به گزارش خبرنگار مهر، در مورد این موضوع که فلسفه چه کارکردهایی باید داشته باشد دیدگاههای مختلفی وجود دارد. برخی معتقد هستند که فلسفه باید به کار زندگی بیاید. برخی نیز معتقد هستند که اهمیت فلسفه در ایجاد تفکر انتقادی باز می گردد.
پرسش در مورد فلسفه، پرسش در مورد چیزی است که خود پرسشگر است. فرافلسفه در واقع حوزهای است که از فلسفه پرسش می کند و چیستی فلسفه را مورد توجه قرار می دهد.
پروفسور "مایکل آلن گلسپی" استاد فلسفه و علوم سیاسی در دانشگاه دوک آمریکا در مورد فلسفه فلسفه به خبرنگار مهر گفت: پرسش از فلسفه یکی از بزرگترین پرسشهای فلسفی است.
وی تصریح کرد: پرسش در مورد فلسفه به مثابه پرسش از پرسش است. پرسش از فلسفه به معنای این است که چگونه خود پرسش میتواند فراسوی چیزی رود.
مؤلف "نیهلیسم بعد از نیچه" تأکید کرد: به بیان دیگر پرسش از فلسفه به معنای این است که خود فلسفه به فراسوی چه میرود و به چه چیزی رهنمون می شود.
وی در ادامه یادآور شد: اگر فلسفه به معنای دوست داشتن خرد است و خرد نیز از رهگذر پرسش حاصل میشود و فراچنگ میآید و پرسشگر به وسیله پرسش هدایت می شود در این صورت میتوان گفت که حقیقت فلسفه را باید در جستجوی پرسشهایی دانست که خود را بر ما عرضه می کند سوای از اینکه ما را به کجا رهنمون خواهد شد.
مؤلف "بنیان تاریخ" تأکید کرد: از همین روست که فلسفه هم برای کسانی که اهل آن هستند و به مطالعه آن مشغول هستند میتواند خطرناک باشد و هم برای افراد جامعه. چرا که پرسشگری هر دو گروه را در پرسش قرار می دهد.
وی تصریح کرد: از سوی دیگر این پرسشگری باعث میشود تا هر دو گروه با حقیقت و امکان حصول به حقیقت مواجه شوند. چرا که پرسشگری باعث نمایان شدن بسیاری از مسائل پنهان و نهفته خواهد شد و راز آنها را بر ما آشکار خواهد ساخت.
برنده جایزه لئواشتراس در پایان تصریح کرد: در واقع پرسش این است که آیا زندگی ما در جهل زندگی بهتری خواهد بود یا در آگاهی؟!
.....
گفتگو از جواد حیراننیا