قم - خبرگزاری مهر: رئیس کتابخانه مجلس شورای اسلامی گفت: باید تلاش کنیم تمام اطلاعات پراکنده تاریخ شیعه را جمع آوری و تدوین کنیم.

به گزارش خبرنگار مهر، حجت‌الاسلام رسول جعفریان ظهر پنجشنبه در کنگره بزرگداشت عبدالجلیل رازی قزوینی که در موسسه علمی فرهنگی دارالحدیث قم برگزار شد با اشاره به آشنایی خود با آثار این عالم فرهیخته اظهار داشت: بنده در هنگام نگارش تاریخ تشیع در سال 65 با کتاب نقض مرحوم عبدالجلیل رازی قزوینی آشنا شدم که ایشان نگاه اصولگرایانه به اهل بیت(ع) داشت.

این پژوهشگر تاریخ تصریح کرد: کتاب نقض اثر ارزشمندی در تاریخ ادبیات منازعه بین شیعه و سنی به شمار می‌رود و برخلاف بسیاری از آثار، این متون نگاه تاریخی گسترده و عمیق دارد.

کتاب نقض منحصر به فرد است

به گفته حجت‌الاسلام جعفریان بسیاری از کتاب‌ها نگاه کلامی دارند ولی کتاب عبدالجلیل رازی قزوینی گاه تاریخی و تمدنی دارد و اطلاعات ذی قیمتی را در اختیار ما گذاشته است، به گونه‌ای که در تاریخ قرن ششم اثر منحصر به فردی محسوب می‌شود.

وی بر لزوم نوشتن تاریخ شیعه تاکید کرد و گفت: تا به حال در این زمینه پژوهش‌هایی انجام شده است ولی جای نگارش تاریخ شیعه همچنان خالی است و تاکنون در حد عمومی از کتاب‌های مختلف استفاد کردیم ولی بسیاری از اطلاعات جزئی اما با ارزش در کتاب‌های متفرق که تا امروز از آنها استفاده نشده وجود دارد و باید اینها را استخراج کرد.

وی با بیان اینکه در قرن 6 و 7 دو نقطه جغرافیایی عربی و یک نقطه فارسی برای تشیع وجود داشت گفت: تاریخ تشیع در آن زمان مثل دو بال بود که بخش اصلی آن در حله و نجف و یک بال دیگر در ایران با مرکزیت شهر ری وجود داشت، اما محل اصلی تمرکز شیعه در عراق بود.

حجت‌الاسلام جعفریان اظهار داشت: این معیار برای صاحب اثر نقض بسیار با اهمیت است که گفتمانی از شیعه را قبول می‌کند که برگرفته از نجف است. این گفتمان از یک طرف به حلب و از طرفی به ری منتقل شد.

90 درصد میراث شیعه در زبان فارسی از دست رفته است

وی با بیان اینکه بیش از 90 درصد میراث فارسی ری از دست رفته است گفت: این آثار در طول قرن‌های ششم، هفتم و هشتم به تدریج رو به سستی رفته است.

وی تاکید کرد: تحقیق مفصلی راجع به آثار شیعی مربوط به قرن ششم، هفتم و هشتم در اختیار ما نیست و اینکه چرا آثار فارسی شیعه در ایران به این روز افتاده قابل بررسی است.

حجت‌الاسلام جعفریان با بیان اینکه همیشه در حوزه تشیع ایرانی این خطر وجود دارد که از میراث اصلی فاصله گرفته باشند افزود: در آن زمان گرایش به سمت ضعیف نویسی و سست نویسی در فارسی زبانان زیاد بوده است.
ضرورت هویت‌بخشی به تاریخ تشیع

وی بر ضرورت هویت بخشی به تاریخ تشیع تاکید کرد و افزود: باید تلاش کنیم تمام اطلاعات پراکنده در مورد تشیع را جمع آوری کنیم و به هویت جدی فرهنگ تشیع را به نسل جدید منتقل کنیم.

رئیس کتابخانه مجلس شورای اسلامی در مورد استفاده کاربردی‌تر از محتوای کتاب نقض در حوزه‌های علمیه اظهار داشت: حق مطلب این است که بخشی از این کتاب به عنوان منابع امتحانی در نظر گرفته شود.

حجت‌الاسلام جعفریان تصریح کرد: جمهوی اسلامی این فرصت را در اختیار ما گذاشت که این آثار را احیا کنیم و روزگاری که غصه می‌خوردیم کسی پیدا شود این آثار را احیا کند گذشته است.