیدا کرد و وارد شد در فرهنگ سازی موفق بودیم.