محمدرضا پوینده در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان این مطلب گفت: مدتی است که رویکرد یونسکو به آیتم های فرهنگی تغییر کرده و برای موضوعات میراث فرهنگی پنج شاخص تاریخی- فرهنگی، طبیعی، ناملموس، مستند و دیجیتال را تعریف کرده است.
وی افزود: سازمان یونسکو مجموعه ای به نام میراث بشری تعریف کرده که براساس آن میراث فرهنگی زیرمجموعه میراث بشری قرار می گیرد.
پوینده ادامه داد: در این مجموعه اسناد و نسخ خطی و کتابها، فیلمها و عکسها، نقالی و داستانهای روایی، آبشارها و درختان کهنسال و بناها و محوطه ها به ترتیب به عنوان میراث مستند، دیجیتال، ناملموس، طبیعی و تاریخی- فرهنگی نام گرفته اند.
وی با اشاره به هفته میراث فرهنگی و غرفه های میراث فرهنگی استانهای کشور در مجموعه سعدآباد تهران افزود: در غرفه میراث فرهنگی البرز سعی شده هر پنج آیتم مورد نظر یونسکو رعایت شود و آثاری از این حوزه ها به نمایش درآید.
پوینده گفت: اسناد و نسخ خطی مثل سند فروش زمین و عقدنامه ها و کتابها، فیلمها و عکسهای به جا مانده از دوره قاجار، داستانهای روایی و عاشقانه عزیز و نگار، تعزیه برغان، نقالی، پخت نان، آبشارها و درختان کهنسال و بناها و محوطه ها
را از جمله مواردی است که در آن شاخص های تعریف شده یونسکو رعایت شده و در غرفه میراث فرهنگی البرز به نمایش درآمد.
وی در خصوص میراث معنوی (ناملموس) گفت: داستانهای روایی البرز مانند داستان عزیز و نگار که به عنوان آخرین حلقه گمشده از داستانهای عاشقانه در ایران است، و همچنین نوروزخوانی و روایت عاشورای قدیم در روستای مهران در بالا طالقان که تنها جایی است که عاشورا را به تاریخ خورشیدی برگزار می کند، در حوزه میراث ناملموس مورد توجه قرار گرفته است.