به گزارش خبرنگار مهر، مراسم رونمایی از جلد اول دانشنامه پزشکی ایران و اسلام بعدازظهر امروز چهارشنبه 13 اردیبهشت با حضور حجتالاسلام سید مهدی خاموشی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، احمد نثاری مدیرعامل انتشارات امیرکبیر، علیرضا مرندی رئیس فرهنگستان علوم پزشکی، علی اکبر ولایتی، شمس اردکانی، فرید قاسملو و خدیجه معصومی در غرفه سرای اهل قلم واقع در نمایشگاه کتاب تهران برگزار شد.
مرندی در ابتدای این برنامه گفت: انتشار این دانشنامه شاید بزرگترین کار فرهنگستان علوم پزشکی باشد که انتشارات امیرکبیر آن را به چاپ رسانده و جلد اولش را به تازگی روانه بازار کرده است. جلد اول این دانشنامه بسیار زحمت برد و اولین بار با مدیریت دکتر ولایتی در سال 83، تصمیمات تهیه آن به تصویب رسید.
وی افزود: این دانشنامه مشابهی نداشت و الگوگیری از دایرةالمعارفهای بزرگ، تهیه مدخلها و آیین نگارش آنها انرژی زیادی از دوستان ما گرفت. این دانشنامه در مجموع 2 هزار مدخل دارد و آماده کردنش کار بزرگی است که فقط بزرگان از پس انجام آن بر میآیند. امیدوارم هر سال یک جلد به مجلدات این دانشنامه افزوده شود تا ظرف 5 سال آینده شاهد آماده شدن 5 جلد این دانشنامه باشیم.
مرندی در ادامه گفت: جلد اول دانشنامه حرف الف و تا بخشی از حرف ب را در بر میگیرد. اینکه دانش پزشکی ایران چه عظمتی داشت و چگونه به کشورهای غربی منتقل شد، به صورت مفصل در این دانشنامه مطرح شده است. اینکه علم پزشکی غربیها وامدار علم پزشکی ایران و اسلام است و اینکه بعد از مدتی ما به خواب رفتیم و برتری در این علم به آنها رسید هم از دیگر مطالبی است که میتوانید در این دانشنامه مطالعه کنید.
در ادامه این برنامه شمس اردکانی گفت: طب ایرانی، سلامتنگر است و در همین راستا بود که دکتر ولایتی به عنوان مدیر تیم تدوین کننده دانشنامه از ما خواست تا دستمایهای برای آموزش، پرورش و خدمات در عرصه پزشکیمان تولید کنیم. با این نگرش بود که کار تدوین دانشنامه آغاز شد و میبینیم که در نهایت منجر به تاسیس دانشکده طب سنتی و انتشار نشریه طب سنتی شد.
این محقق ادامه داد: آقای ولایتی خواست کاری کنیم تا به اصطلاح خمیرمایه شود. با ساز و کار گفته شده یک تیم 15 نفره مشغول به کار شدند. کار بسیار سنگین بود و نه تنها در حوزه کشورهای اسلامی چنین کاری انجام نشده بلکه در هیچ کشوری چنین دایرةالمعارفی تدوین نشده است. حالا که شروع به کار انتشار مجله طب سنتی کردهایم، جایگاه واقعی این دانشنامه را متوجه میشویم و به کاربرد واقعی آن پی میبریم.