قم - خبرگزاری مهر: عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به فعالیت‌های علمی شرق شناسان گفت: حوزه باید ورود جدی‌تری به مباحث غرب شناسی و کرسی‌های غرب شناسی داشته باشد.

به گزارش خبرنگار مهر، حجت‌الاسلام علیرضا اعرافی، ظهر شنبه در پیش نشست همایش قرآن و مستشرقان در مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) در سخنانی اظهار داشت: مسلمانان در دوره قبل از رنسانس دارای برتری علمی بر دیگر ملتها از جمله مسیحیان بودند اما این روند بعد از جنگهای صلیبی متفاوت شد.

وی بیان داشت: جنگ ‌های صلیبی آغاز دوره انتقال تمدن به غرب بود و این تمدن بر پایه دانش مشرق زمین به غرب انتقال یافت اما امروز و با پیروزی انقلاب اسلامی و ایجاد جنبشهای بیداری اسلامی دوره جدیدی برای مسلمانان آغاز شده است.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم اظهار داشت: اگر دوره کنونی را مدیریت کنیم می تواند آینده ای امیدوارکننده داشته باشد وگرنه در امتداد دوره تسلط غرب بر شرق باقی خواهیم ماند زیرا با ظهور انقلاب اسلامی و بیداری اسلامی و حرکت‌های علمی و سیاسی و اجتماعی و فرهنگی در میان مسلمانان به نظر می رسد، دوره بیداری مجدد مسلمانان آغاز شده است.

سابقه استشراق جدید

وی با اشاره به سابقه استشراق تصریح کرد: استشراق به معنای جدید، پس از رنسانس ایجاد شد و هزاران نوشته و کتاب از سوی اندیشمندان غربی درباره مسلمانان و کتاب آنان یعنی قرآن نوشته شد.

حجت الاسلام اعرافی با بیان اینکه جریان استشراق در جهان غرب شکل پیدا کرده است تاکید کرد: یکی از ضعف ‌های اصلی روش شناسی مستشرقان دوری از معارف اهل بیت(ع) است اگرچه پرداختن آنان به موضوعات دینی و قرآنی آثار مثبتی از جمله توجه بیشتر اندیشمندان مسلمان به قرآن و دفاع از حقانیت آن داشته است.

وی با تأکید بر اهمیت مطالعات قرآن و استشراق در حوزه علمیه و جامعه المصطفی بیان داشت:  حوزه باید در رصد فعالیت های علمی مستشرقان رویکردی فعالانه داشته باشد و مطالعات این حوزه را دست کم نگیرد.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه تأکید کرد: مواجهه ما با فعالیت‌های مستشرقان باید منصافه، عادلانه و به قصد کشف حقیقت باشد و با این هدف آنها را رصد کنیم.

وی با بیان اینکه مطالعات غرب ‌شناسی از اهمیت بالایی برخوردار است و حوزه باید توجه بیشتری به آن داشته باشد اضافه کرد: تلاش حوزه در این راستا باید معطوف به تشکیل کرسی ‌های اسلام شناسی و شیعه شناسی در غرب باشد و این را جزء وظایف خود بدانند.

تاکید بر تربیت افراد متخصص

رئیس جامعه المصطفی العالمیه اظهارداشت: حوزه باید افراد متخصصی را در میان مدت و دراز مدت تربیت کنند که بتوانند به دفاع از مبانی مکتب اهلبیت(ع) و قرآن در سطح جهانی بپردازند و به شبهات اسخ دهند.

حجت الاسلام اعرافی ارتباط با شرق شناسان، پذیرش نسل جدید از خاورشناسان منصف، حضور در همایش‌های استشراق بین المللی و معرفی اندیشه شیعی را از جمله وظایف نهادهای حوزوی برای ورود موثر تر به عرصه جهانی برشمرد.

وی همچنین بر لزوم تاسیس رشته‌‌های قرآن و مستشرقان، وسعت بخشیدن به مطالعات اسلام شناسی در عرصه‌های بین ‌المللی و تشکیل شورای قرآن و استشراق در نهادهای حوزوی برای تعمیق بخشی به مباحث غرب شناسی و رصد فعالیت‌های خاورشناسان تأکید کرد.