رشت - خبرگزاری مهر: پروژه مرکز بانک ژن ماهیان خاویاری کشور امروز با حضور استاندار گیلان در رشت افتتاح و مورد بهره برداری قرار گرفت.

به گزارش خبرگزاری مهر، استاندار گیلان در این مراسم گفت: پروژه مرکز بانک ژن ماهیان خاویاری به استناد مصوبه سفر دور نخست هئیت دولت اجرایی و امروز افتتاح و مورد بهره برداری قرار گرفته است.

مهدی سعادتی افزود: پروژه بانک ژن ماهیان خاویاری در مرکز تحقیقات انستیتو ماهیان خاویاری دکتر دادمان رشت به بهره برداری رسیده مرکزی بی نظیر و کم نظیر در جهان است و کارکرد این مرکز می تواند افزایش ظرفیت تولید گوشت ماهیان خاویاری شمال کشور را ارتقا دهد.

وی تاکید کرد: دریای دوستی خزر نعمتهای زیادی در آن نهفته است که عدم بهره برداری درست، نداشتن برنامه مدون برای این دریاچه عظیم و عدم رژیم حقوقی درست مشکلاتی را در این عرصه بوجود خواهد آورد.

استاندار گیلان با اشاره به اینکه حفظ این دریا که سرشار از منابع ماهیان خاویاریست و هرگونه آلودگی تنوع زیستی آن را به خطر می اندازد، گفت:  این ذخیره طبیعی و الهی باید یک مدیریت درست داشته باشد.

وی افزود: برای استفاده از تکثیر و بازسازی ذخایر ماهیان خاویاری باید کارهای اساسی انجام داد چرا که این استان ظرفیت تولید هزار تن گوشت ماهیان خاویاری را دارد در حالیکه امروزه 3.5 تن تولید می شود.

سعادتی اظهار داشت: موسسه تحقیقات ماهیان خاویاری دکتر دادمان رشت یک مرکز بی نظیری است و جزء افتخارات نظام اسلامی است از اینرو باید به فکر توسعه این مرکز بود و حتی آن را در سطحی گسترده به جهانیان معرفی کرد.

وی گفت: با شناسایی توانمندی و ظرفیت موجود در این مرکز تحقیقاتی، بکار گیری توان ملی و استانی، اختصاص اعتبارات و ردیفهای بودجه ای مناسب نسبت به توسعه کارهای علمی این مرکز تلاش خواهیم کرد.

رئیس موسسه تحقیقات شیلات کشور نیز گفت: این مرکز بانک ژن ماهیان خاویاری کشور از طریق جمع آوری، ذخیره سازی ماهیان خاویاری با منشاء ژنتیکی کشور و حفظ و نگهداری بلند مدت سلولهای جنسی، ژنها و بافت انواع تاس ماهیان دریای خزر عمل می کند.

عباسعلی مطلبی افزود: با یک برنامه ریزی مدون ملی و فراهم سازی بستر مناسب به منظور همکاریهای منطقه ای و بین المللی ذخایر با ارزش تاس ماهیان دریای خزر از خطر انقراض نجات یابد و نقش موثری در توسعه پایدارآبزی پروری تاس ماهیان کشور انجام دهیم.

وی ادامه داد: در حال حاضر ظرفیت تولید آبزی پروری شیلات کشور به 600 هزار تن افزایش یافته و نقشه علمی آبزی پروری در کشور تهیه شده است.

در ادامه این برنامه از دو پروژه تحقیقاتی تولید هورمون رشد فیل ماهی و بانک زنده تاسماهیان نژاد رودخانه سفیدرود رونمایی شد.

بانک ژن از بخشهای زنده و غیر زنده تشکیل شده است و می توان با برنامه ریزی موثر و هماهنگ موجب حفظ و احیای خزانه ژنتیکی گونه های در خطرانقراض ماهیان خاویاری شود.