قم - خبرگزاری مهر: گنبد نقره‌ای مصلی از سال 59 در آسمان قم می‌درخشد، اما تلالو برگزاری نماز جمعه در این مکان سال‌ها پیش فروغ خود را از دست داده و دیگر کسی صدای اذان را از بلندگوهای آن نمی‌شنود.

به گزارش خبرنگار مهر، مقاومت لرزه‌ای این سازه عظیم، چهار ریشتری بود که شهروندان زیر سقف نه چندان مناسب آن از نصایح اخلاقی و مواضع سیاسی و اجتماعی ائمه جمعه بهره می‌برند و در صفوف بهم پیوسته اتحاد دینی و انقلابی خود را به نمایش می‌گذاشتند و فریضه بزرگ اسلامی نماز جمعه را به جا می‌آوردند. تا اینکه پس از وقوع زلزله مهیب بم، دولت برای اینکه درس عبرتی از این ضایعه هولناک گرفته باشد به اصلاح روش ساخت بناهای عمومی پرداخت و آیین‌نامه‌ای را گذراند تا اماکن عمومی از مقاومت 8 ریشتری نسبت به زلزله برخوردار شوند.

طولی نکشید که مقاوم سازی بنای مصلی قم به دلیل برخورداری از مقاومت لرزه‌ای 4 ریشتری مورد خطاب آیین نامه دولت قرار گرفت و از سال 85 درهای این مکان مقدس به روی نمازگزاران بسته شد.

از زمانی که برگزاری نماز جمعه در مصلی متوقف شد، فضیلت بزرگی نصیب شهروندان و زائران شد که نماز جمعه را در جوار بارگاه ملکوتی حضرت معصومه(س) بر پا کنند، اما کسی نیست که از آینده این بنای مقدس ابراز نگرانی نکند.

هر روز که شهروندان با عبور از خیابان‌های همجوار مصلی قدس، چشمشان به گنبده نقره‌ای و گلدسته‌های بلند آن می‌افتد مرثیه‌ای غم انگیز از وعده‌های عملی نشده مسئولان در ذهنشان مرور می‌شود و ناخودآگاه این سئوال مطرح می‌شود که سرنوشت اولین مصلی قم چه می‌شود؟

وعده‌هایی که عملی نشد

اردیبهشت ماه سال 88 علی محمدی، رئیس ستاد نماز جمعه قم در مصاحبه‌ای اعلام کرده بود که مصلی قم تا سال آینده (89) برای برپایی نماز جمعه آماده می‌شود.

روند مقاوم‌‌سازی و تکمیل ساختمان مصلی این گونه بود که چند سال قبل از اجرای این طرح درخواستی با امضای سه امام جمعه شهر برای استفاده از 10 میلیارد تومان برای مقاوم‌سازی، تکمیل و تجهیز ساختمان مصلی به رئیس جمهوری ارسال شد. رئیس‌ جمهور نیز دستور داد تا این مبلغ در لایحه بودجه گنجانده شود، اما اختصاص این رقم برای مصلی عملی نشد.

محمدی گفت: چندی بعد از این جریان مجددا به سراغ رئیس جمهور رفتیم و درخواست اختصاص اعتباری برای مقاوم‌سازی، تکمیل و تجهیز ساختمان مصلی کردیم که رئیس جمهور یک میلیارد تومان به این کار اختصاص داد.

با اختصاص این مبلغ و با توجه به اینکه مطالعات مقاوم‌سازی ساختمان مصلا قبلا انجام شده بود، پیمانکار انتخاب شد و عملیات مقاوم‌سازی در اواخر سال 86 آغاز شد. استانداری هم 500 میلیون تومان علاوه بر مبلغ اختصاص یافته از سوی رئیس جمهور از محل اعتبارات سفر هیئت دولت به مقاوم‌سازی مصلی قدس تخصیص داد و این بودجه تا بهمن ‌ماه 87 به پایان رسید و حتی پیمانکار طرح 20 میلیون تومان بیش از مبلغ پرداخت شده فعالیت انجام داد.

به گفته رئیس ستاد نماز جمعه عملیات اجرایی این پروژه در اسفند ماه 87 متوقف شد تا اینکه در 15 فروردین 88 کار مقاوم‌سازی مصلی با اختصاص 3 میلیارد تومان از سوی دولت آغاز شد.

افزایش هزینه‌ها

محمدی در همان زمان اعلام کرده بود که تکمیل ساختمان مصلی نیازمند پنج میلیارد تومان اعتبار است اما با طولانی شدن روند مقاوم سازی و تکمیل هزینه اجرای طرح افزایش یافته است به گونه‌ ای که بر اساس آخرین اظهارنظر محمدی کل این پروژه به 20 میلیارد تومان هزینه نیاز دارد و هر زمان بودجه اختصاص یابد کار پیش می‌رود.

از سویی دیگر در سال گذشته پنج میلیارد تومان اعتبار برای اجرای این طرح به تصویب رسید اما اختصاص آن برای ادامه مرحله تکمیل و توسعه مصلی عملی نشده است.

محمدی در این زمینه گفت: در حال حاضر مرحله مقاوم‌سازی مصلی تمام شده است، پنج میلیارد بودجه برای ادامه بهسازی مصلی در سال 90 اختصاص یافت، اما به دلایلی تخصیص نیافت ولی در ابتدای سال 91، دو میلیارد تومان از سوی استانداری اختصاص داده شد.

بهسازی مصلی تا پایان سال

از آنجا که این پروژه‌ زیرنظر سازمان مجری ساختمان‌ها و تاسیسات دولتی و عمومی که از سازمان‌های وابسته وزارت راه و شهرسازی است، قرار دارد محمدرضا قلندر مدیرکل راه و شهرسازی استان، توسعه مصلی را پروژه‌ای دولتی عنوان کرد و گفت: در ابتدای سال جاری، در جلسه‌ای با استاندار مساعدت‌هایی در زمینه اعتبارات به مصلی صورت گرفت، مابقی آن نیز توسط سازمان مجری انجام خواهد شد و تا پایان سال بهسازی مصلی تمام می‌شود، ضمن اینکه پیمانکار عملیات اجرایی نیز انتخاب شده است.

فرسوده شدن تاسیسات قبلی

یکی از مشکلات تاخیر در اجرای پروژه‌های عمرانی فرسوده شدن تاسیسات قبلی است که هزینه بیشتری بر بیت المال تحمیل می‌کند.

آن گونه که از ظاهر امر پیداست در اجرای پروژه مصلی، نصب سیستم‌های صوتی، گرمایشی و سرمایشی، گاز و آب در مرحله مقاوم‌سازی از بین رفته است و باید از نو خریداری شود.

اما مساحت این بنا قبل از اجرای پروژه تکمیل و بهسازی، پنج هزار متر زیر سقف و پنج هزار متر اطراف آن بود که در حال حاضر زیر سقف 10 هزار متر، بالکن چهار هزار متر و اطراف بنا 15 هزار متر مساحت دارد که ظرفیت گنجایش آن 28 هزار نمازگزار برآورد شده است.

شایعه غصبی‌بودن مصلی

از سویی دیگر همان گونه که انتظار می‌رود تاخیر در اجرای پروژه‌های عمرانی بستر اظهارنظرهای شبهه‌انگیز و رواج شایعات بی اساس را فراهم می‌کند. بدقولی‌های مسئولان در اتمام این پروژه موجب نگرانی شهروندان شده و در این میان عده‌ای به دلایل نامعلوم شایعه غصبی بودن زمین این مکان مقدس را مطرح کرده‌اند.

با انتشار این شایعه با مضمون غصبی بودن زمین مصلی و وجود سند مالکیتی که به نام خانمی ساکن در انگلستان است، مسئولان استان این خبر را که منبع انتشار مشخصی ندارد، تکذیب کرده‌اند.

در این زمینه حجت‌الاسلام سید محمد آتش زر، رئیس شورای اسلامی شهر قم اظهار کرد: اراضی مصلی در قبل و بعد از انقلاب تملک شده و مسئله غصبی بودن این اراضی شایعه‌ای بیش نیست و ادعایی در هیچ یک از دفاتر قضایی در این رابطه وجود ندارد.

رئیس ستاد اقامه نماز جمعه نیز در رابطه با غصبی بودن زمین مصلی گفت: چنین چیزی وجود ندارد، اگر فردی ادعای مالکیت می‌کرد با گذشت چند سال از انتشار این مطلب باید به ستاد مرکزی نماز جمعه قم مراجعه می‌کرد که تا امروز این امر رخ نداده است.

اما با وجود واکنش مسئولان نسبت به شایعه سازی درباره غصبی بودن زمین مصلی، کمتر کسی پیدا می‌شود که این اظهارات مسئولان را باور کند. آن گونه که از اظهارات مسئولان پیداست، کمبود اعتبار مهمترین دلیل تاخیر در اتمام این پروژه است ولی مسئولان از ذکر این واقعیت طفره رفتند و به نوعی مانع از پخش شایعات نشدند، بنابراین در چنین شرایطی کم کاری مسئولان در اطلاع رسانی مناسب باور شهروندان را به غصبی بودن زمین مصلی شکل می‌دهد و چه بسا این شایعه‌پراکنی‌ها اثرات سوئی در استفاده از کاربری‌های مصلی داشته باشد.

کاربری جدید مصلی

با توجه به وعده‌های مسئولان مراحل بهسازی و تکمیل مصلی تا پایان سال تمام می‌شود اما با وجود برگزاری نماز جمعه و جماعت در شبستان امام خمینی(ره) حرم حضرت معصومه(س) کاربری جدید چگونه تعریف خواهد شد؟

محمدی در این زمینه گفت: برگزاری نماز جمعه در مصلی به نظر امام جمعه بستگی دارد، ممکن است مواقعی که ازدحام زائر و نمازگزار زیاد است، نماز جمعه به این مکان انتقال یابد و در مواقع عادی در حرم برگزار شود.

به گفته وی، این مکان برای کاربری‌های مختلفی در نظر گرفته می‌شود تا در طول هفته از آن استفاده شود که برگزاری جلسات عتبات عالیات، نمایشگاه‌های مختلف، مراسم قرآن خوانی و روضه، برگزاری آزمون‌های حوزوی و آموزشی به صورت انبوه از جمله آن است.

در ابتدای سال 91، بخشی از بودجه مورد نیاز برای بهسازی مصلی اختصاص یافته است اما اگر روند بهسازی مصلی به همین صورت پیش رود تا بهره‌برداری کامل از این بنا باید صبر ایوب داشت و عمر نوح.

فضای بیرونی مصلی از خیابان‌های مجاور قابل مشاهده است، پله‌های فلزی سبز رنگ گوشه‌ای از محوطه روی هم انباشته شده و کمی جلوتر تلی از خاک قرار دارد.

بناهای مخروبه نیز قابل رویت است، اما فضای داخل مصلی به خوبی دیده نمی‌شود. درها بسته است و تنها چند پنجره در قسمت بالایی بنا باز است. مدت‌هاست نمی‌توان دید که فرد یا افرادی در داخل مصلی مشغول فعالیت هستند یا نه.