رئیس سازمان انرژی اتمی از برنامه ایران برای ساخت نیروگاه دوم هزار مگاواتی در بوشهر خبرداد و گفت: موضوع غنی سازی 27 درصدی یک مسئله مورد بحث و تکنیکی بین ایران و آژانس است و به هیچ وجه تخطی محسوب نمی‌شود.

به گزارش خبرنگار مهر، فریدون عباسی رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان بعدازظهر شنبه در دانشکده فیزیک دانشگاه تهران در خصوص خودکفایی هسته ای و تاثیر آن در پیشرفت صنعت داخلی با اشاره به برخی فعالیت های سازمان انرژی اتمی گفت: نیروگاه بوشهر در شهریورماه گذشته فعالیت های خود را به طور جدی آغاز کرد اما تولید برق در این نیروگاه هنوز آغاز نشده و فاز هسته ای باید شروع شود.

وی افزود: در اردیبهشت ماه گذشته به 94 درصد قدرت رآکتور رسیدیم و 942 مگاوات برق در شبکه تولید شد.

عباسی با اشاره به اینکه پس از سه ماه تست به پایداری خواهیم رسید بیان کرد: در آذرماه سال جاری بهره برداری را از پیمانکار روس تحویل خواهیم گرفت.

راه اندازی دو نیروگاه  جدید

رئیس سازمان انرژی اتمی خاطرنشان کرد: قصد داریم دو نیروگاه دیگر نیز راه اندازی کنیم و در سال آینده در بوشهر از نوع هزار مگاواتی شروع خواهیم کرد.

وی با اشاره به اینکه ما سابقه ساخت نیروگاه در کشور را نداشته ایم بیان کرد: باید در این زمینه طراحی را به پایان برسانیم و نیاز به استفاده از نیروهای خارجی داریم.

به گفته عباسی، ساخت رآکتور در کشور باید از 30 تا 40 درصد آغاز شود و سهم صنایع بالا برود.

رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: راکتور اراک به عنوان راکتوری که می تواند شروعی برای طراحی عمومی راکتورهای قدرت مد نظر قرار گیرد مناسب است. این رآکتور از نوع آب سنگین است و در حال طی مراحل است.

 انتقال اولین محموله سوخت مجازی به اراک

وی با اشاره به اینکه اجزای ساخته شده راکتور اراک آماده بهره برداریند، تصریح کرد: هفته جاری یا هفته آینده اولین محموله سوخت مجازی به اراک انتقال داده می شود و در سال آینده نیز با گذاشتن سوخت اصلی رآکتور اراک را وارد فاز هسته ای می کنیم.

توان طراحی رآکتور استخری با 10 تا 20 مگاوات قدرت را داریم 

عباسی تاکید کرد: ما در کشور توان طراحی رآکتور استخری با 10 تا 20 مگاوات قدرت را داریم که طراحی اولیه در این زمینه را آغاز کردیم و اگر مجلس در بودجه سال جاری بودجه ای را برایمان در نظر بگیرد حتما این کار را انجام می دهیم.

وی بااشاره به اینکه آمریکایی ها موقعی که می خواستند این رآکتور را از کار ساختمانی به تجهیزات ببرند اجازه حضور ایرانی ها را نداده و نقشه ها را نیز به ایران تحویل ندادند، گفت: اکنون نقشه ها تولید شده و برنامه داریم که در تهران تا 5 مگاوات این راکتورها را گسترش دهیم.

در چرخه سوخت به خودکفایی کامل رسیده ایم

رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: در مورد چرخه سوخت به خودکفایی کامل رسیده ایم و از سنگ معدن شروع کرده و تا کیک زرد تولید می کنیم. تمام  فرآورده های کیک زرد نیز در کارخانه اصفهان انجام می شود و از آنجا برای غنی شدن به نطنز و فوردو انتقال داده می شود.

عباسی با اشاره به اینکه در نطنز بین 3.5 تا 5 درصد اورانیوم غنی سازی شده و انبار می شود گفت: ما باید بتوانیم از سوخت تولید داخل در رآکتور بوشهر استفاده کنیم. البته سوخت روسی را تا سال آینده وارد کرده ایم و روسها تا 10 سال بر اساس قرارداد ما را پشتیبانی می کنند اما اگر بخواهیم به سمت بومی کردن رآکتور برویم باید چرخه سوخت را به طور کامل داشته باشیم.

وی تصریح کرد: در بحث فناوری های پیشرفته و سانتریفیوژها مشکلی از نظر طراحی و ساخت نداریم. ماشین های اولیه کاملا ایرانی شده و مواد اولیه مورد نیاز در داخل کشور تولید می شود.

 نسل جدید ماشین ها را بهمن ماه راه اندازی کردیم

رئیس سازمان انرژی اتمی  افزود: نسل جدید ماشین ها را در بهمن ماه راه اندازی کردیم که دیگر دارای بدنه فلزی نیستند و از  کامپوزیت ساخته می شوند.

عباسی ادامه داد: واحد کار جدایی سازی در غنی سازی را نیز به نزدیک 7 رساندیم این در حالی است که تثبیت ما 5 و 3 دهم  تا 6 بوده است.

 به گفته وی، یکی از استانها را نیز به عنوان پایلوت در کشاورزی هسته ای در نظر گرفته ایم. غلات ، گلهای زینتی و صنعت در آن استان از مرحله آزمایش به پایلوت رسیده است. با وزارت نفت نیز درباره تولید پرتوها در صنعت وارد مذاکره شده ایم.

رئیس سازمان انرژی اتمی در بخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به سئوال دانشجویی درباره غنی سازی 27 درصدی که در گزارش آمانو به آن اشاره شده است گفت: ما در جمهوری اسلامی بر مبنای الگوهای بین المللی حداقل تا سال 1410 ، ده هزار مگاوات انرژی نیاز داریم. بر این مبنا ما باید انرژی هسته ای داشته ایم.

عباسی با اشاره به اینکه برنامه ای که در رژیم گذشته شروع شده بود نیز بر همین منوال بود، تصریح کرد: یک برنامه جامع برای انرژی هسته ای و تامین سوخت پیش بینی شده بود و حالا به ما می گویند که نباید انرژی هسته ای داشته باشیم. ما نیز در ابتدا تلاش کردیم همکاری نشان دهیم تا به آنها ثابت کنیم که مشکل شان تنها تعلیق نیست و اگر ما غنی سازی را تعلیق کنیم از این پس در هر زمینه ای که دست تکنولوژی پیدا کرده و تولید مواد استراتژیک داشته باشیم متوقفمان خواهند کرد.

دلیلی ندارد از 20 درصد غنی سازی کوتاه بیاییم

وی با اشاره به اینکه آژانس لطف می کند و می گوید ما 3.5 تا 5 درصد می توانیم غنی سازی داشته باشیم  بیان کرد: ما دلیلی نداریم از 20 درصد کوتاه بیاییم چون اورانیوم 20 را به اندازه نیاز خود تولید می کنیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: روز پیش از مذاکره یعنی دوم خرداد نیز دو مجتمع سوخت دیگر را هم تحت نظارت آژانس به تهران آوردیم.

وی در مورد غنی سازی 27 درصدی بیان کرد: ماشین های سانتریفیوژ باید در فضایی قرار بگیرند که گاز UF6وجود داشته باشد. ما دیگر این کار را در محفظه های خاص انجام نمی دهیم. ماشین را نصب و کارهای آماده سازی را روی سکوی نصب انجام می دهیم. در برخی موارد نیز ممکن است اپراتور سهل انگاری کند.

عباسی تاکید کرد: ما معمولا غنی سازی را روی 19.5 درصد نگه می داریم که در صورت عدم توازن به 20درصد برسد. هنوز ماشین ها مورد بازرسی قرار نگرفته و آنچه آمانو گفته نیز تخطی محسوب نمی شود و تنها یک موضوع مورد بحث بین ایران و آژانس است.

وی افزود: ما بارها به آمانو می گوییم که این موضوعات را در گزارش ننویسد چرا که اینها اشتباه تکنیکی است.

مگر نیاز یک کشور به انرژی با تغییر رژیم تغییر می کند

رئیس سازمان انرژی اتمی در پایان در پاسخ به سئوالی درباره مذاکرات ایران و 1+5 در بغداد نیز گفت: قابل پیش بینی بود که نتیجه چه خواهد شد. ما کار خود را طبق حقوق هسته ای خود انجام می دهیم. خواسته کشورهای مقابل نیز در ابتدا توقف ایران هسته ای بود. سئوال من این است که مگر نیاز یک کشور به انرژی با تغییر رژیم تغییر می کند.