" نايب علي صحرا روشن" سرپرست گروه موسيقي "طرقه" كه در حوزه موسيقي شمال خراسان و مناطق كرد نشين اين استان فعاليت مي كند، در گفت و گو با خبرنگار موسيقي "مهر"، ضمن بيان اين مطلب افزود: ما در موسيقي كردهاي خراسان بهترين و مفصل ترين عزاداري ها را براي امام حسين(ع) داريم . با سرنا و دهل روضه خواني هايي را از قديم برگزار مي كرديم. در اين مراسم كه با بيدار شدن مردم در سحر همراه بوده است، سازهاي دهل و سنج نقش اصلي را بازي مي كرده اند. سازهايي كه الان به طبل تغيير شكل داده اند. در كنار اينها كه به نوعي ساز جنگ شمرده مي شدند، آهنگ هايي غمين نواخته مي شد و محتواي آنها درمورد مصيبت هاي امام حسين(ع) در روز عاشورا و اهل بيت ايشان بود. اين مراسم گاه به صوت فردي و گاه به شكل جمعي توسط نوازندگان هر منطقه اجرا مي شد. اين افراد جلوي دسته هاي سينه زني و عزاداري قرار مي گرفتند و ساز مي زدند. مردم عزادار هم روي اين موسيقي با اشعار محلي شعر مي خواندند.
وي افزود: موسيقي مقامي ما موسيقي عرفاني است. ما قطعه اي معروف را به نام" شاعيان" داريم كه اين قطعه تنها در مراسم عزا اجرا مي شود. در ابتدا " شاعيان" كه در حال حاضر از شكل قطعه خارج شده و به يك مراسم تبديل شده است، در عزاي امام حسين (ع) اجرا مي شده. در اين مراسم، رقص هاي عرفاني، عبادت، عزاداري و جنگ به تصوير كشيده مي شود. اين مراسم هر زماني كه اتفاقي بيافتد يا تشييع جنازه شهيدي باشد، انجام مي شود. در گذشته تنها زنان همچون زنان به جا مانده از واقعه عاشورا، جنازه را حمل مي كردند و شيون و زاري داشتند. مردان آن را به خاك مي سپردند و در راه بازگشت از نو مراسم مرثيه خواني ادامه داشته است. در اين بين رقص هاي حماسي هم انجام مي شد .
وي در پايان گفت: درست است كه هركس كه حتي در دلش هم به امام حسين و عاشورا فكر كند، در عزاي اوست و سوگواري كرده ، اما سوگواري هم آدابي دارد كه ما ايراني ها از سالها پيش آداب آن را مي دانيم و با تفكر و شناخت آن را انجام داده ايم. متاسفانه امروزه بسياري از مداحي ها بر اساس اصول ريشه دار انجام نمي شود. برخي اولين آهنگي كه به گوششان برسد، را با تغي اندكي دز شعر به عنوان نوحه و مرثيه مي خوانند . حالا ديگر كسي فكر نمي كند كه موسيقي پاپ براي عزاداري نيست. از سويي ديگر ما هم كه مي خواهيم موسيقي آئيني خودمان را حفظ كنيم و آن را اشاعه دهيم، امكاني در اختيارمان گذاشته نمي شود. من بارها خواسته ام كه مراسم " شاعيان" را اجرا كنم ، اما بيشترين وقتي كه براي اجراي برنامه در اختيار داشته ام بين 10 تا 18 دقيقه بوده كه عملا در اين زمان نمي توان كاري كرد.
تاریخ انتشار: ۲ اسفند ۱۳۸۳ - ۱۴:۰۴
اين درست نيست كه مداح روي قطعات موسيقي ترانه هاي پاپ نوحه بخواند و مرثيه بگويد.متاسفانه مراسم واقعي سوگواري ما كه با موسيقي نواحي ايران همراه بوده است، در حال از بين رفتن است.