به گزارش خبرنگار مهر، دوستداران میراث تاریخی گرگان در بیانیه ای تاکید کردند، با توجه به تجربه استان در ثبت جهانی برج قابوس، بیشک دوراندیشی و برنامهریزی درازمدت، مشکلات ثبت جهانی دیوار گرگان را در آینده کاهش میدهد و از هزینههای مضاعف جلوگیری می کند.
از این رو،علاقمندان میراث تاریخی، ضمن اعتقاد جدی به اهمیت و ضرورت احداث خط آهن استراتژیک گرگان- اینچه برون، با توجه به عبور این خط آهن از دیوار دفاعی، شرکت کنندگان مصرانه از استاندار محترم گلستان تقاضا دارند با تدبیر خود دستور بررسی احداث گذر غیرهمسطح را در محدوده دیوار صادر نمایند. بیشک، چنین رویکردی خود موجب جلب توجه بیشتر به این دیوار خواهد شد.
آنان ضمن درخواست جلوگیری از تجاوزات بیشتر به حریم دیوار و آزادسازی تجاوزات صورت گرفته، تخصیص بودجه برای حفاریهای بیشتر و بررسی احیای احتمالی بخشی از دیوار یا قلعههای مسیر دیوار را خواستارشده و اعتقاد دارند که این هزینهها، سرمایه گزاریهای بلندمدت، مطمئن و ارزشمند در راستای تحقق و تقویت منافع ملی است و امیدوارند به یاری خداوند در سالی که به نام «تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی» نامگزاری شده است، این سرمایه ملی بی همتا تبدیل به فرصتی استثنایی برای تولید صنعت گردشگری و توسعه پایدار مناطق محروم استان شود.
آنان، خواستار پیگیری و توجه مسئولان سازمان مذکور به این نامه مهم و اختصاص بودجه مناسب و مستمر برای حفظ و احیای دیوار و به ویژه گنجاندن این موضوع در سفر چهارم استانی هیأت دولت شدند.
همچنین در این بیانیه تاکید شد: با عنایت به تجربیات جهانی در احیای معدود دیوارهای مشابه که موجب جذب گردشگران بسیاری از سراسر دنیا و کسب درآمدهای ملی و توسعه محلی است، شرکت کنندگان در پیمایش معتقدند دیوار دفاعی گرگان در صورت رسیدگی، پتانسیلی قابل توجه برای متحول ساختن وضعیت گردشگری در استان خواهد بود.
به تاکید دوستداران میراث تاریخی گرگان، متاسفانه شهرت جهانی دیوار گرگان در مجامع تخصصی بیش از شناخت مردم کشورمان نسبت به این اثر است، از این رو شرکت کنندگان در پیمایش دیوار گرگان خواستار انتشار اطلاعات و تبلیغات موثر سازمان میراث فرهنگی برای معرفی این اثر باستانی در سطح ملی هستند.
قربان عباسی افزود: به دلیل ناشناخته بودن این دیوار در بین عموم مردم و برای معرفی هرچه بیشتر تاریخ این منطقه و اهمیت این دیوار اقدام به برپایی پیمایش دیوار دفاعی گرگان شد.
وی تصریح کرد: این پیمایش با حضور جمع کثیری از علاقمندان و دوست داران فرهنگ و تاریخ این استان انجام شد و با حرکت از میدان سبزه مشهد واقع در بافت تاریخی گرگان و سپس درشهرستان کلاله از روستای قَره یِسِر از توابع دهستان پیشکمر تا روستای کِسِر واقع در بخشی از نواحی کوهستانی استان صورت گرفت.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان در ادامه خاطرنشان کرد: دیوار از لبه های تراس رودخانه گرگانرود و ارتفاعات عرب داغ عبور می نماید که نشان از معماری ارزشمند ایران باستان دارد.
وی افزود: شرکت کنندگان در مسیر این پیمایش از کوره های آجرپزی و یک قلعه نظامی و آتشکده قره دیب بازدید کرده و شاهد این بودند که تمام گذرگاه ها و مدخل های ورودی به سمت خاک ایران مسدود شده و حتی الامکان تلاش شده مسیر های نفوذ دشمن شناسایی و مسدود شوند.
دیوار بزرگ گرگان در دوره ساسانی و نزدیک به 1700 سال پیش به طول 200 کیلومتر با نام های قزل آلان، سد اسکندر، سد انوشیروان، سد پیروز طی 90 سال ساخته شد. دیوار بزرگ گرگان که طولانی ترین اثر معماری ایران باستان است، سومین دیوار دفاعی دنیا و طولانی ترین دیوار آجری جهان است.
این دیوار تماماً آجری و با ملات کاه گل بوده و آجرهای آن 40 در40 سانتی متر است.