کتاب "حوزه علمیه مروی و نقش آن در تاریخ معاصر" به اهتمام مجید آژده و با مقدمه آیت الله مهدوی کنی به همت انتشارات دانشگاه امام صادق(ع) منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، حوزه علمیه مروی با قدمتی نزدیک به 200 سال در شهرستان تهران قرار دارد. این مدرسه علمیه که اساس آن بر پایه تقوا و علم پی‌ریزی شده است همواره منشأ خدمات و برکات بوده و زبانزد علما، طلاب و مردم است.
 
خان مروی مؤسس مدرسه بوده و پس از ایشان علما و فقهای بسیاری ازجمله آیت‌الله حاج شیخ محمد حسن آشتیانی از شاگردان مبرز شیخ انصاری، تولیت این مدرسه را به عهده داشته‌اند. پس از انقلاب اسلامی، حضرت امام خمینی (ره) تولیت حوزه علمیه مروی را به عهده حضرت آیت‌الله مهدوی ‌کنی قرار دادند.
 
کتاب پیش رو پیشینه‌ای مختصر از شرح حال مدرسه علمیه مروی و بزرگان آن می‌باشد. تهیه ‌کننده این اثر سعی کرده است ابعاد تاریخی، اجتماعی و علمی این حوزه را به تفصیل بیان نماید. کتاب از دو مقدمه(مقدمه اول از آیت‌الله مهدوی‌کنی و مقدمه دوم از تهیه‌کننده اثر)؛ یک پیش گفتار (که در آن در مورد انگیزه تدوین اثر، ابعاد تاریخی اثر، طبقات علمای مروی و موانع و راه‌حل ها صحبت شده است) و چهار بخش تشکیل شده است. بخش اول به مبادی اولیه و بانی حوزه علمیه مروی اختصاص دارد. در بخش دوم، متولیان آن معرفی شده‌اند. بخش سوم، به احیاگر موقوفات مروی آیت‌الله مهدوی‌ کنی اختصاص دارد و در بخش چهارم سایر مدیران مؤثر معرفی شده‌اند.
 
بخش اول که به مبانی و بانی حوزه علمیه مروی اختصاص دارد، سه فصل ابتدایی کتاب را تشکیل داده است. در فصل اول با عنوان «موقعیت تهران»، پیرامون تهران، مسجد جامع قدیم، مدرسه جنب امامزاده سیدولی، مسجد و مدرسه حکیم هاشم، مسجد و مدرسه چال حصار، مدرسه رضائیه و همچنین ظرفیت فلسفی (علمی) و آثار و شاگردان آن بحث شده است. در فصل دوم با عنوان «تاریخچه مدرسه مروی»؛ پیرامون موقعیت جغرافیایی، تاریخ بناء، موقوفات، باغ مروی، دبیرستان مروی و پیشینه تاریخی تحولات مدرسه مروی بحث شده است. در فصل سوم با عنوان «بانی مدرسه و مسجد مروی» در مورد حیات محمد حسین خان مروی و ویژگی‌های علمی ایشان صحبت شده است. همچنین در این فصل در مورد وفات و نظر دیگران در مورد مؤسس و بانی مدرسه مروی نیز بحث شده است.
 
بخش دوم به معرفی متولیان حوزه علمیه مروی اختصاص دارد. این بخش فصول چهارم تا یازدهم کتاب حاضر را تشکیل می‌دهد. در فصل چهارم در مورد میرزا مسیح تهرانی، در فصل پنجم در مورد ملامیرزا محمد اندرمانی طهرانی؛، در فصل ششم در مورد ملا علی کنی، در فصل هفتم در مورد میرزا زین‌العابدین (امام جمعه طهران)، در فصل هشتم در مورد آیت‌الله میرزا محمد حسن آشتیانی، در فصل نهم در مورد آیت‌الله شیخ مرتضی آشتیانی، در فصل دهم در مورد آیت‌الله حاج میرزا احمد آشتیانی و در فصل یازدهم در مورد آیت‌الله حاج میرزاباقر آشتیانی صحبت شده است. در مورد هر یک از متولیان سعی شده است تا شرح نسبتاً جامعی از زندگانی، فعالیت‌های مختلف مذهبی، علمی، سیاسی و غیره آنان ذکر گردد.
 

 
بخش سوم با عنوان «احیاءگر موقوفات مروی؛ حضرت آیت‌الله مهدوی‌ کنی» به معرفی شخصیت سیاسی، مذهبی و علمی حضرت آیت‌الله مهدوی‌ کنی پرداخته شده است. این بخش فصول دوازدهم تا چهاردهم کتاب حاضر را شامل می‌گردد. در فصل دوازدهم به معرفی حیات فردی ـ اجتماعی، خانواده و دوستان، علمای کن، رخدادهای سیاسی، تحصیلات حوزوی، خاطرات و فعالیت‌های قبل و بعد انقلاب آیت‌الله مهدوی ‌کنی پرداخته شده است.
 
در فصل سیزدهم در مورد پانزده خرداد، تحویل گرفتن مدرسه مروی، ورود به مدرسه مروی، تعمیرات اساسی، موقوفات مروی، احیای موقوفات، بازگردادن دبیرستان مروی، گزینش طلاب جدید، دعوت از اساتید و شرایط وقف‌نامه برای طلاب بحث و بررسی شده است. در فصل چهاردهم با عنوان تأسیس دانشگاه امام صادق(ع) پس از بیان کلیات در مورد اقدامات اولیه، محل دانشگاه، ساختار دانشگاه و واحد خواهران دانشگاه صحبت شده است.
 
بخش چهارم با عنوان «مدیران ارشد موقوفات حوزه علمیه مروی»؛ فصول پانزدهم تا هفدهم کتاب را شامل می‌گردد. در فصل پانزدهم در مورد آقای لبانی؛ ناظر بر موقوفات حوزه علمیه مروی؛ در فصل شانزدهم در مورد آقای کیانی مدیر موقوفات حوزه علمیه مروی و در فصل هفدهم در مورد حجت‌الاسلام شیخ احمد اسلامی مسئول بازسازی مدارس صحبت شده است. در پایان نیز شش ضمیمه، آلبوم تصاویر و فهرست نسخ خطی کتابخانه حوزه مروی آورده شده است.
 
یادآور می شود، "حوزه علمیه مروی و نقش آن در تاریخ معاصر" به اهتمام مجید آژده به همت انتشارات دانشگاه امام صادق(ع) به بهای 110000 ریال در زمستان سال 1390 منتشر شد.