به گزارش خبرنگار مهر، شهرستان ریگان با قرار گرفتن بر روی کمر بند خشک جهان با بارش نزولات آسمانی به میزان کمتر از یک چهارم متوسط جهانی مواجه است به همین دلیل خشکسالیهایی 14ساله اخیر در این شهرستان جنگلها و پوشش گیاهی را در معرض تخریب قرار داده است به طوری که در این شهرستان 473 هزار و 284 هکتار بیابان وجود دارد که از این مقدار 109 هزار و 895 هکتار جز کانونهای بحرانی با اولویت یک محسوب می شود.
50 روستای ریگان در محاصره شنهای روان
در شهرستان ریگان بیش از 50روستا در محاصره شنهای روان قرار دارند که روستای رستم آباد علی چارک یکی از روستاهاست که در حال فرو رفتن در زیر شنهای روان است.
این روستا با 160خانوار و700 نفر جمعیت در گذشته یکی از روستاهایی بود که به دلیل داشتن پر آب ترین قنات استان یکی از قطبهای مهم تولید خرما و مرکبات و انار نحسوب می شد.
اما خشکسالیهای پی در پی باعث شده که جنگل بالا دست روستا خشکیده و شنهای روان همانند سیلی به سمت روستا هجوم آورند که این امر باعث مهاجرت نیمی از روستائیان شده است.
شنهای داغ این روستا پاها و دستهای تاول زده کودکان را در پی داشته با گرمای بالای 50درجه و تابش اشعه خورشید به شنهای روان کودکان و افراد مسن را خانه نشین کرده است.
عبور و مرور روستائیان از پنجره خانه ها
با وزش کوچکترین نسیم و یا طوفان به دلیل شن گرفتگی دربهای منازل روستائیان بسته می شود و ساکنان ناچارا از پنجره منزل خود بیرون روند.
محمد عباس نژادی مهر یکی از ساکنان این روستا در گفتگو با خبرنگار مهر می گوید: طوفان و شنهای روان همه چیز ما را گرفته از مسئولین می خواهیم که در این رابطه چاره اندیشی کنند.
مهاجرت روستائیان به شهرهای بزرگ/ شن خانه هایمان را فراگرفته است
وی افزود: این روستا در حال از بین رفتن است با از بین رفتن آن ما حیران و سرگردان می شویم این شنهای روان و طوفانهای شدید دربهای منازل را به روی ما بسته است دیگر بیرون بردن شنهای روان از دست ما خارج است.
علی نیک اندام یکی دیگر از ساکنان روستا می گوید: طوفانهای شدید شن و شن گرفتگی روستا باعث شده که بچه های ما از این روستا مهاجرت کنند.
وی ادامه داد: این شنها آسایش ما را گرفتند بنده که 50 سال است که در این روستا ساکنم و درآمد و امرار و معاشم در این روستاست اکنون نمی توانم به روستاهای همجوار بروم.
وی افزود: قبلا بالا دست روستا گز کاری شده بود اما به دلیل رها کردن آنها و عدم رسیدگی روستایمان دچار شن گرفتگی شد نصف اهالی روستا رفتند و مابقی هم به دلیل این سیل شنها مهاجرت خواهند کرد.
نگاهمان به آسمان است/ شنها زندگی مان را به باد می دهد
بی بی جان روان یکی دیگر از اهالی روستا به خبرنگار مهر می گوید: طوفان منزلم را از دستم گرفته و مرا آواره خانه های همسایه ها کرده است، دولت فکری به حال ما بردارد من فقط نگاهم به آسمانست و بس زیرا از این شنها تنفر دارم چون منزلم را از دستم گرفته است.
حسین روان یکی از کشاورزان روستا می گوید: تمام درختانم که بالای 30الی 20 سال سن داشتند در حال فرو رفتن زیر شنهای روانند تمام زحمت چندین ساله ام در حال از بین رفتن است به جز این درختان هیچ در آمد دیگری ندارم مسئولین فقط می آیند نگاه به این باغات می کنند اما چاره اندیشی در این رابطه نمی کنند.
خوبیار فرامرزی دهیار روستا نیز به خبرنگار مهر می گوید: این روستا با 700نفر و160 خانوار دارد اما طوفانهای شدید شن باعث شده که جوانان از این روستا بروند و پیران فقط در آن باقی بمانند.
وی افزود: طوفان و سیل شنهای روان کشاورزی و منازل مردم را گرفته مسئولین استان و کشور تلاش کنند با در نظر گرفتن اعتباری ویژه در این زمینه این روستا را از محاصره شنهای روان نجات دهند.
وی می گوید: مالکین باغات خود را رها کردند و رفتند دامداری در حال از بین رفتن است و این امر اشک کشاورزان را در آورده است و حاصل دسترنج آنها در زیر شنها روان دفن شده است.
دهیار روستا می گوید: با توجه به اینکه ساخت و سازهایی در روستا انجام شده اما طوفانهای شن دربهای آنها را بسته و جوانان و ساکنان این منازل را فراری داده است.
جنگلهای گز به دلیل خشکسالی از بین رفته اند
فرماندار ریگان در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص مشکلات این روستا اظهارداشت: شهرستان ریگان با توجه به موقعیت جغرافیایی و وسعت بیش از 8500کیلومتر مربعی با خشکسالیهای پیاپی مواجه شده و جنگلهای اطراف این شهرستان خشکیده و شنهای روان همانند سیلی به روستا ها هجوم آورند.
وی افزود: خشکسالیهای پی در پی خصوصا امسال که هیچ بارندگی در شهرستان صورت نگرفت باعث شد که شنهای روان به روستاها به دلیل از بین رفتن پوشش گیاهی و فرسایش بادی هجوم آورند و در روستای رستم آباد علی چارک هجوم شنهای روان باعث شده که کشاورزی را از دست مردم بگیرد و درختان خرما تا کمر در زیر شنها فرو روند.
فرماندار ریگان افزود: اگر در این زمینه هیچ اقدامی انجام نشود خیلی از روستاها در زیر شنهای روان دفن و خالی از سکنه می شوند.
وی افزود: امیدواریم کارشناسان منابع طبیعی با احداث سیل بند در اطراف این روستا و نهالکاری در کنار آن این روستا را مجددا احیا کنند.
وی گفت: در این مناطق باید نهالهایی کشت شوند که بومی منطقه و با این آب وهوا سازگاری داشته باشند.
وی خواستار مالچ پاشی در اطراف این روستا ها شد.
باغهای روستائیان در شن مدفون شده است
برزنگ گفت: باغهایی با سن 50 الی 60 سال که اکنون بهترین زمان ثمردهی آنهاست در شن فرو رفته اند.
فرماندار ریگان افزود: قبلا تعدادی از روستاهای شهرستان ریگان در بخش گنبکی در محاصره شن بودند که با اقدامات منابع طبیعی اکنون این روستا ها احیا و قطب تولید بهترین محصولات خصوصا مرکبات هستند.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان ریگان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهارداشت: از اول انقلاب به برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران اقدامات خوبی در زمینه منابع طبیعی در شهرستان انجام شده است.
اجرای طرح جف در رستم آباد
ابراهیم زابلی افزود: در گنبکی ریگان که 25روستا در محاصره شن قرار داشتند ومردم در حال مهاجرت از این روستا ها بودند با اجرای نهالکاری در 6هزار هکتار و کاشت جنگل دست کاشت از هجوم شنهای روان به منازل و باغات جلوگیری شد.
زابلی افزود: در ریگان روستاهای زیادی وجود دارند که در محاصره شنها قرار دارند و طبق امار در این شهرستان 50روستا در محاصره شن هستند که دولت باید با اختصاص اعتبارات ملی این روستاها را از هجوم شنهای روان نجات دهند.
وی از اجرای طرح بزرگ جف که برای اولین بار در کشور در ریگان و خراسان جنوبی خبر داد و افزود: این طرح که طرحی بین المللی است با تلاش منابع طبیعی و سازمان فائو تعدادی از روستاها از هجوم شنهای روان در امان خواهند ماند.
وی افزود: یکی از روستاهای هدف ما که طرح جف در آن اجرا خواهد شد روستای رستم آباد علی چارک خواهد بود و به زودی از هجوم شنهای روان در امان خواهد ماند.
.................................
گزارش و عکس از موسی ملائیان