معاون فنی سازمان حفظ نباتات کشور با بیان اینکه سموم تقلبی در بازار با اجرای طرح مانیتورینگ سموم شناسایی خواهند شد، از تدوین دستورالعمل تولید محصول سالم برای نخستین بار در کشور خبر داد.

محمدجواد سروش در گفتگو با مهر درخصوص استفاده سازمان حفظ نباتات کشور از سموم بیولوژیک اظهارداشت: پس از سال 85 که سموم از سبد یارانه ای حذف شد و دولت هیچ یارانه ای برای آن پرداخت نمی کرد، مصرف سموم کشاورزان از 27 هزارتن به 19.5 هزارتن در سال 90 رسیده است به طوری‌که طی سالهای اخیر بالغ بر 30 درصد کاهش مصرف سم در کشور داشته ایم.

وی تصریح کرد: همچنین 5 سم پرخطر که در سالهای گذشته بیش از 3 هزارتن توسط کشاورزان به مصرف می رسید ،از خط تولید و مصرف خارج شدند و بجه ای آنها بالغ بر 17 سم کم خطر و کم مصرف که از عصاره گیاهان و مواد معدنی تشکیل شده بودند، طی دوسال اخیر جایگزین سموم پرخطر شده اند.

معاون فنی سازمان حفظ نباتات کشوربا بیان اینکه مصرف سموم بیولوژیک را طی سالهای اخیر افزایش داده ایم،  گفت:  درسال 85 میزان مصرف سموم بیولوژیک به 50 کیلودر هکتار نمی رسید درحالی که سال قبل بیش از 15 هزارتن سموم بیولوژیک درمزارع مورد مصرف قرار گرفت.
 
وی با اعلام اینکه درسال زراعی جاری پیش بینی می شود بالغ بر 50 هزارتن سموم بیولوژیک در مزارع مورد استفاده قرار گیرد، گفت: همچنین برنامه ریزی ما این است که مبارزه بیولوژیک با آفات را در سال زراعی 91-90 از 230 هزارهکتار به 300 هزارهکتار برسانیم.

سروش با بیان اینکه کلیه محصولات سبزی و صیفی جات گلخانه ای زیرپوشش شبکه های مراقبت تلفیقی قرار گرفته است، گفت: براین اساس همه گلخانه های صیفی و سبزیجات چه در فضای باز و چه در فضای بسته دارای کارشناس ناظر هستند که بر چگونگی مبارزه با آفات و بیماریها در این گلخانه ها نظارت می کنند و پس ازتائید آنها محصول مورد نظر به بازار عرضه خواهد شد.
 
مصرف کنندگان محصولات شناسنامه دار خریداری کنند

وی در ادامه از تدوین دستورالعمل تولید محصول سالم برای نخستین بار در کشورخبر داد و افزود: این دستورالعمل شامل تشریح روند تولید محصولات از بدو کشت تا مرحله مصرف است، ضمن اینکه در این دستورالعمل در هر بخشی وظایف دستگاههای مربوطه هم در چرخه تولید تا مصرف مشخص شده است.

معاون فنی سازمان حفظ نباتات کشوربا بیان اینکه پس از ابلاغ این دستورالعمل همه کشاورزان موظف می شوند که محصولات خود را شناسنامه دار کنند، گفت: مصرف کنندگان هم باید از این پس فقط محصولات شناسنامه دار را خریداری کنند.

به گفته وی، یک بارکد 16 رقمی بر روی محصولات کشاورزی درج خواهد شد که مشخص می کند محصول مورد نظر نشان دهنده اطلاعاتی از قبیل استان، شهرستان، زارع، روش مبارزه با آفات ونوع مواد مصرفی برای مبارزه با آفت یا بیماری محصول است.

شناسایی سموم تقلبی و قاچاق در بازار
 
سروش درخصوص اجرای طرح مانیتورینگ سموم در مزارع کشورگفت: این طرح که برای ردیابی سموم در کشور مورد استفاده قرارمی گیرد، هم اکنون مرحله مطالعاتی آن به اتمام رسیده و به صورت پایلوت در 3 استان خراسان رضوی، تهران و اصفهان درحال انجام است.

وی اضافه کرد: در این طرح کلیه سموم چه به صورت ماده خام و چه به صورت آماده که وارد کشور می شوند، مورد ردیابی قرار می‌گیرند و با اجرای این طرح سموم به صورت متناسب و معقول در سراسر کشور توزیع می شوند.

معاون فنی سازمان حفظ نباتات کشور با بیان اینکه با اجرای طرح مذکور کلیه سمومی که با مجوز دولت به کشور وارد می شوند، در داخل سیستم مانیتورینگ قرار می گیرند، گفت: براین اساس کلیه سمومی که بصورت قاچاق و غیرمجاز وارد کشور می شوند نیز شناسایی خواهند شد، ضمن اینکه با اجرای این طرح شناسایی سموم اصلی از سموم تقلبی هم در بازار میسر خواهد شد.