به گزارش خبرگزاری مهر، کتاب راهنمای دیپلماسی عمومی که نخستین بار به عنوان پروژهای برای ارایه بررسی جامعی در مورد دیپلماسی عمومی و مدیریت وجهه و ادراک ملی طرحریزی شد، فهم احیای آن در سده بیست و یکم را برای اعضای مطلع جامعه و نیز دانشگاهیان و دستاندرکاران سنتی در این حوزه امکانپذیر می سازد.
این کتاب راهنما، اطلاعاتی در مورد روندهای دیپلماسی عمومی در افکار عمومی و دیپلماسی فرهنگی و نیز موضوعات روز در حوزه سیاست گذاری را به دست میدهد. آخرین پژوهشها در حوزه روابط عمومی، اعتبار، تاکتیک های نفوذ اجتماعی، تبلیغات بازرگانی و بازاریابی در این کتاب گنجانده شدهاند، و فرایندها و بازیگران نهادی نیز شناسایی و تحلیل میشوند. این کتاب از بیست و نه فصل تشکیل شده است.
پس از پیش گفتار؛ فصل اول نوشتۀ نانسی اسنو؛ از خواننده دعوت میکند در مورد نقش دیپلماسی عمومی در سده بیستویکم بازاندیشی کند. فصل دوم نوشته فیلیپ ام. تیلور؛ دیپلماسی عمومی را در بافتار ارتباطات استراتژیک، یعنی، جنگهای اطلاعاتی و ایدئولوژیکی مؤثر در کشمکش جنگی طولانی که به دنبال جنگ علیه ترور رخ دادهاند، قرار میدهد.
در بخش اول کتاب با عنوان «بافتار دیپلماسی عمومی» که فصلهای 3 تا 7 را دربرمیگیرد، سیر تکوین تاریخی دیپلماسی عمومی، و نیز پیوندهای بافتاری خاص مثل شکلگیری افکار عمومی، برنامههای مبادله و دیپلماسی هنرها را مورد توجه قرار میدهند.
بخش دوم با عنوان «کاربردهای دیپلماسی عمومی»؛ فصلهای 8 تا 11 را دربرمیگیرد، و واقعیتهای معمولِ بسیار خاصِ این حوزه را بیان میکند. در فصل 8، مات آرمسترانگ؛ استدلال میکند که دیپلماسی عمومی چکمههای رزم را میپوشد و در این راستا، کاربست آن را در حوزه نظامی بهکار میگیرند.
در فصل 9، جان رابرت کیلی؛ دیپلماسی عمومی را بهعنوان دوئلی میان نقشهای مشاورهای و حمایتی دستاندرکارانِ سیاست خارجی بیان میکند. فصل 10 از زهرنا؛ چارچوبهای تئوریک برای ابتکار عملهای دیپلماسی عمومی که بر ایجاد رابطه و تبادل اطلاعات تأکید می نهند ارایه میدهد. در فصل 11، شری مولر؛ رهبر و کارشناس دیپلماسی شهروندی میراث دیپلماسی عمومی امریکا در دیپلماسی شهروندی را بررسی میکند.
بخش سوم با عنوان «مدیریت دیپلماسی عمومی (تصویر، نفوذ، و اقناع)؛ این موضوع را به سایر عرصهها گسترش (بسط) میدهد. آنتونی پراتکانیس در فصل 12 تحلیل مبسوط و عمیقی را در مورد نفوذ اجتماعی و کاربست آن در (برای) دیپلماسی عمومی در وضعیتهای منازعه ارایه میدهد. گاس و سایتر (فصل 13) تبیین میکند چرا اعتبار یکی از ابعاد کلیدی دیپلماسی عمومی در تصویر و وجهۀ ملی است.
در فصل 14، کلتن رَودز این دیدگاه «اولویت فرهنگ» را که بر مقدار زیادی از تفکر ما در مورد دیپلماسی عمومی سایه افکنده است، به چالش میکشد و خواستار دیدگاه متوازنتری که تفاوت فرهنگی را مدنظر قرار میدهد ولی ویژگیهای عام در حوزۀ نفوذ را نیز میپذیرد و از آن بهرهبرداری میکند. فصل 15 نوشتۀ مارک کیلبین بحث مختصری در مورد ارزشِ عملیات روانی در رابطه با دیپلماسی عمومی است.
بخش چهارم با عنوان «کنشگران دولتی و غیر دولتی در دیپلماسی عمومی»؛ فصلهایی را که دربرمیگیرد که رهبران تجاری، دیپلماتهای خارجی، و کارشناسان امور عمومی/ روابط عمومی به رشته تحریر درآوردهاند. کیث راینهارد در فصل 16 خواستار آن است که بخش خصوصی و تجاری نقش بیشتری در پیشبرد دیپلماسی عمومی ایفا کند.
در فصل 17، پیتر کواچ تجربه شخصی خود در مورد دیپلماسی عمومی را ارایه میدهد. فصل 18 نوشته بیل کیهل، یکی از مقامات ارشد وزارت امور خارجه امریکا نشان میدهد که چگونه دیپلماسی عمومی یکی از اجزای لاینفکِ کار دیپلماتیکِ محلی شده است و در این میان به موارد خاصی از قبیل فنلاند، چکسلواکی سابق و تایلند استناد میکند. اسنو در فصل 20 برداشت شخصی خود را مطرح میسازد و در این راستا نشان میدهد که سابقهاش در حوزۀ مبادلات بر تخصصش در حوزه دیپلماسی عمومی تأثیر نهاد.
بخش پنجم با عنوان «رویکردها به دیپلماسی عمومی در جهان»؛ گفت و شنود ما را به سطح جهانگستر میآورد و کاربست دیپلماسی عمومی در اروپا و آسیا را در قالب شش فصل جداگانه بررسی میکند. ارزش این بخش این است که با ذکر مصادیق تبیین میکند که دیپلماسی عمومی در مقام عمل و کاربست تا چه اندازه تنوع مییابد.
در این بخش در مورد سیر دیپلماسی عمومی در آلمان، ژاپن، چین، و استرالیا بحث می شود. برای مثال در فصل 25، گئورکی ژورجی دیپلماسی عمومی در اروپای شرقی و مرکزی را به مدیریت وحهۀ ملی و روابط عمومی در سطح ملی پیوند میزند و در این راستا بر این موضوع تأکید مینهد که چگونه تلاشهایی بهعنوان محور دیپلماسی عمومی در ملتهای دیگر مورد پذیرش قرار میگیرند.
بخش ششم با عنوان «ارتقای مطالعات دیپلماسی عمومی»؛ نشان میدهد چگونه دیپلماسی عمومی در مطالعات جهانی شدن (فصل 27)، اخلاق (فصل 28)، و یک پارادایم جدید، [بهنام] سیاست ذهن، چالشی مستقیم علیه سیاست قدرت که بر تفکر سده بیستم بسیار مسلط بود، کاربستپذیر است. و در فصل 29 نیز در مورد سیاست ذهن بحث شده است.
کتاب "مرجع دیپلماسی عمومی" تألیف: نانسی اسنو، فیلیپ ام تیلور با ترجمه روح الله طالبی آرانی به همت انتشارات دانشگاه امام صادق(ع) در اسفندماه سال گذشته به بهای 170000 ریال منتشر شد.