دکتر حسین باهر، استاد بازنشسته دانشگاه شهید بهشتی و جامعه شناس در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد علل وقوع حوادثی مانند حادثه اخیر در که در شهرستان خرمدره استان زنجان افتاد، گفت: علل وقوع این مسائل، لزوما ارتکاب مجرمانه نیست بلکه عدم دقت و رعایت نکردن موازین تجمع و عواقب و مسائلی است که در تجمعها به وجود می آید.
وی افزود: سابقه این اتفاقات، از مشکلاتی که برای سینما رکس آبادان به وجود آمد تا افتادن در استادیوم 100 هزار نفری آزادی در زمان افتتاح که منجر به کشته شدن 8 نفر شد و همین طور در جاهای مختلف ایران وجود دارد، البته در خارج از ایران هم اگر دقت نکنند این مسائل به وجود می آید.
این جامعه شناس در ادامه سخنانش اظهار داشت: معمولا مردم ساده انگارانه فکر می کنند همه چیز آن طوری انجام می شود که خودشان فکر می کنند در حالی که در تجمع ها قانونی حاکم است که ضریب به وجود می آید، مثلا اگر شما مقدار آبی در استخری باشد می توانید در آن شنا کنید اما اگر همان مقدار آب را در دریا بریزید در دریا نمی توانید شنا کنید.
وی تصریح کرد: در این مواقع وقتی تجمعی صورت می گیرد باید نیروی انتظامی، آتش نشانی، اورژانس و سازمان هایی که در این مسائل ذی ربط هستند حضور داشته باشند. قبلا در ولنجک پائین کوه کیوسک هلال احمر بود اما اکنون دیگر وجود ندارد. بنده سال گذشته از کوه پرت شدم اما کسی نبود که به من کمک کند شخصی مرا دید و نجات داد. وقتی این همه مردم در کوه رفت و آمد می کنند کیوسک هلال احمر برای اورژانس لازم است که به این مسائل توجه نمی شود.
باهر با بیان اینکه مگر چند سال پیش نبود که در مسجد ارگ چنین اتفاقی افتاد، باید برای تجمع قانون حفظ و حراست امنیت اجتماعی تهیه شود، بیان کرد: از طرف دیگر تجمع کنندگان هم باید نظم اجتماعی را رعایت کنند و تنها به فکر خودشان نباشند. در مکه هم مشاهده کردم که پیرزنی را در هنگام طواف زیر پا گرفتند. باید افراد تزکیه و پالایش روح و جسم داشته باشند و دیگران را بر خود مقدم بدارند تا این مشکلات برطرف شود.