به گزارش خبرنگار مهر، انتخابات سلسله اقدامات و عملیات منسجم و پیوسته ای است که در یک محدوده جغرافیایی مشخص و زمانی محدود و معین صورت می گیرد و منجر به برگزیده شدن فرد یا افراد و یا موضوع و مرام خاصی از سوی اکثریت مردم می شود. اجرا و انجام این سلسله اقدامات و عملیات که منتج به این نتیجه شود در اصطلاح برگزاری انتخابات نامیده می شود.
سابقه و دیرینه انتخاباتی ایران به بیش از 100 سال پیش باز می گردد. از آن مقطع به این سو ما شاهد دو دوره متفاوت انتخاباتی با قوانین و دستاوردهای مختلف بوده ایم که می توان آن را به انتخابات قبل از انقلاب و انتخابات پس از پیروزی انقلاب اسلامی تقسیم کرد.
اهمیت انتخابات در ساختار نظام جمهوری اسلامی
در نظام جمهوری اسلامی ایران بر اساس اصل ششم قانون اساسی "امور کشور باید به اتکای آرای عمومی اداره شود، از راه انتخابات، انتخاب رئیس جمهور، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، اعضای شوراها و نظایر اینها، یا از راه همه پرسی در مواردی که در اصول دیگر این قانون تعیین می گردد."
با توجه به این اصل، در جمهوری اسلامی ایران، اداره حکومت و قانونگذاری در چارچوب اصول قانون اساسی با اداره و نظر ملت تعیین می شود و برگزاری انتخابات در حقیقت تبلور اراده و خواست مردم است.
انتخابات گزینش بهترینهاست و بر اساس ضوابط مشخص شده در قانون اساسی مردم با حضور خود در صحنه انتخابات، نمایندگان خود را انتخاب می کنند و به این ترتیب حق و سهم خود را در اداره کشور و وضع قوانین به افرادی که او را از هر جهت مناسب و همسو با خواسته های خود تشخیص داده اند، تفویض کنند.
این در حالیست که ضرورت حضور در انتخابات با توجه به اینکه انتخابات همواره به عنوان یک فریضه مطرح بوده و حضور در آن تکلیف و وظیفه شرعی و ملی محسوب می شود یک موضوع بدیهی است.
لرستانیها 17 بار پای صندوق انتخابات مجلس رفتند
با این تفاسیر مردم لرستان همواره در انتخابات حضور و مشارکتی پرشور و نشاط داشته اند که مشارکت مردم در 9 دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی که 8 دوره آن به دور دوم کشیده شد ولی از مشارکت مردم کاسته نشده است خود حکایت از این امر دارد.
بنابر این گزارش در دوره اول انتخابات مجلس شورای اسلامی در حوزه انتخابیه خرم آباد که در تاریخ 24 بهمن 1358 برگزار شد 46296 نفر در انتخابات شرکت کردند.
این دوره از انتخابات در مرکز لرستان به مرحله دوم کشیده شد و سید محمد تقی شاهرخی، نبی صادقی، مرتضی اعظمیبیرانوند و مراد فتحی بالاترین آراء را در مرحله اول کسب کردند و در نهایت در دور دوم انتخابات که در تاریخ 19 اردیبهشت 1359 برگزار شد در مجموع 37202 رأی مأخوذه سید محمد تقی شاهرخی و مرتضی اعظمیبیرانوند راهی مجلس شدند.
این در حالیست که در انتخابات دوره دوم مجلس شورای اسلامی نیز انتخابات به دور دوم کشیده شده به طوریکه در این انتخابات که در تاریخ 21 فروردین 1363 برگزار شد از مجموع 84838 رأی مأخوذه سید محمد صالح طاهری خرمآبادی با کسب اکثریت آرا راهی مجلس شورای اسلامی و کار انتخاب نماینده بعدی خرم آباد به دور دوم کشیده شد.
و اما در دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی در رقابت میان محمدرضا عباسیفرد و نیازعلی سپهوند در انتخاباتی که در تاریخ 27 اردیبهشت 1363 برگزار شد محمدرضا عباسیفرد با اکثریت آرا وارد مجلس شورای اسلامی شد.
تنها دوره ای که انتخابات به دور دوم نکشید
این در حالیست که در دوره سوم انتخابات مجلس شورای اسلامی در همان دور اول انتخابات تکلیف نمایندگان خرم آباد در مجلس شورای اسلامی مشخص شد تا در این دوره از انتخابات که در تاریخ 19 فروردین 1367 برگزار شد علیمحمد سوریلکی و علی عنایت با کسب اکثریت آرا به مجلس راه یابند.
در دوره چهارم انتخابات مجلس شورای اسلامی بازهم روال تکرار شد تا انتخاب نماینده دوم خرم آباد به مرحله بعدی کشیده شود.
در این انتخابات که در تاریخ 21 فروردین 1371 برگزار شد. از مجموع 135989 رأی مأخوذه سید محمد صالح طاهریخرمآبادی با کسب اکثریت آرا برای دومین بار به عنوان نماینده مردم خرم آباد راهی خانه ملت شد.
همچنین در دور دوم انتخابات که 18 اردیبهشت سال 1371 برگزاری شد در رقابت میان اکبر فرید و علی عنایت با کسب اکثریت آرا اکبر فرید به عنوان نماینده دوم مرکز لرستان به مجلس راه یافت.
انتخابات در چهار دوره به طور کامل به دور دوم کشیده شد
انتخابات دوره پنجم مجلس شورای اسلامی نیز از دیگر انتخابات هایی بود که به طور کامل به دور دوم کشیده شده تا در پی برگزاری انتخابات در 18 اسفند 1374 هیچیک از کاندیداها نتوانند بیش از یکچهارم کل آراء را کسب کنند.
با این تفاسیر در این دوره از انتخابات ماشاء الله حیدریمقدم، عبدالرضا سپهوند، عبدالرحیم بهاروند و کوروش فولادی راهی دور دوم انتخابات شدند در با برگزاری انتخابات مرحله بعدی در 31 فروردین 1375، کوروش فولادی و عبدالرضا سپهوند به عنوان نمایندگان خرم آباد در مجلس پنجم انتخاب شوند.
و اما همین روال در دوره ششم مجلس شورای اسلامی نیز تکرار شد تا در انتخابات 29 اسفند 1378 کریم ملکآسا، کوروش فولادی، سیدعیسی موسوینژاد و عبدالرحیم بهاروند به دور دوم راه یابند.
در مرحله دوم انتخابات مجلس ششم که در تاریخ 16 اردیبهشت 1379 برگزار شد سیدعیسی موسوینژاد و عبدالرحیم بهاروند به عنوان نمایندگان منتخب مردم در مجلس شورای اسلامی انتخاب شدند.
انتخابات مجلس هشتم و راهیابی کاندیداها به دور دوم
دوره هفتم انتخابات مجلس شورای اسلامی در استان لرستان یکی دیگر از انتخابات هایی بود که انتخاب نماینده دوم خرم آباد به دور دوم کشیده شد. مرحله اول این انتخابات در تاریخ یکم اسفند 1382 برگزار و فتحالله حسنوند با کسب اکثریت آرا راهی مجلس شد.
همچنین دور دوم انتخابات در تاریخ 18 اردیبهشت ماه سال 1383 بین قدرتاله ایمانی و فرهاد نظری برگزار شد که در نهایت قدرتالله ایمانی به عنوان دیگر نماینده خرم آباد به مجلس هفتم راه پیدا کرد.
کشیده شدن انتخابات مرکز لرستان به دور دوم در انتخابات دوره هشتم مجلس شورای اسلامی نیز بار دیگر تکرار شد تا این بار در پی انتخابات برگزار شده در ۲۴ اسفند ۱۳۸۶ محمدرضا ملکشاهیراد، رضا رحیمینسب، ایرج عبدی و ابراهیم آقامحمدی به دور دوم راه یابند.
این در حالیست که در دور دوم انتخابات مجلس هشتم در حوزه انتخابیه خرمآباد که در روز جمعه ۶ اردیبهشت ۱۳۸۷ برگزار شد محمدرضا ملکشاهیراد و رضا رحیمینسب به مجلس راه یافتند.
انتخابات مجلس نهم نیز به دور دوم کشیده شد
و اما انتخابات مجلس نهم در مرکز لرستان نیز مشمول همین روال موکول شدن انتخابات به دور دوم شد به طوریکه در انتخابات دور اول که در 12 اسفندماه سال 90 برگزار شد ایرج عبدی به طور مستقیم با کسب اکثریت آرا راهی خانه ملت و تکلیف نماینده دوم خرم آباد به انتخابات 15 اردیبهشت ماه سال 91 موکول شد.
در دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی در حوزه انتخابیه خرم آباد و چگنی ابراهیم آقامحمدی و محمدرضا ملکشاهی راد برای کسب یک کرسی مجلس نهم با هم به رقابت می پردازند.
مردمی که در صحنه های حمایت از انقلاب خستگی ناپذیرند
با این تفاسیر در مرکز لرستان از 9 دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی برگزار شده هشت دوره یا به طور کامل و یا برای انتخاب نفر دوم به دور دوم کشیده شده است تا مردم حوزه انتخابیه خرم آباد و چگنی 17 بار برای ریختن رای خود در پای صندوقهای رای انتخابات مجلس حاضر شوند.
این میزان برگزاری انتخابات نه تنها از مشارکت مردم و شور و اشتیاق حضور در مرکز این استان نکاسته است بلکه با توجه به بصیرت بالای مردم و احساس تکلیف همواره انتخابات های دور دوم نیز در خرم آباد با شور و حرارت خاصی همراه بوده است.
امید می رود مردم حوزه انتخابیه خرم آباد و چگنی در دوره دوم انتخابات مجلس نهم نیز بار دگر با حضور دشمن شکن و آگاهانه خود برگ زرین دیگری بر افتخارات خود بیفزایند.