تاریخ انتشار: ۱۰ اسفند ۱۳۸۳ - ۰۸:۲۶

خبرگزاري مهر: امروز دوشنبه دهم اسفند سال 1383 هجري شمسي مقارن است با هجدهم محرم الحرام سال 1426 هجري قمري و برابر است با بيست و هشتم فوريه سال 2005 ميلادي

 در گذشت احمد شاه قاجار : 


احمد شاه قاجار در چنين روزي در 1308 ه ش و پس از 4 سال و 4 ماه پس از خلع قاجاريه از سلطنت ايران در سي و دو سالگي در  پاريس چشم از جهان فروبست . احمد شاه قاجار كه در تاريخ ايران به عنوان شاهي بي كفايت  و كم سن و سال معرفي شده است ، بسيار اهل خوشگذراني و سفر و گذر بود . او علاوه براين به مال اندوزي علاقه فراوان داشت و در همين زمينه دست به  جمع آوري گسترده  ثروت زده بود  . وي  از همان اوايل سلطنت مال مي اندوخت و آنها را  به بانكهاى اروپا و هندوستان مي فرستاد . احمد شاه  در تيرماه هزار و دويست و هشتاد دو در دوازده سالگي برجاي پدرش كه از سلطنت خلع شده بود بر مسند قدرت تكيه زد  . احمد شاه  كه به اراده خود به اروپا رفته بود به دليل وقوع وقايع مختلف سياسي از جمله كودتاي رضا خاني و تبديل  حكومت از قاجار به پهلوي ديگر نمي توانست به ايران بازگردد  ، لذا در همين فرنگ ماندگار شد . پس از وقوع كودتا  ،
محمدعلى فروغى از طرف رضاخان به پاريس رفت تا احمد شاه را قانع كند و در مقابل دريافت يك ميليون ليره استعفا دهد.  احمد شاه در جواب گفت  : من حاضر نيستم به هزار برابر اين مبلغ وطنم را  بفروشم و تو به ارباب خود ازقول من بگو كه اين خيال باطلى است, زيرا من پيش وجدان خود در مقابل نسلهاى آينده ايران سرافرازم كه حتى حاضر شدم از سلطنت بركنار شوم ولى خيانت نكردم. بنابراين اگر استعفا نمايم مثل اينستكه من رضايت داده ام و سلطنت را حق خود ندانسته ام. لذا اگر تمام دنيا را بمن بدهيد استعفا نخواهم داد . از بررسي خاطرات برخى رجال آن زمان و رفتار احمد شاه چنين بر مي آيد كه نمي توان نسبت به وطندوستي او ترديد كرد. وي  دچار اضافه وزن و بيماري كليوي بود و سرانجام در  چنين روزي  در سال  1308 ه ش  در گذشت .  

ورود امام خميني (ره) به قم :


درچنين روزي در  سال1357هجري شمسي حضرت امام خميني(ره) بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران  پس از15سال تبعيد و دوري ازوطن وارد قم شدند . امام خميني ره پس از مدتها دوري از وطن  وارد شهر قم شدند و  اين شهر سراسر علم وفضل را كه مدت ها در متن و صحنه انقلاب اسلامي قرار داشت  ،  دوباره ديدار كردند . مدرسه فيضيه قم و بسياري از مناطق اين شهر از سالهاي نخستين انقلاب اسلامي در دهه چهل  ، محل شروع انقلاب اسلامي بود .

افتتاح ضرابخانه مجهز :


در چنين روزي در  سال1310هجري شمسي   ، اولين  ضرابخانه دولتي كشور مجهز به  دستگاههاي چاپ اسكناس و ضرب سكه آغاز به كار كرد . اين ضرابخانه  روزانه مقادير بسياري سكه ضرب مي‎كرد.در حال ضرب سكه و انتشار اسكناس از جمله وظايف بانك مركزي جمهوري اسلامي است .  ضرب سكه و چاپ اسكناس  بر اساس سياست هاي دولت و بر مبناي پشتوانه طلا و نقره كشور صورت مي گيرد  .

افتتاح پل كارون در اهواز :

در چنين روزي در سال  1308 ه ش پل اهواز در اين شهر برروي رود كارون تاسيس شد . اين پل به عنوان نخستين پل بزرگ ايران  برروي روخانه عظيم كارون احداث گرديد .

تاسيس اداره كل هواشناسي : 
درچنين روزي در سال1337هجري شمسي مجلس شوراي ملي قانون  تأسيس اداره كل هواشناسي ايران را تصويب كرد .
بر اساس قانون يادشده سازماني به همين نام تحت نظارت وزارت راه و ترابري شكل گرفت . اين سازمان در حال حاضر به عنوان يك سازمان كه عضو سازمان هواشناسي جهاني نيز است در حوزه هاي مختلف هواشناسي فعاليت مي كند
و جديد ترين اطلاعات خود را با استفاده از نقشه هاي هوايي به مراكزي از جمله  سازمان هواپيمايي كشوري ، سازمان صدا و سيما و...ارايه مي كند  .

آغاز حمله موشكي به تهران :

 
درچنين روزي در  سال1366هجري شمسي  ،  نخستين حملات موشكي عراق به تهران آغاز شد . رژيم بعثي عراق پس از آنكه خود را در جنگ رو در رو با رزمندگان اسلام   ناتوان ديد نهايتا به جنگ شهرها روي آورد و با پرتاب موشك عليه شهر هاي مسكوني خواستار چرخش نتيجه جنگ به نفع خود شد . اين حملات ابتدا با پرتاب چند موشك در روز آغاز شد كه در روز هاي آتي دفعات و شمار موشك هاي آن افزايش يافت . به نظر مي رسد اتخاذ  اين استراتژي از نظر نظاميان عراقي ، روشي است كه تنها دليل آن ايجا فرافكني نسبت به نتيجه جنگ بوده است . رژيمي كه نتوانست در جبهه هاي رودررو نتيجه اي بگيرد به كشتار مردم در مناطق مسكوني پرداخت . علي الاصول مردم مناطق مسكوني در هنگام جنگ از مصونيت برخوردارند و طبق قواعد جنگي و كنوانسيون هاي بين المللي در اين حوزه  ، نمي توانند  مورد تعرض قرار گيرند با اين اوصاف كشور هاي حامي حقوق بشر عليرغم وجود چنين امري در برابر موشك پراني عليه مناطق مسكوني از سوي رژيم بعثي ، سكوت كامل اختيار كردند .

تغيير قبله مسلمانان :‌
در چنين روزي در  سال دوم هجري ،  قبله مسلمين ازبيت المقدس به كعبه روكرد .  بنا برمشهور اين امر در ماه محرم اتفاق افتاد .  تا به آن روز مسلمانان به دستورخداى تعالى رو به بيت المقدس نماز مى‏خواندند و از آن پس مامور شدند رو به كعبه نماز بگذارند و در اين باره آيات 142 تا 144 سوره بقره نازل شده و چنانكه از همان آيات استفاده مى‏شود، رسول خدا(ص)نيز انتظار اين دستور را داشت و چشم به راه چنين تحولى در قبله مسلمين بود.

هجوم صهيونيستها به غزه :
در چنين روزي در سال 1955 ميلادي صهيونيستها با نفوذ به شهر غزه 39 سرباز مصري را كشتتند  و 33 تن ديگر را زخمي كردند . صهيونيستها همچنين شماري  از تأسيسات اين شهر را منهدم ساختند .

آتش بس جنگ :  
درچنين روزي در  سال1991ميلادي جرج بوش (پدر ) رئيس جمهور وقت آمريكا نهايتا پس از چهل روز جنگ و درگيري  ، ميان دو جبهه متخاصم عراق و نيروهاي چند مليتي ( در اولين جنگ نفت ) آتش بس اعلام كرد . اين نبرد چهل روز به طول انجاميد و در پايان  عراق مجبور به عقب نشيني از خاك كويت گرديد .

اتحاد سياسي روسيه و پروس : 
درچنين روزي در  سال1813ميلادي  ،  دو قدرت  قرن نوزدهم ميلادي  روسيه و پروس پيمان اتحاد سياسي و نظامي امضا كردند. در اين پيمان طرفين قصد داشتند فرانسه را سركوب نمايند .

انعقاد پيمان دو ستي ميان شوروي و ايران  :
در چنين روزي در سال 1921 ميلادي  سه كشور ايران ، شوروي و افغانستان پيمان صلح و همكاري امضا كردند . اين پيمان به منظور مقابله با تلاش هاي انگلستان در رخنه به منطقه صورت گرفته بود . به زعم لنين  انعقا د چنين پيماني مي توانست تا حدود زيادي از تلاش هاي انگلستان به نفوذ در ميان كشور هاي ايران و افغانستان جلوگيري نمايد . در اين ميان ايران نيز خواستار لغو دعاوي روسيه تزاري عليه ايران شد . 

تولد ميشل دو مونتاني :
 در چنين روزي در سال 1533 ميلادي ميشل دو مونتاني فيلسوف و نويسنده فرانسوي به دنيا  آمد .

تولد ارنست رنان :
در چنين روزي در سال 1823 ميلادي ارنست رنان فيلسوف  ،  تاريخدان و محقق مذهبي ديده به جهان گشود . رنان  عالم بزرگ لغت و مورخ مشهور فرانسه در جواني  زبانهاي شرقي را فرا گرفت و در عربي نيز مهارت بسيار يافت . وي يكي از مستشرقيني بود كه در حوزه علوم اسلامي و همچنين دين مسيحيت تحقيقات فراواني كرد .رنان نسبت به مذهب نگاه نقادانه اي را پيش رو داشت . ارنست رنان ف ابتدا عليه دين اسلام موضع گيري كرد اما بعد ها در مواضع خود عليه اسلام تعديل به عمل آورد . او  كه ابتدا قرار بود كشيش شود بعدها به كلي از مذهب روي گردان شد و  به همين دليل  به سوي تحقيق در باره دين رفت . وي  در سال 1863 كتاب «زندگاني مسيح» را منتشر كرد و  مجامع ديني  را به تحريك واداشت .  رنان در سال 1892 درگذشت. " اصول دين مسيح "  ، " تاريخ بني  اسرائيل " ، «آينده علم»، «زندگاني مسيح»، ، «مكالمات» و «درام‌هاي فلسفي»  از جمله مشهورترين آثار اويند .

تولد ويچسلاو ايوانوف :
در چنين روزي در سال 1866 ميلادي ويچسلاو ايوانف فيلسوف بر جسته روس و شاعر كلاسيك آن ديار چشم به جهان گشود . « ستارگان رهبر » عنوان مهمترين اثر اوست .

تولد مارسل پانيول :
در چنين روزي در سال 1895 ميلادي مارسل پانيول نمايشنامه نويس و كارگردان ديده به جهان گشود . « مايه هاي در خشش » عنوان مهمترين اثر اوست .

تولد فيليپ شو والتر هنچ :
در چنين روز ي در سال 1896 ميلادي فيليپ شووالتر هنچ پزشك بر جسته به دنيا آمد . او به خاطر كشف كور تيزون جايزه نوبل را از آن خود كرد . 

تولد  امير حمزه :   
در چنين روزي در سال 1911 ميلادي امير حمزه شاعر اندونزيايي ديده به جهان گشود .« جاني سوني » عنوان مهمترين اثر اوست . 

تولد سر پيتر مداوار :
سرپيتر مداوار جانور شناس و ايمني شناس انگليسي به دنيا آمد . وي به سال 1953 ميلادي جايزه نوبل را از آن خود كرد .

تولد لئون كوپر :
در چنين روزي در سال 1930 ميلادي لئون كوپر فيزيكدان آمريكايي ديده به جهان گشود . او در سال 1972 ميلادي جايزه نوبل را از آن خود كرد .

در گذشت اف اس فلينت :
در چنين روزي در سال 1960 ميلادي اف اس فلينت شاعر و مترجم انگليسي در گذشت . وي سرسلسله تصوير گرايان در ميان شاعران انگليسي است . او در سن 74 سالگي در گذشت .

در گذشت ميخاييل نعيميه : 
درچين روزي در سال 1988 ميلادي ميخاييل نعيمه شاعر و نويسنده  مشهور لبناني به دنيا آمد . او در نود ونه سالگي دار فاني را وداع گفت . نعيمه را به عنوان يكي از بزرگترين شاعران لبنان مي ستايند . وي آثار بسياري در حوزه نثر و نظم از خود به جاي نهاده است .

پايان اجلاس مسيحيت :
در چنين روزي در سال 870 ميلادي هشتمين اجلاس جهاني كليساهاي مسيحيت در قسطنطنيه  پايان يافت .

آغاز به كار وست مينستر :
در چنين روزي در سال 1026 ميلادي كليساي وست مينستر كه در حال حاضر يكي از مشهور ترين كليساهاي انگلستان است آغاز به كار كرد . 

 روابط مصر و آمريكا :
 در چنين روزي  در سال 1974 ميلادي  مصر روابط سياسي خود را با آمريكا آغاز كرد . 

 تشكيل كميته هاي كارگري در روسيه :
در چنين روزي در سال 1917 ميلادي  دوماي روسيه به طور موقتي كميته اي را براي انسجام گروههاي كارگري در اين كشور تشكيل داد .

اتحاد مكزيك و ژاپن :
درچنين روزي در سال 1917 ميلادي آسوشيتد پرس گزارش داد  مكزيك و ژاپن در صورت ورود آمريكا به جنگ جهاني اول با يكديگر متحد مي گردند . 

تاسيس حزب جمهوري خواه آمريكا  : 
درچنين روزي در سال 1854 حزب جمهوري خواه آمريكا تاسيس شد . اين حزب با حضور پنجاه سياستمدار آمريكايي طرح ريزي شد . 

ممنوعيت فعاليت حزب كمونيست در آلمان :
در چنين روزي در سال 1933 ميلادي هيتلر به حزب كمونيست آلمان ( كي پي دي ) اجازه تشكيل در اين كشور را نداد.  

تشكيل دولت ماكونن :
در چنين روزي در سال 1974  ميلادي  ، در اتيوپي دولت ماكونن تشكيل شد .

پيروزي حزب كارگر :
در چنين روزي در سال 1974 ميلادي حزب كارگر بريتانيا در انتخابات پيروز شد .

كشتار در آذربايجان :  
در چنين روزي در سال 1988 ميلادي بر اثر اجراي برنامه ضد ارمني در آذربايجان شوروي بيش از سي نفر كشته شدند .