کتاب‌های «ایران سرای جاویدان»، «ایران سرزمین اهـورایی»، «تخت جمشید پایتخت اهـورایی»، «اصفهان میراث اهـورایی» از جمله آثار نفیس ایران‌شناسی انتشارات سرزمین اهورایی است که در نمایشگاه کتاب عرضه می‌شود.

مجید ضرغامی مدیر انتشارات سرزمین اهورایی درباره برنامه‌های این ناشر در بیست و پنجمین نمایشگاه کتاب تهران به خبرنگار مهر گفت: نمایشگاه کتاب تهران به عنوان بزرگ‌ترین رویداد فرهنگی که خوشبختانه هنوز با استقبال عموم مردم روبروست بهترین فرصت برای رو در رو شدن با مخاطب است و همچنین فرصتی است که بدون واسطه می‌توان نظر مردم را جویا شد.

وی ادامه داد: در مورد آثاری که در قالب نوشتاری ـ تصویری می‌گنجد به دلیل ارتباط متنی و بصری، خیلی بیشتر به نظر مخاطبان نیاز داریم و نمایشگاه کتاب بهترین شرایط برای دریافت نظر مستقیم مخاطبان این قبیل آثار است.

این ناشر درباره برخی از کتاب‌هایشان که در نمایشگاه امسال عرضه می‌شود، توضیح داد: کتاب‌های ایرانشناسی «ایران سرای جاویدان»، «ایران سرزمین اهـورایی»، «تخت جمشید پایتخت اهـورایی»، «اصفهان میراث اهـورایی»، کتاب‌های هنری، نقاشی و شعر امروز ایران از جمله آثار انتشارات سرزمین اهـورایی در نمایشگاه امسال است و البته امیدواریم کتاب‌هایی مانند «سینمای ایران؛ ام‌روز د‌‌ی‌روز» شامل گفتگوهایی با چهره‌های سینمای ایران در قبل و بعد از انقلاب و کتاب «شاعران امروز» که مجموعه‌ای از آثار برتر فراخوان «شاعران امروز» است، مراحل آماده سازی و اداری خود را طی کرده و به نمایشگاه کتاب امسال برسد.

ضرغامی با اشاره به اینکه سرزمین اهـورایی در حال آماده‌سازی چند مجموعه شعر است، بیان کرد: کتاب شعر در ایران آن طور که باید فروش چندانی ندارد. ما هنوز تعریف مناسب و فراگیری از شعر امـروز نداریم؛ برخی جریانات امروزی شعر پارسی که حاصل تجریه، زحمات و پیگیری شاعران امروز است را به رسمیت نمی‌شناسند و برخی هم هر نوشته‌ای که عاری از مولفه‌های امروزی شعر و روح شاعرانگی است را شعر مدرن، پست مدرن و غیره می‌نامند. به همه این مشکلات و جنجالهای طبیعی که پیرامون شعر امروز را گرفته است مساله گرانی مراحل بازنشر و توزیع نامناسب کتاب‌ها و نبود فروشگاه‌های مناسب را اضافه کنید که همه این مسائل دست به دست هم داده و نمی گذارند کتاب خوب ارائه شده و به سهولت به  مردم معرفی شود.

وی افزود: تلاش ما در انتشارات سرزمین اهورایی این است که کتاب را با قیمت مناسب به دست مخاطب رسانده و همچنین از هیاهوسالاری بپرهیزیم. برخی دعواهای کارگاهی و جناحی و حتی نقدهای منفی برای تبلیغ کتاب – که متاسفانه این روزها رواج پیدا کرده - از جمله کارهایی است که بر ارزش کتاب نمی‌افزاید و در بهترین حالت تنها اعتباری مقعطی و کاذب برای کتاب به ارمغان می‌آورد.

این ناشر درج شمارگان‌های کاذب بر شناسنامه کتاب و دور شدن از مفهوم واقعی صنعت نشر را آفت دیگر این عرصه دانسته و عنوان کرد: متاسفانه این روزها دارد عادی می‌شود که بعضی از دوستان کتاب‌هایشان را با شمارگان پایین و غیرصنعتی چاپ ولی در شناسنامه اثر شمارگان بالاتری درج می‌کنند و با این روش می‌خواهند کتاب را به چاپ‌های متعدد برسانند. ما باید شرایط سالمی برای چاپ و عرضه کتاب به ویژه کتاب شعر و ادبیات داستانی فراهم کنیم و در این شرایط بتوانیم مخاطب واقعی داستان و شعر امروز را به دست آورده و برای آنها برنامه‌ریزی کنیم. اگر روی مخاطبان واقعی و حتی محدود هم برنامه‌ریزی  کرده و کار کنیم برای عرضه کتاب‌هایمان در شرایط فعلی کافی است.

ضرغامی اضافه کرد: یکی دیگر از شاخه‌هایی که ما روی آن کار کرده‌ایم، چاپ تصاویر شاعران و اندیشمندان معاصر است که از سال 1369 در این زمینه آثار زیادی را بازتولید کرده‌ایم و می‌توانم بگویم جزو اولین ناشرانی بودیم که در قالب آثار بصری غیرتبلیغاتی با قالب‌های امروزی به چاپ کارت پستال‌های هنری اقدام کردیم. از جمله برای اولین بار در ایران به بازتولید و چاپ آثار بصری با تصاویر شاعران و اندیشمندان معاصر اقدام کردیم. اعتقاد من این بود که جای چنین آثاری که پیامی فرهنگی را در قالب آثار تصویری منتقل کند، خالی است و در زمانی که اینترنت همگانی نشده بود و شرایط محدود و خاصی در بازار نشر حاکم بود اقدام به چاپ این دسته آثار کردیم که با استقبال خوبی هم رو به رو شد ولی به مرور افرادی با کپی کردن ایده‌ها و کارهای ما بازار را با آثار بی‌کیفیت پر کردند و از این طریق اعتماد مخاطب به این قبیل آثار فرهنگی خدشه‌دار شد و متاسفانه این کپی‌کنندگان این روزها نیز با جعل تاریخ اجرای کارهای کپی شده از روی آثار منتشره‌ ما، در پی ساخت هویت و اعتبار برای خود هستند.

وی استقبال قشر جوان از این آثار بصری فرهنگی  را مناسب ارزیابی کرده و گفت: در گذشته ما نامه‌ها و تلفن‌های متعددی داشتیم که نشان می‌داد مردم به دنبال این آثار هستند. ما هنوز هم در این زمینه فعالیت می‌کنیم ولی اقبال‌عمومی که در گذشته بود وجود ندارد که یکی از دلایل آن همانطور که گفته شد کپی کردن آثارمان توسط آدم‌هایی بود که گاهی در کانال‌های توزیع هم دست داشتند و بازار از این آثار بی‌کیفیت اشباع شد. البته همگانی شدن اینترنت و تغییر علایق فرهنگی مردم هم بی تاثیرنبود ولی آثار چاپی باکیفیت همچنان هم مخاطب خاص خود را دارد.

مدیر انتشارات سرزمین اهورایی ادامه داد: ما بزرگترین لطمه را از کپی غیرمجاز کارهایمان خوردیم و اگر در کشورمان قانون کپی‌رایت متناسب با شرایط و اعتقادات ملی و دینی‌مان وجود داشته باشد می‌شود جلوی این کارها را گرفت. باید بپذیریم که این هم نوعی دزدی است. البته این کاری است که مردم هم باید در آن پیشقدم شوند و منتظر قانون هم نمانند. نباید همیشه منتظر باشیم تا برایمان قانون وضع شود و بعد هم آن را انجام نداده یا آن را دور بزنیم.

وی این مشکلات را باعث دلسردی ناشران و کم‌کار شدن آنها دانسته و تصریح کرد: یک یا چند ناشر و موسسه نمی‌تواند به تنهایی بار فرهنگی کشور را به دوش بکشند. آدم‌هایی که بازار نشر برایشان تنها و تنها بازار تجارت است باید دستشان از فرهنگ کشور کوتاه شود تا بازار سالم شرایط فعالیت ناشران متعهد را فراهم کند.

ضرغامی افزود: با همه این مشکلات ما هنوز هم در کنار چاپ کتاب‌هایمان به چاپ آثار بصری چون کارت پستال، پوستر، تقویم و ... ادامه می دهیم. در حوزه کتاب هم تمرکز ما روی کتاب‌های ایرانشناسی، نقاشی و شعر امروز است و سپس ادبیات داستانی و سینمایی را پیگیری می‌کنیم.

وی درباره مجموعه «شاعران امروز» توضیح داد: هدف ما از ارائه این فراخوان این بود که شاعران جوان بتوانند آثارشان را چاپ کنند و از آنجا که برای اولین بار گروه منتخب کننده اشعار این فراخوان متشکل از داوران متعدد و با سلیقه‌های مختلف است از برخوردهای شخصی با شعرها خودداری می‌شود. در آینده و ادامه این سیاست فراخوان شعر قدمایی  و ترانه را هم با همین سبک دنبال خواهیم کرد. سپس قصد داریم از بین این شاعران، برترین‌ها را انتخاب کرده و دفترهای شعر مستقل آنها را به چاپ رسانیم.

ضرغامی در بخش پایانی صحبت‌هایش به مشکل گران شدن کاغذ اشاره کرده و گفت: گرانی کاغذ و مواد مصرفی باعث شده که برای چاپ چند کتاب نفیس آماده‌ی نشر دست نگه داریم چراکه برای قیمت‌گذاری و فروش آنها با توجه به این گرانی و رکود بازار نشر مشکل داریم. در حال حاضر فشار روی ناشران زیاد است و متاسفانه با چنین رویه‌ای به مرور تعداد ناشران فعال کم می‌شود. و ناشران از وظایف تعریف شده‌ خود دورتر و دورتر خواهند شد. البته امیدوارم که با سیاست‌های درست فرهنگی و اجرای صحیح برنامه‌هایی مانند نمایشگاه بین‌المللی کتاب که مردم سال‌هاست به صورت خودجوش از آن استقبال می‌کنند مشکلات نشر روز به روز کمتر شود و موانع از پیش پای ناشران فعال برداشته شود.