افشین صدر دادرس در گفتگو با مهر درخصوص مشکلات جامعه عشایری کشور پس از اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها اظهار داشت: با توجه به اینکه مهمترین کالای عشایر "آرد" برای تهیه نان است، مشکلات عدیده ای برای رساندن این محصول به جامعه عشلیری کشور به وجود آمده است.
وی اضافه کرد: پیش از اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها هرکیسه 40 کیلویی آرد را 500 تومان خریداری می کردیم درحالی که بعد از اجرای قانون هدفمندی قیمت هرکیسه آرد 40 کیلویی 36 برابر شده است به طوریکه برای خرید هر کیسه باید مبلغ 18 هزار تومان را بپردازیم.
مدیرعامل اتحادیه مرکزی تعاونیهای عشایری ایران تصریح کرد: به عنوان مثال، اگر پیش از اجرای قانون هدفمندی برای یک محموله آرد 10 میلیون تومان پرداخت میکردیم، الان باید 360 میلیون تومان برای همان محموله بپردازیم درحالی که چنین نقدینگی در اختیار ما نیست.
وی با بیان اینکه هم اکنون شرکتهای عشایری و تشکلها مجبورهستند درحد نقدینگی خود آرد را خریداری و در منطقه عشایری کشور در ازای وجه نقد آن را توزیع کنند، گفت: درحالی که پیش از اجرای قانون هدفمندکردن یارانه ها با تعاملات خوبی که بین اعضای تشکلها و مسئولان کارخانجات آردسازی وجود داشت، آنها آرد را به صورت نسیه خریداری می کردند و مثلا با تاخیر دو ماهه پول آن را به کارخانجات پرداخت می کردند و در زمان توزیع آرد هم وجه مورد نظر را با تاخیر از عشایر می گرفتند.
دادرس تصریح کرد: متاسفانه درحال حاضر این تعاملات از بین رفته است و تا پول نقد دریافت نشود، آرد در اختیار اتحادیه های و تشکلهای عشایری قرار نمی گیرد و درنتیجه یا با کمبود آرد مواجه هستیم یا اینکه آرد با تاخیر بدست عشایر می رسد و آنها را دچار مشکلات جدی می کند.
وی خاطرنشان کرد: از سویی دیگر، ضعف مالی اتحادیه موجب شده است تا عده ای دلال از این موضوع سوء استفاده کنند به طوریکه دلالها آرد را با قیمت 18 هزار تومان می فروشند و آن را در مناطق عشایری تا قیمت 26 هزار تومان به فروش می رسانند.
مدیرعامل اتحادیه مرکزی تعاونیهای عشایری ایران پیشنهاد کرد که وزارت صنعت، معدن و تجارت یک مبلغی تحت عنوان تنخواه گردان در اختیار اتحادیه بگذارد تا اتحادیه در مقطع تعیین شده اقدام به خریداری آرد مورد نیاز عشایر کند سپس تنخواه مذکور تسویه شود و مجددا تنخواه دیگری به اتحادیه داده شود.
وی افزود: متاسفانه پس از اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها قیمت سوخت هم بالا رفت و اتحادیه ها و تشکلهای عشایری برای رساندن خدمات مختلف مانند رساندن آرد به عشایر دچار مشکل شده اند.
دادرس ادامه داد: همچنین جامعه عشایری از گرفتن وام عاجز است ،چون گرفتن وام مستلزم در رهن قرار دادن وثیقه ملکی است و جامعه عشایر که مردمانی کوچ رو هستند، فاقد ملک هستند و نمی توانند وثیقه ملکی در رهن بانک بگذارند.
وی با اشاره به اینکه چندین بار با مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت جهادکشاورزی در این رابطه جلساتی را برگزار کرده ایم که متاسفانه بی نتیجه بوده است، گفت: در این جلسات از آنها خواستیم که جامعه عشایری را با توجه به شرایط خاص و نقش ارزنده ای که در تولید دارند، جدای از جامعه شهری در نظر بگیرند و یک بسته حمایتی برای آنان پیش بینی کنند که متاسفانه هنوز این درخواست ما عملیاتی نشده است.