کرمان - خبرگزاری مهر: در حالی دستیابی به محصولات ارگانیک و سالم به رویایی دست نیافتنی تبدیل شده است که در اثر استفاده بی رویه از سموم کشاورزی، سرطان برنده نزاع انسان و حشرات بر سر سفره غذا شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، رقابت دیرینه بین حشرات و انسان ها بر سر غذا، بشر را به سمت استفاده از کودهای شیمیایی سوق داد و این در حالی است که بسیاری از افرادی که از این مواد شیمیایی برای مبارزه با آفات و حشرات استفاده می کنند در واقع از اثرات سوء آنها بر سلامت انسان و محیط زیست بی خبرند.

انسانها به دو طریق تماس مستقیم و غیرمستقیم با آفت ‌کش‌ها در ارتباط هستند و در این میان افرادی که به طور مستقیم با این مواد در تماس هستند در معرض خطر بیشتری قرار دارند.

آفت‌ کش ها همچنین با نفوذ در مواد غذایی به طور غیر مستقیم وارد بدن انسان شده و می تواند باعث افزایش مواد سمی در بدن و بروز بیماری شوند.

استفاده نابجا و بیش از حد سموم و کودهای شیمیایی می تواند حیات بشری را تهدید کرده و به خطری جدی تبدیل شود اما اگر این مواد تحت نظارت کارشناسان کشاورزی و به میزان کم مصرف شود می توان اثرات سوء آن ها را تا میزان زیادی کنترل کرد.

براساس بررسی های صورت گرفته سالانه 20 تا 25 میلیون انسان در جهان به دلیل مصرف سموم شیمیایی باقی مانده در غذاها به بیماری هایی نظیر سرطان خون، سرطان سینه، دستگاه گوارش و دیگر اختلالات خونی مبتلا می شوند.

لزوم به کارگیری روش مبارزه تلفیقی با آفات

در روش مدیریت مبارزه تلفیقی با آفات یا همان IPM سعی می شود که با استفاده از روش های مبارزه بیولوژیک با آفات مبارزه شود اما استفاده از سموم شیمایی با دوره کارنس( مدت زمانی که سم می تواند پس ازسمپاشی در مزارع سمیت  وتاثیرات مخرب خودراحفظ نماید) پائین و کم‌خطر نیز در اولویت نهایی این طرح قرار دارد.

یک کارشناس حفظ نباتات در این خصوص اظهار داشت: یکی از روش هایی که می تواند مصرف سموم در کشاورزی را کاهش دهد مبارزه تلفیقی با آفات و بیماری‌ها است.

وی ادامه داد: با به کارگیری این روش ضمن تولید محصول سالم و با کیفیت، درآمد کشاورزان نیز افزایش پیدا می کند. 

ناصر طاهری گفت: در چند دهه گذشته استفاده بی ‌رویه از سموم کشاورزی موجب مشکلاتی در محیط زیست، ‌آلودگی‌ها و بیماری‌های گوارشی و همچنین مقاومت آفات به آفت ‌کش‌ها شد که افزایش هزینه کشاورزان را نیز به دنبال داشت.

طاهری یکی از رسالت ‌های اصلی مدیریت حفظ نباتات را انتقال دانش فنی در بحث مبارزه با آفات و بیماری‌ ها به کشاورزان دانست و افزود: این امر از طریق اجرای طرح‌ های الگویی به کمک مهندسان گیاه پزشکی و کارشناسان حفظ نباتات صورت می ‌گیرد.

10 درصد مزارع شمال کرمان تحت طرح IPM/ ورود کارشناسان کشاورزی به عرصه

مسئول حفظ نباتات جهاد کشاورزی کرمان با اشاره به اجرای طرح مبارزه تلفیقی با آفات و بیماری ‌ها در شمال استان کرمان گفت: این طرح حدود 10 درصد از مزارع را زیر پوشش شبکه ‌های مراقبت و پیش ‌آگاهی قرار داده است و 270 نفر کارشناس ناظر گیاه پزشکی در طرح مبارزه تلفیقی با آفات فعالیت می کنند که هر کدام از این افراد 200 هکتار باغ را زیر پوشش قرار می ‌دهند و در زمینه مبارزه با آفات عمل می ‌کنند.

این مسئول گفت: مصرف بی ‌رویه سموم در استان کرمان زنگ خطری بود و همکاران ما با هماهنگی حفظ نباتات پروژه IPM را اجرا کردند و در سال جاری این طرح در محصولات پسته، خرما، گردو، سیب زمینی و محصولات گلخانه ‌ای به عنوان پایلوت اجرا می ‌شود.

وی بیان داشت: در نظر داریم تسهیلات با بهره کم را در زمینه حفظ نباتات در اختیار فارغ ‌التحصیلان کشاورزی به منظور تولید محصول سالم با هزینه کم قرار دهیم.

ارتقاء ضریب سلامت محصولات گلخانه ای/ کاهش 30 درصدی مصرف سم در کرمان

طاهری تصریح کرد: توجه ویژه ‌ای به محصولات گلخانه ‌ای داریم که کارشناسان دوره تخصصی برای نظارت در گلخانه‌ها را گذرانده و تمام گلخانه‌ های شمال استان کرمان تحت محافظت کارشناسان هستند و تلاش می‌کنیم ضریب سلامت محصولات گلخانه‌ای را بالا ببریم.

مدیر حفظ نباتات استان کرمان تصریح کرد: در سال جاری حداقل 30 درصد مصرف سم ‌و سمپاشی در مزارع و باغات استان نسبت به سال گذشته کاهش یافته و در این راستا حدود 400 تن سم کمتر استفاده شده است.

وی تصریح کرد: نخستین سالی است که طرح مبارزه تلفیقی در استان کرمان آغاز شده و قرار است طی برنامه پنج ساله سازمان جهاد کشاورزی 25 درصد باغات و مزارع استان کرمان را زیر پوشش قرار دهد.

استفاده از سموم کشاورزی در سال‌ های گذشته افزایش زیادی داشته و برای جلوگیری از این امر طرح شبکه مراقبت و پیش آگاهی متشکل از فارغ ‌التحصیلان کشاورزی فعال کرده و در قالب درمانگاه ‌‌های گیاه پزشکی در مناطق و بخش‌های مختلف کار می‌ کنند.

عرضه محصولات ارگانیک در کرمان/ لزوم آگاه سازی کشاورزان از اثرات سوء مصرف کودهای شیمیایی

اما امروزه محصولات ارگانیک که گاهی دارای شکل ظاهری مناسبی نیز نیستند در دنیا طرفدارن بسیاری پیدا کرده اند. این محصولات سالم بدون استفاده از هرگونه ماده شیمیایی نظیر کود شیمیایی، سموم، حشره کش، قارچ کش، هورمون یا آنتی بیوتیک تولید می شوند و یک عمر زندگی سالم را به مصرف کنندگانشان هدیه می دهند.

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی کرمان در گفتگو با خبرنگار مهر از اختصاص غرفه هایی برای عرضه محصولات ارگانیک در میدان تره و بار کرمان خبر داد و افزود: این امر به منظور تشویق کشاورزان برای حرکت به سمت تولید محصولات ارگانیک صورت گرفته است.

محمدرضا پورخاتون با اشاره به اثرات سوء مصرف کودهای شیمیایی بر سلامت انسان ها گفت: استان کرمان داری ظرفیت های مناسبی برای تولید محصوات ارگانیک است.

وی بر لزوم آگاه سازی کشاورزان از اثرات منفی مصرف بیش از حد کودهای شیمایی تاکید کرد و گفت: این اقدام می تواند تاثیر بسزایی در کاهش مصرف این مواد داشته باشد.

با وجود تمامی این وعده ها همچنان استفاده بی رویه سموم شیمیایی در باغهای استان کرمان به خصوص در جنوب کرمان و در محصولات گلخانه ای زنگ خطری است که سالهاست به صدا درآمده است اما گوش کشاورزان صدای ناقوسهای این خطر را کمتر می شوند.
...........................
گزارش: اسما محمودی