خبرگزاری مهر - گروه فرهنگ و ادب: نویسندگان این کتاب برخلاف برخی منابع غربی، به آسیای مرکزی به منزله مجموعهای واحد نگاه نکردهاند و تفاوتهای آنها را نیز در نظر داشتهاند.
این کتاب علاوه بر پیشگفتار و مقدمه، 5 فصل دارد؛ 1- سیر تحول در منطقه آسیای مرکزی: تقابل روندهای متناقض؟ 2- ارزیابی روند توسعه: ایدوئوژیها و ابزارهای تحقیق 3- ویژگیهای منحصر به فرد کشورهای منطقه، اسلام افراطی در آسیای مرکزی: تجربه، جایگاه و دورنما و 5- تاثیر عوامل خارجی بر روند تحول سیاسی و امنیتی در آسیای مرکزی.
به باور آنها در فرآیند توسعه آسیای مرکزی با وجود ظرفیتها و چالشهای مشابه، هر یک از پنج کشور منطقه یعنی قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان، تفاوتهایی نیز دارند.
ینک و ناومکین همچنین با بررسی شرایط سیاسی، اقتصادی و اجتماعی هر یک از این پنج کشور، معتقدند فرضیههایی نظیر کمک «اقتصاد بازار» به ارتقای مدیریت در جامعه یا «تاثیر دخالتهای دولت در جوامع در حال گذار بر روی تقویت حکومت استبدادی» افسانهای بیش نیست.
بخش دیگری از کتاب «آسیای مرکزی دو دهه پس از استقلال» به دیدگاه نویسندگان آن درباره اسلامگرایی و تمایلات افراطی اسلامی در آسیای مرکزی و تحلیل رویدادهای مهم منطقه در این چارچوب اختصاص دارد.
در بخش دیگری از این کتاب نقش عوامل خارجی (به نطر نگارندگان یعنی روسیه، چین، آمریکا و اروپا) بر تحول سیاسی و امنیتی آسیای مرکزی مورد توجه قرار گرفته است.
در مجموع نویسندگان کتاب اخیر معتقدند اولین نتیجهای که از تحولات اجتماعی اجتماعی - سیاسی حاصل میشود و میتوان آن را برای بیشتر کشورهای در حال گذار و به ویژه کشورهای آسیای مرکزی به کار برد، این است که آزادسازی سیاسی نباید از آزادسازی اقتصادی پیشی بگیرد.
کتاب 318 صفحهای «آسیای مرکزی دو دهه پس از استقلال» در شمارگان 1000 نسخه و با بهای 6000 تومان راهی بازار شده است.