سرويس بين الملل خبرگزاري مهر : مسابقه برخي دولت هاي عرب براي نزديكي به رژيم صهيونيستي تحت عناوين ظاهري مانند كنفرانس و مسائل اقتصادي و فرهنگي شكل علني به خود گرفته است . به نظر مي رسد برخي سران عرب ديپلماسي كنفرانس ها را براي برداشتن مانع رواني در برابر عادي سازي روابط با رژيم اسرائيل در پيش گرفته اند.

 در دو سه روز گذشته چند خبر جنجالي از سوي خبرگزاري ها و شبكه هاي خبري منتشر شد كه سر وصداي زيادي به راه انداخت.

خبر اول دعوت رسمي زين العابدين بن علي رئيس جمهور تونس از آريل شارون نخست وزير ر‍ژيم صهيونيستي براي سفر به تونس به بهانه شركت در يك كنفرانس است كه اتفاقا با استقبال گرم شارون هم روبروشده است.

خبر ديگر نيز سفر معاون وزير آموزش اسرائيل به قطر كه يكي از خاخام هاي افراطي يهودي مي باشد سفري كه در ظاهر بنا به دعوت همسر امير قطر صورت گرفت و اين مسئول اسرائيلي از استقبال گرم و ميزباني به اصطلاح باشكوه ! مقامات قطري از خود تمجيد كرده است و آن را يك گام رو به جلو براي عادي سازي روابط ميان دوحه - تل آويو قلمداد كرده است.

‌خبر سوم اينكه يك مقام بازرگاني امارات به فلسطين اشغالي سفر نموده كه خبرهاي ضد و نقيضي درباره آن منتشر شده است از جمله اينكه وي با آريل شارون هم ديدار كرده و پيشنهاد خريد املاك شهرك نشينان يهودي را نيز ارائه كرده است .

و اما خبر چهارم سفر مخفيانه رئيس سازمان امنيت ليبي به تل آويو از سوي معمر قذافي رهبر ليبي و ديدار وي با آريل شارون و تسليم نامه قذافي به او است كه در حد خود قابل تامل است  .

با دعوت بن علي از شارون مخاطرات عادي سازي روابط با ر‍ژيم صهيونيستي در منطقه در حال محدود شدن است ، بن علي كه در پي آغاز انتفاضه دوم فلسطين در سپتامبر 2000 تحت فشار افكار عمومي كشورش كه به شدت مخالفت ارتباط با رژيم صهيونيستي هستند مجبور به قطع روابط به طور موقت با اين رژيم شده بود ، برگزاري كنفرانس موسوم به كنفرانس بين المللي اطلاعاتي را بهترين بهانه براي از سرگيري روابط با اين اسرائيل يافته ، كنفرانسي كه  قرار است نوامبر سال جاري (آبان 84) در تونس برگزار شود .

لذا به طور رسمي از آريل شارون براي شركت در اين كنفرانس دعوت كرد و شارون هم با گرمي از آن استقبال كرد البته مقامات تونسي توجيه جالبي براي اين اقدام غير مسئولانه خود تراشيده اند، شبكه خبري العربيه گزارش داد كه يك مسئول تونسي دعوت از شارون را اينگونه توجيه كرده است كه كنفرانس مذكور را سازمان ملل برگزار مي كند و نه دولت تونس !

نگاهي به متن نامه بن علي خطاب به شارون نشان مي دهد كه وي بي صبرانه منتظر از سرگيري روابط به حال تعليق درآمده ميان طرفين است امري كه بي ارتباط با فشارهاي آمريكا به رژيم هاي عرب براي انجام اصلاحات و ارتباط با رژيم صهيونيستي نمي تواند باشد.

 بن علي در نامه خود به شارون كه روزنامه يديعوت آحرونوت منتشر كرده است چنين نوشت: " من اطمينان دارم مشاركت اسرائيل غناي خاصي به فضاي مذاكرات خواهد بخشيد و در موفقيت ماموريت هاي اين كنفرانس سهيم خواهد بود واين فرصت استثنايي براي تعميق نقش راهبردي فناوري و ارتباطات و اطلاعات در خدمت توسعه فراگير و همه جانبه در حال حاضر و در راه احياي همكاري منطقه اي و بين المللي ،ايمان دارم كه همسويي تلاش هاي همه طرف هاي ذيربط (دولت ها و جوامع مدني) شرايط بهتري را براي موفقيت اين كنفرانس و تحقق آرمان هاي ملت هاي ما براي دستيابي به سطح بالايي از پيشرفت و شكوفايي فراهم خواهد كرد"

اين روزنامه پيش بيني كرد پيش از انجام سفر شارون به تونس مرحله فشرده اي از عادي سازي روابط ميان تونس و اسرائيل را شاهد باشيم خط پروازهاي تجاري ميان فرودگاه بن گوريون تل آويو و فرودگاه جزيره جربه تونس در مي آينده(ارديبهشت 84) با اعزام يك گروه از توريست هاي اسرائيلي براي ديدار از معبد يهودي موسوم به الغريبه در جربه گشايش خواهد يافت كه انجام اين تور سياحتي به عهده يك آژانس توريستي تونس است كه اعلام كرده است تمام بليطهاي رفت و برگشت اين سفر پيش فروش شده است و انتظار مي رود يك تور مسافرتي ديگر هم سازماندهي شود.

ميخائيل ملكيئور معاون وزير آموزش اسرائيل هم در سفري علني به يك كشور حاشيه جنوبي خليج فارس يعني قطر وارد شد، البته مسئولان قطري ادعا كرده اند اين سفر بنا به دعوت " موزه" همسر امير قطر صورت گرفته است اين مسئول اسرائيلي كه يكي از خاخام هاي افراطي يهودي نيز مي باشد در سفر به دوحه هرچند در ظاهر ميهمان همسر امير قطر بود، اما با جابر يوسف التاجي مدير كل وزارت امور خارجه قطر ديدار و با ابراز نارضايتي از پخش يك سريال درتلويزيون قطر كه وي آن را ضد اسرائيلي و داراي ماهيت يهودي ستيزي ادعا كرد از اين مسئول قطري قول گرفت تا درخواست اسرائيل براي قطع پخش اين سريال از تلويزيون قطر را به طور جدي مطرح كند.

اين مسئول قطري هم هنگامي كه براي اولين بار از محتواي اين سريال مطلع شد ابراز تاسف كرد و گفت به شدت چنين برنامه هايي را محكوم مي كند.

روزنامه معاريو هم نوشت : شارون به همراه معاون وزير آموزش خود نامه هايي را براي رهبران قطر ارسال كرده و به اين اشاره كرد كه تل آويو اعتقاد دارد از سرگيري روابط ميان قطر و اسرائيل بيش از هر زماني در گذشته نزديك شده است .

 محمد علي العبار رئيس شوراي مديريتي شركت بازسازي و املاك امارات هم به فلسطين اشغالي سفر كرد و رسانه ها از ديدار وي با آريل شارون نخست وزير رژيم صهيونيستي و پيشنهاد وسوسه كننده خريد املاك يهوديان ساكن شهرك هايي كه قرار است اسرائيل در نوارغزه تخليه كند را به مقامات اسرائيل داده است هرچند اين مقام اماراتي پس از آنكه سفر غير قابل توجيه اش به فلسطين اشغالي با موجي از مخالفت ها و محكوميت هاي مردمي مواجه شد سراسيمه بيانيه اي صادر كرد و هرگونه ديدار با شارون يا ارائه پيشنهاد خريد املاك شهرك نشينان را تكذيب كرد و ديدارش از مناطق فلسطيني را داراي ماهيت شخصي خواند.

 العبار زماني كه آماج انتقادهاي شديد مردمي و دولتي به خاطرسفر به اسرائيل قرار گرفت مجبور شد چنين بيانيه اي صادر كند و سفرش را براي كمك به ملت فلسطين تلقي كند وي گفته است با هرنوع از انواع عادي سازي با اسرائيل تا زماني كه صلح عادلانه و فراگير ميان فلسطينيان و اعراب با اسرائيل برقرار نشود مخالف است.

روزنامه هاي امارات نيز به شدت به اين سفر اعتراض كردند و در اين رابطه روزنامه الاتحاد ارگان رسمي دولت ابوظبي  نوشت: "وقتي العبار جرات مي كند سياست خارجي كشور را به شيوه خود به پيش ببرد كاملاً غير قابل پذيرش است".

اين روزنامه در ادامه مي نويسد: اين براي اولين بار درتاريخ بي عيب و ننگ كشور ما مي باشد كه فردي به خود اجازه مي دهد چنين تماسي را با اسرائيلي ها برقرار كند و به معناي زير پاگذاشتن علني سياست و اصول كشور ماست.

 اين سرمايه داراماراتي در ديدارخود با مقامات اسرائيلي به آنها پيشنهاد داده كه حاضر است منازل 800 هزار شهرك نشين يهودي را از 21 شهرك، كه قرار است در هنگام تخليه نوارغزه در اواخر سال ، تخريب شوند، خريداري نمايد.

همچنين ذكر اين نكته ضروري است كه ديدار اين مقام اماراتي با مقامات رژيم صهيونيستي در حالي صورت مي گيرد كه بسياري از كشورهاي عربي ابرازعلاقه كرده اند تا با آن رژيم روابط ديپلماتيك برقرار كنند.

درباره ديدارهاي پنهاني مقامات دولت قذافي با مقامات رژيم صهيونيستي و سفرهاي مخفيانه فرستادگان قذافي به تل آويو برخي رسانه هاي نوشتاري خبرهاي زيادي منتشر كرده اند و امروز هم پايگاه اينترنتي ايلاف از اعزام فرستاده ويژه قذافي به تل آويو و تسليم نامه وي به شارون پرده برداشت .

رهبر ليبي موسي كوسه رئيس سازمان اطلاعات خود را به تل آويو به طور مخفيانه اعزام كرد.

البته مشخص است هدف از اين ديدارهاي مخفيانه براي آماده سازي فضاها جهت عادي سازي روابط با رژيم صهيونيستي صورت مي گيرد اگر از ياد نبريم قذافي سال گذشته درتصميمي منفعلانه اعلام كرد تمام برنامه مربوط به سلاح هاي كشتار جمعي ازجمله برنامه هسته اي خود را كنار مي گذارد و غرامت سنگين مربوط به قربانيان ناشي از سقوط دو هواپيماي غربي را هم پرداخت هرچند قذافي اميدوار بود آمريكا در قبال اين همه امتيازي كه وي داده است به ليبي پاداش دهد اما دست آخر خود قذافي فهميد كه چه كلاهي بر سرش رفته است زيرا از پاداش هاي دولت بوش هم خبري نشد.

 فراموش نكنيم كه سيلوان شالوم نيز چندي پيش به صراحت از احتمال عادي سازي روابط حدود 10 كشور عربي با اسرائيل تا پايان سال جاري خبر داده بود و نشريه المنار به نام اين كشور اشاره كرده بود كه در ميان آنها امارات وتونس و قطر نيز به چشم مي خورند هرچند تونس سفارت خود را در تل آويو سالهاست افتتاح كرده است .

اما در اين گيرو داري كه همچنان ملت فلسطين تحت محاصره و رفتارهاي خشونت آميز ارتش رژيم صهيونيستي قرار دارند و اسرائيل هم كمترين امتيازي در قبال امتيازهاي فراوان مقامات جديد تشكيلات خودگردان فلسطين به فلسطينيان نمي دهد و از عمل كردن به قطعنامه هاي شوراي امنيت سرباز مي زند و حتي از عملي كردن طرح مشكوك جداسازي و عقب نشيني از نوار غزه طفره مي رود و ملت فلسطين از دستيابي به كمترين حقوق مشروع خود هم محروم مانده اند چرا برخي دولت هاي عرب به راحتي خطوط قرمز را زير پا گذاشته و به سمت عادي سازي روابط با رژيم صهيونيستي و نزديكي به اين رژيم با بهانه هاي مختلف پيش مي روند؟

در اين رابطه حسن هاني زاده كارشناس مسائل خاورميانه مي گويد : متاسفانه بعد از مرگ عرفات و انتخاب ابومازن به عنوان رئيس تشكيلات خودگردان تصور برخي از رژيم هاي عرب اين است كه مساله فلسطين با مرگ عرفات و تشكيل حكومت تكنوكرات هاي فلسطين به رياست احمد قريع به پايان خود نزديك شده است و مشكلات مردم فلسطين با اسرائيل حل شده است اين تلقي موجب شده است تا مانع رواني موجود ميان اعراب و اسرائيل از ميان برود و برخي كشورهاي عرب كه به لحاظ دمكراسي مشكلات خاصي دركشور خود دارند تحت فشار آمريكا براي برقراري روابط با اسرائيل به يك مسابقه نامعقول و غير اصولي دست زده اند با اينكه مساله اسرائيل و فلسطين همچنان بدون راه حل باقي مانده است و مردم فلسطين به حقوق خود دست نيافته اند.

اين كارشناس مسائل بين الملل ابراز عقيده مي كند:  برنده شرايط فعلي آريل شارون خواهد بود و تلاش رهبران كشورهاي عربي كه تعداد آنها طبق گفته سيلوان شالوم وزير امور خارجه اسرائيل به ده كشور مي رسد در واقع در راستاي پايمال كردن حقوق ملت فلسطين و دادن نقش برجسته به دولت شوم آريل شارون براي ايفاي نقش سياسي و اقتصادي در خاورميانه مي باشد، رژيم صهيونيستي همچنان اراضي اشغالي را در اختيار دارد و جولان را نيز در اشغال خود دارد و از قبول قطعنامه 242 و 338 شوراي امنيت سرباز مي زند بنابراين هيچ گونه اتفاقي كه نشان دهد مساله فلسطين به يك راه حل اصولي رسيده است وجود ندارد و برقراري رابطه با اسرائيل مرحله خطرناكي است كه رهبران ضعيف و فاقد اراده كشورهاي عرب براي حفظ دولت هاي سركوبگر خود علنا تمايل خود را براي برقراري رابطه با اسرائيل ابراز داشته اند.

به اعتقاد هاني زاده،  اسرائيل اگر در آينده نزديك با ده كشور عربي خاورميانه و از جمله كشورهاي حوزه خليج فارس رابطه برقرار كند درحقيقت به طرح شوم خاورميانه بزرگ كه آمريكا در صدد اجراي آن است نزديك تر مي شود و اين خطرناك ترين مرحله اين طرح است .

وي مي گويد: اسرائيل از طريق برقراري رابطه با كشورهاي عرب حوزه خليج فارس تلاش مي كند تا برمنابع نفتي اين منطقه حساس و نيز بازارهاي مصرفي اين منطقه چنگ بيندازد.

كارشناس مسائل بين الملل در پايان ابراز عقيده مي كند: متاسفانه تمالسهاي اخير نشانگر بي توجهي اين كشورها به آرمان ملت فلسين مي باشد و به عنوان مقدمه اي براي برقراري رابطه آشكار با اسرائيل تلقي مي شود و اين جايزه بزرگي است كه اعراب به شارون در قبال جناياتي كه در طول چهار سال گذشته مرتكب شده است، مي باشد.