اردبیل – خبرگزاری مهر: رئیس اتحادیه تعاونیهای تولید پوشاک اردبیل با تشریح وضعیت صنعت پوشاک در این استان عملکرد این بخش تولیدی را به دلیل عدم زمینه های حمایتی مناسب، در پایین ترین حد ممکن برشمرد و بر ضرورت احیاء این صنعت در استان تاکید کرد.

فرهاد حقی روز یکشنبه در گفتگو با خبرنگار مهر تصریح کرد: در حال حاضر 123 تعاونی تولید پوشاک در اردبیل وجود است که به دلیل ضعفهای عمده در زمینه حمایتی به جز تعداد انگشت شمار، بیشتر آنها عملا فعالیتی ندارند، چنانچه هم اکنون فقط یک تعاونی در کل این استان پروانه کسب صنعتی دارد.

وی در توضیح علت بی توجهی به این صنف افزود: به دلیل بینش سنتی و محدود مدیران صنعتی، تولید پوشاک یک فعالیت اشباع شده و فاقد توجیه اقتصادی تصور می شود و با همین منطق سرمایه گذاری برای آن صورت نمی گیرد.

حقی با اشاره به خیل عظیم افراد توانمند و جویای کار در حوزه تولید پوشاک از جمله دوزندگان و خیاطان و توجیه اقتصادی آن، تنها واحد صنعتی استان اردبیل را به دلیل بهره گیری از نیروهای ماهر، ایجاد اشتغال پایدار و درآمدزایی در سالهای گذشته، نقض این طرز فکر مدیران صنعتی برشمرد.

وی افزود: در این واحد صنعتی که از سال 77 فعالیت خود را آغاز کرده، تولید صنعتی پیراهن مردانه و پسرانه با ایجاد اشتغال برای 27 نفر به صورت مستقیم و 15 نفر به صورت غیر مستقیم انجام می شود و افزوده سرمایه آن نشان می دهد که تولید لباس توجیه اقتصادی دارد.

شهرکهای صنعتی اردبیل تحرک ندارند

رئیس اتحادیه تعاونیهای تولید پوشاک اردبیل یادآور شد: این تعاونی در ابتدای کار سالانه با تولید 67 هزار و 500 پیراهن به صورت سنتی با حجم محدود فعالیت کرد اما با توسعه فعالیتهای آن و از سال 84 به صورت صنعتی با تولید انبوه در شهرک صنعتی شماره 2 اردبیل فعالیت می کند و امروز توانسته است تولید خود را به 80 هزار پیراهن در سال برساند.

وی با اشاره به عدم تحرک کاری در شهرکهای صنعتی استان به دلایل عدم وجود حمایت، مدیریت، سرمایه و... عنوان کرد: بهره گیری از شیوه های نوین مدیریتی تعاونی ما را توسعه داد بطوریکه در شش سال گذشته این تولیدی حتی نیم ساعت تعطیل نبوده و با اتکا به مهارت، دانش، مشارکت و نظم و انظباط پله های رشد و ترقی را پیموده است.

حقی با بیان اینکه مواد اولیه تولیدیهای پوشاک استان از کارخانجات ایرانی و از استانهای تهران، خراسان رضوی و یزد تامین می شود، در پاسخ به علل استفاده نکردن از تولیدات تنها کارخانه تولید پارچه استان را انتظارات نامعقول مدیران آن عنوان کرد و افزود: کارخانه سبلان پارچه اردبیل تولیداتی با کیفیت بالا در حد صادرات به بازارهای خارجی دارد، اما به دلیل تمایل مدیران آن به همکاری با سرمایه گذار انحصاری محدودیت امکانات ما اجازه این همکاری را نمی دهد.

وی با بیان اینکه بین واحد تولیدی ما و سبلان پارچه 20 متر فاصله است، نبود ارتباط بین دو کارخانه را باعث تاسف خواند و تصریح کرد: با وجود اینکه استان اردبیل با توانمندیهای خود می تواند به سرعت به خودکفایی در حوزه تولید پوشاک برسد مسائلی از این دست مانع جدی در تحقق این امر است.

وعده وام 200 میلیون ریالی ایجاد شغل پایدار عملی نشد

این تولید کننده با انتقاد از عدم پرداخت وام به تولیدکنندگان پوشاک استان از سوی بانکها، تامین سرمایه اولیه و سرمایه در گردش برای اجرایی شدن اهداف تولیدی خود را سخت و با استفاده از سرمایه های شخصی عنوان کرد.

وی متذکر شد: در حالی که دولت اعلام کرده بود که برای ایجاد هر شغل پایدار اعتبار 200 میلیون ریالی اختصاص خواهد یافت در سالهای پایانی فعالیت دولت دهم خبری از تحقق آن به چشم نمی خورد و این وعده در حد شعار بود.

حقی معتقد است در صورتی که سرمایه در گردش برای بخش تولید پوشاک استان اردبیل در نظر گرفته شود می توان به احیای تولیدیهایی که در مجموعه تولید پوشاک استان خاک می خورند، امیدوار بود.

حمایت مسئولان زمینه ساز ورود به بازارهای جهانی

حقی با یادآوری روند فعالیت تولیدیهای پوشاک استان، تولید محصولات کیفی با حداقل قیمت را از عوامل تاثیرگذار در موفقیت آنها برشمرد و یاداور شد: باید با ارتقا کیفی مشتری به سراغ تولیدات استان بیاید.

وی با بیان اینکه بزودی صادرات محصولات پوشاک استان به عراق محقق خواهد شد، گفت: جای تاسف است که کشور چین توانسته بازار پوشاک کشورمان را قبضه کند، در حالی که تولید کنندگان کشور و حتی این استان در فروش و عرضه تولیدات خود با مشکل مواجه باشند.

رئیس اتحادیه تعاونیهای تولید پوشاک اردبیل با بیان اینکه کشور چین به دلیل تحلیل گسترده بازارهای خارجی توانسته است به سلایق و خواسته ای مشتریان نفوذ کند، عنوان کرد: تولیدکنندکان استان اردبیل این توان را دارد که در صورت مشاهده رگه های حمایتی حتی از هفته بعد وارد بازارهای جهانی شوند.

وی با اشاره به امتیاز همسایگی کشورمان با عراق افزود: عراق به دلیل نزدیکی، بازار مناسبتری برای تولیدکنندگان ایرانی است، اما تیز بینی چینیها باعث شده یک پیراهن تولید چین در عراق شش هزار تومان به فروش برسد در حالی که فقط هزینه حمل و نقل آن هزار تومان است و این در حالی است که در عراق یک فروشگاه ایرانی وجود ندارد.

این تولید کننده با انتقاد از نبود کوچکترین حرکت پژوهشی در زمینه تحلیل و ارزیابی بازارهای خارجی از سوی نهادهای مسئول علت هراس تولید کنندگان از ورود به بازارهای جهانی را نبود شناخت کافی دانست.

وی معتقد است حذف تشویقی دولت از صادرات باعث شده است بسیاری از تولید کننده ها از صدور کالاهای خود منصرف شوند چون این تشویق می توانست بخشی از هزینه های تولید کننده را پوشش دهد.

هدفمندی یارانه ها محقق نشد

حقی با اشاره به اختصاص 20 درصد از قیمت حاملهای سوخت در طرح هدفمندی یارانه ها به تولید کننده و احیای وضعیت تولید داخلی از عدم تحقق این طرح خبر داد و گفت: تا به حال تک ریالی به بهانه هدفمندی یارانه ها به تولید کننده هادر صنفهای مختلف پرداخت نشده است.

وی با انتقاد از مدیران صنعتی استان تصریح کرد: در کنار خلا حمایتهای مالی، حمایت معنوی و همفکری نیز از سوی مدیران دیده نمی شود بطوریکه هیچ یک از مدیران صنعتی که با دست خود پروانه فعالیت ما را صادر کرده اند تا به امروز از واحد تولیدی ما بازدید نداشتند.

تولید کنندگان اردبیل توان رقابت با پوشاک ترکیه را دارند

حقی در پاسخ به سوالی در خصوص علت عدم حمایت از تولید کننده استانی به موازات تصرف بازار اردبیل با اجناس کشور ترکیه گفت: افراد بسیاری به مشاغل واسطه گری دامن می زنند و به خاطر اینکه منافع خود را در این مشاغل می بینند اجازه عرض اندام به تولید کننده داخلی نمی دهند.

وی با بیان اینکه بازار اردبیل در تب کالاهای ترکیه می سوزد، اضافه کرد: دستگاهها و ماشین آلات فعال در تولید پوشاک واحدهای تولیدی اردبیل ساخت ترکیه است، بنابراین در کیفیت محصولات توان رقابت با آنها راداریم.

وی دلیل گرایش به برند خارجی را نیازمند فرهنگ سازی، نظارت نهادهای دولتی، ارتقا کیفی محصولات، حمایت از تولید کننده داخلی و... دانست و با اشاره به شعار امسال به نام تولید ملی تاکید کرد: در صورت توجه ویژه به تولیدات داخلی استعداد، نیروی کار ماهر و منابع ارزشمند بی شماری وجود دارد که می تواند صنعت پوشاک کشور را به خودکفایی برساند.
..........................
گفتگو: ونوس بهنود