به گزارش خبرنگار مهر، پرویز گرشاسبی امروز در نشست خبری که به منظور فرا رسیدن روز جهانی بیابان زدایی برگزار شد، اظهار داشت: شعار روز جهانی بیابان زدایی "پایداری حیات در گرو خاک سالم" است و از این رو باید به مقوله ای به نام خاک توجه ویژه ای کرد.
معاون مناطق خشک و نیمه خشک سازمان جنگل ها و مراتع کشور با بیان اینکه اگر کمبود آب و افزایش تبخیر داریم باید به حفاظت از خاک توجه ویژه ای کنیم چرا که خاک سالم می تواند بهترین تولید کننده آب باشد، تصریح کرد: اگر در حال حاضر در کشور فقر آب داریم این موضوع ناشی از فقر خاک در کشورمان است.
وی در ادامه به تاریخچه بیابان زدایی در دنیا اشاره کرد و افزود: در سال 1376 مجلس دولت را موظف کرد که عضو این کنوانسیون شود. با تلاش های انجام شده در سال 1389 کارگروه ملی مقابله با بیابان زایی متشکل از 11 وزارتخانه و 4 سازمان مربوطه به ریاست وزیر جهاد کشاورزی تشکیل شد.
وی وظیفه این کارگروه را جلوگیری از تخریب سرزمین و مقابله با بیابان زایی عنوان کرد و افزود: جمهوری اسلامی ایران به مدت دو سال ریاست بخش آسیایی کنوانسیون جهانی مقابله با بیابان زایی را از سال 2012 تا 2014 برعهده گرفته است.
گرشاسبی با بیان اینکه در حال حاضر 32 میلیون هکتار اراضی بیابانی در کشور داریم، گفت: از این میزان اراضی بیابانی 6 میلیون و 400 هزار هکتار کانون بحرانی است.
این مقام مسئول تصریح کرد: برای 10 میلیون هکتار از 32 میلیون هکتار طرح بیابان زدایی تهیه کرده ایم و در حدود 6 میلیون هکتار را تحت مدیریت قرق و مهار هرز آبها قرارداده ایم.
معاون مناطق خشک و نیمه خشک سازمان جنگل ها و مراتع کشور در عین حال تصریح کرد: البته همه این 32 میلیون هکتار اراضی احتیاج به طرح بیابان زدایی ندارند بلکه تنها کانون های بحرانی هستند که باید با آنها مقابله شود.
گرشاسبی در ادامه با بیان اینکه اجرای طرح ترسیب کربن از موفق ترین پروژه های این سازمان بوده است، گفت: طی 5 سال گذشته در این رابطه اقدامات خوبی صورت گرفته است به طوری که فاز دوم این طرح نیز مورد تصویب یونسکو قرار گرفته است.
معاون مناطق خشک و نیمه خشک سازمان جنگل ها و مراتع کشور با اشاره به اینکه در سال گذشته طرح ترسیب کربن در استان های خراسان جنوبی، کرمان و تهران انجام شد، گفت: در سال 91 نیز این طرح در استان های البرز، هرمزگان، سمنان و اصفهان انجام خواهد شد.
گرشاسبی در بخش دیگری از سخنانش در خصوص میزان اعتبارات این سازمان برای مقابله با بیابان زایی گفت: در سال 1373 ردیف بودجه برای مقابله با بیابان زایی در استان ها تعیین شد اما با تلاش های صورت گرفته علاوه بر 40 میلیارد بودجه ای که به استان ها اختصاص داده شد 34 میلیارد تومان نیز برای مقابله با بیابان زایی تامین اعتبار گردید و امیدواریم با طرح استانی و طرح ملی بیابان زدایی در سال 91 گام های بلندتری در این رابطه برداریم.
وی در ادامه با بیان اینکه سالانه هدر رفت 2 میلیارد متر مکعب خاک داریم، گفت: میزان فرسایش خاک به طور متوسط 16 تن در هکتار است، به طوریکه از 329 ایستگاه رسوب سنجی کشور متوسط رسوب رسیده 2.4 تن در هکتار گزارش شده است.
معاون مناطق خشک و نیمه خشک سازمان جنگل ها و مراتع کشور در ادامه در بخش دیگری از سخنانش در رابطه با مقابله با پدیده گرد و غبار در کشور گفت: 95 درصد گرد و غبار منشا خارجی دارد این گرد وغبار منشا خارجی دارد و غیر از کانون های بحرانی واقع در زابل و یزد طوفان گرد و غبار در هیچ جا نداریم.
گرشاسبی در خصوص اقدامات این سازمان برای مقابله با منشاء خارجی گرد و غبار گفت: ما طرحی برای مقابله با گرد و غبار کشور عراق تهیه کرده ایم که در آن از 13 میلیون اراضی بیابانی دو میلیون بحرانی و 760 هزار هکتار از اراضی کشاورزی هستند که رها شده اند. ظاهرا دولت عراق می خواهد در بودجه 2012 برای مقابله با این موضوع اعتباری را در نظر بگیرد.
وی در ادامه از اختصاص بودجه 500 مییارد تومانی به بخش آبخیزداری این سازمان خبر داد و افزود: قانونگذار در قانون افزایش بهره وری کشاورزی دولت را موظف کرده که دام مازاد 36 میلیون راسی را طی 10 سال برای حفظ مراتع کشور کاهش دهد.
گرشاسبی در پایان ادعای برخی از مسئولان مبنی بر اینکه وجود منشا گرد و غبار پایتخت را شهرستان ورامین دانسته اند، رد کرد و گفت: این موضوع را به صراحت رد می کنم چون جریان بادها طوری نیست که از ورامین گرد و غبار به تهران بیاورد ضمن اینکه کارهای بسیار خوبی برای مقابله با بیابان زایی انجام شده است.