به گزارش خبرگزاری مهر، مهرداد تقیزاده با بیان اینکه امروزه در شهرهای پیشرفته دنیا به جای اینکه مسیر حرکت را برای خودروها آماده کنند، مسیر رفت و آمد را برای انسانها مهیا میکنند گفت: در این راستا پیاده راهها و مسیرهای دوچرخهسواری توسعه پیدا کرده و به کمک یکپارچهسازی سیستم حمل و نقل عمومی آمدهاند.
وی افزود: نکتهای که کمتر در مورد آن صحبت شده این است که انسان محوری در حوزه ترافیک در مقابل چه چیزی قرار دارد که باید پاسخ داد: خودرو محوری، یعنی با محدود کردن حرکت خودروهاست که انسان محوری معنا و مفهوم پیدا میکند.
تقی زاده اظهار کرد: برای تحقق انسان محوری در ترافیک باید بخش مهم بودجه صرف ساخت و ساز در زمینه حمل و نقل عمومی شود و البته ایجاد امکاناتی مثل ساختن پیادهروهایی که مردم را به سمت ایستگاههای مترو و اتوبوس هدایت کنند نیز از اهمیت ویژهای برخورداراند، ضمن این که سیستمهای هوشمند و مکانیزه در حوزه حمل و نقل عمومی نیز باید مورد استفاده قرار گیرند.
مشاور شهردار تهران گفت: ساخت و ساز برای خودروها باید رو به کاهش بگذارد تا مفهوم انسان محوری معنا و مفهوم پیدا کند و در پنج، شش سال اخیر با توجه به توسعه خطوط تندرو اتوبوسرانی (BRT) و تسریع در زمینه ساخت خطوط مترو، جهش خوبی در این زمینه به وجود آمده و حمل و نقل دارای ارزش و جایگاه ویژهای شده است.
وی تصریح کرد: البته در مقایسه با کشورهای پیشرفته دنیا راه درازی در پیش داریم و نقطه موفقیت حمل و نقل زمانی است که بتوانیم دارندگان خودروی شخصی را از خودروهایشان پیاده کرده و کاری کنیم تا با علاقه و انگیزه سوار مترو و اتوبوس شوند.
تقیزاده افزود: آن گروه از مردم که خودروی شخصی دارند کماکان برای تردد در تهران از آن استفاده میکنند و به وسایل نقلیه عمومی بی توجه هستند و این در حالی است که سالانه چند صد هزار دستگاه خودروی جدید به معابر تهران اضافه میشوند و یکی از دلایل آن این است که "انسان محوری" را در مقابل "خودرو محوری" ندیده و هر دو را با هم توسعه دادهایم.
وی اعلام کرد: مردم ما برای استفاده از وسایل نقلیه همگانی نیاز به فرهنگسازی ندارند و حتی به حد افراط تمایل به استفاده از حمل و نقل عمومی دارند تا جایی که وقتی یک خط مترو یا بیآرتی راهاندازی میشود، مردم بیش از حد متعارف از آن استفاده میکنند و اصلاً جای خالی ندارند و همین ازدحام بیش از حد یکی از مشکلات همیشگی مترو و بیآرتی است.
مشاور شهردار تهران گفت: البته در کشورهای دیگر هم به همین شکل است یعنی این طور نیست که مردم به خاطر آلودگی هوا سراغ حمل و نقل عمومی بروند بلکه آنها شرایط را مقایسه میکنند و میبینند استفاده از وسایل نقلیه عمومی از نظر زمان یا هزینه به نفع آنهاست، ضمن این که شرایطی مثل پیادهروهای استاندارد و مناسب یا ایستگاههای تمیز و مرتب نیز میتوانند آنها را به عدم استفاده از خودروی شخصی ترغیب و تشویق کند.
وی تاکید کرد: در این کشورها مردم به راحتی سوار اتوبوس و مترو میشوند و در وسایل نقیله عمومی روزنامه و کتاب میخوانند و دیگر نیازی به رانندگی ندارند و وقتی میبینند با استفاده از حمل و نقل عمومی هم زودتر، هم ارزانتر و هم آسانتر به مقصد میرسند، طبعاً سراغ ماشین شخصی نخواهند رفت.
تقیزاده افزود: به طور مثال وقتی ایستگاه مترو تجریش راهاندازی شد، بسیاری از مردم شمیران که ماشین شخصی داشتند نیز به استفاده از مترو روی آوردند اما اگر در همین خط ازدحام بیش از حد ایجاد شود، طبعاً تعدادی از مسافران دو باره به استفاده از خودروی شخصی بر میگردند، بنا بر این توسعه حمل و نقل عمومی باید هم از نظر کمی صورت گیرد و هم از نظر کیفی و ازدحام بیش از حد مسافر در نهایت منجر به کاهش کیفیت و در نتیجه کاهش مطلوبیت حمل و نقل عمومی میشود.
مشاور عالی شهردار تهران در امور حمل و نقل و ترافیک در پایان خاطرنشان کرد: نکته مهم این است که بحثهای هوشمندسازی و استفاده از فنآوری ارتباطات (IT) هدف نیست بلکه ابزاری برای رسیدن به هدف ارائه خدمات هر چه بهتر و بیشتر به مردم است و باید ببینیم استفاده از روشهای هوشمندسازی چقدر به نفع مردم بوده است.