وزیر بهداشت با اشاره به انتظارات از دانشگاههای علوم پزشکی گفت: موضوع تمام وقتی جغرافیایی مدیران ستادی دانشگاهها، تخصص پزشک خانواده و اجرای سند آمایش سرزمین علوم پزشکی باید در سال 91 در دانشگاهها نهایی شود.

به گزارش خبرنگار مهر، دکتر مرضیه وحیددستجردی در هفتادو یکمین اجلاس روسای دانشگاههای علوم پزشکی کشور در محل دانشگاه علوم پزشکی تهران، با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری درباره تحقق سلامت برای همه مردم و تکالیف و وظایف قانونی وزارت بهداشت در برنامه 5 توسعه گفت: بر اساس برنامه 5 توسعه، سیاستگذاری، اجرا و نظارت برنامه های سلامت برعهده وزارت بهداشت است و برای رسیدن به آن باید اسناد بالادستی را اجرایی کنیم.

تهیه نسخه بومی امنیت غذایی در استانها

وی خاطرنشان کرد: انتظار از دانشگاهها این است که موضوع امنیت غذایی را در استانها با تشکیل کارگروه و با حضور استانداران به طور جدی پیگیری کنند و برای این موضوع نسخه بومی تهیه کنند.

اهداف اساسی پزشک خانواده برقراری عدالت در سلامت و افزایش دسترسی فقرا

وزیر بهداشت درباره تکلیف وزارت بهداشت در اجرای پزشک خانواده گفت: اهداف اساسی پزشک خانواده برقراری عدالت در سلامت و افزایش دسترسی فقرا و ارتقای سلامت جامعه است. نسخه 02 با کمک دانشگاهها تدوین شده و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز با ما همکاری دارد. انتظار می رود دانشگاهها برای اجرای برنامه در سطح استان و بر اساس توانمندی و بسترسازی هر دانشگاه، هماهنگی لازم را داشته باشند.

وی افزود: برای اینکار باید به گروه های پزشکی و مردم اطلاع رسانی صورت گیرد و از سوی دیگر با استانداران هم هماهنگی انجام شود.

دستجردی خاطرنشان کرد: برنامه نظام درمانی که از سوی دولت از وزارت بهداشت خواسته شد، نیز به دولت در سال 90 ارائه شد.

مدیران عرصه سلامت باید از اولین گروه هایی باشند که تمام وقت جغرافیایی می شوند

وی با اشاره به موضوع تمام وقتی جغرافیایی اعضای هیات علمی گفت: مدیران عرصه سلامت باید از اولین گروه هایی باشند که تمام وقت جغرافیایی می شوند و دانشگاهها باید آن را امسال برای مدیران ستادی خود و اساتیدی که در ستاد دانشگاه حضور دارند، اجرایی کنند.

وزیر بهداشت از طراحی MBA مدیریت بیمارستانی برای تمامی مدیران بیمارستانها خبر داد و گفت: این دوره برای تمام بیمارستانها ابلاغ شده است.

هنوز نتوانسته ایم بیمارستان هیات امنایی به صورت کامل داشته باشیم

وی به هیات امنایی شدن بیمارستانها اشاره کرد و گفت: تعداد بیمارستانهای هیات امنایی از 8 به 52 رسیده است اما واقعاً هنوز نتوانسته ایم بیمارستان هیات امنایی به صورت کامل داشته باشیم و امیدواریم با افزایش تعداد بیمارستانهای هیات امنایی به افزایش رضایتمندی مردم هم داشته باشیم.

دستجردی از تدوین آیین نامه های معاملاتی و اداری دانشگاهها، استخدامی اعضای هیات علمی، استقرار نظام حسابداری تعهدی و عزم جدی برای اجرایی کردن آنها به عنوان دیگر فعالیتهای نظام سلامت نام برد.

دانشگاهها مقدمات اجرای سند آمایش سرزمین را فراهم کنند

وی با اشاره به ماده 34 برنامه 5 توسعه برای اجرای سند آمایش سرزمین گفت: پیش نویس سند آمایش سرزمین در علوم پزشکی به عنوان اولین سازمانی که این سند را تهیه کرده، آماده شده است و قصد داریم با فوریت آن را نهایی کنیم و اگر دانشگاهها نظر خود را ارائه نکنند قطعاً متضرر خواهند شد و انتظار می رود دانشگاهها مقدمات اجرای آن را فراهم کنند. 

وزیر بهداشت، تحول جدی در اورژانس ها را از موفقیت های نظام سلامت برشمرد و گفت: 7 پایگاه امداد هوایی، 2 پایگاه امداد دریایی و تعداد زیادی پایگاه های موتوری از جمله این تحول است و تعداد ماموریت های اورژانس از 927 هزار ماموریت در سال 84 به بیش از 2 میلیون و 200 هزار ماموریت در سال 90 رسیده است. توسعه ناوگان آمبولانس و خرید بالگرد با مالکیت وزارتخانه از دیگر برنامه های این حوزه است.

وی اضافه کرد: تمامی اورژانس های بیمارستانی در تهران که بیش از 30 هزار ورودی داشته اند اکنون دارای متخصص طب اورژانس مقیم یا متخصص مقیم هستند. میزان حضور تیم متخصص هم از 19 درصد به حدود 40 درصد رسیده که هنوز باید رشد کند.

امیدواریم مجبور نشویم رتبه بیمارستان را به دلیل نبود متخصص مقیم در اورژانس پایین بیاوریم

دستجردی تاکید کرد: بیمارستانها بر اساس اورژانس ها دوباره ارزیابی می شوند و امیدواریم مجبور نشویم رتبه و درجه بیمارستانی را به دلیل نبود متخصص مقیم در اورژانس پایین بیاوریم.

تشکیل کمیته ارتقای خدمات اورژانس و بازرسی شبانه زیر نظر رئیس دانشگاه

وی از روسای دانشگاههای علوم پزشکی خواست، کمیته ارتقای خدمات اورژانس و بازرسی شبانه را زیر نظر رئیس دانشگاه تشکیل دهند و گفت: در حال حاضر بازرسی شبانه در دانشگاه علوم پزشکی تهران از اورژانسها در حال انجام است.

وزیر بهداشت بازنگری ارزش نسبی خدمات را از دیگر تکالیف برنامه 5 توسعه دانست و گفت: هنوز 15 تیرماه است و افزایش تعرفه های سال 91 هنوز تعیین تکلیف نشده است. امیدواریم که تعرفه ها را متناسب با کاهش از جیب مردم تعیین کنند.

وی به تفاهم با وزارت ارتباطات برای سامانه پرونده الکترونیک سلامت اشاره کرد و گفت: این سامانه در 7 دانشگاه در حال اجرا است و سایر دانشگاهها تا پایان مهلت مقرر تفاهم نامه های خود را تعیین تکلیف کنند.

ایجاد دوره تخصصی پزشک خانواده برای کمک به ماندگاری پزشک خانواده

دستجردی از دوره تخصصی پزشک خانواده برای کمک به ماندگاری پزشک خانواده نام برد و گفت: این کار با مسئولیت دانشگاه علوم پزشکی تهران و آموزش تخصصی پزشک خانواده تحت برنامه مجازی و حضوری انجام می گیرد.

وی تدوین اساسنامه پیشنهادی سازمان بیمه سلامت ایرانیان و اجرای برنامه ریزی عملیاتی را از جمله برنامه های وزارت بهداشت برشمرد و با اشاره به ضرورت توسعه طب سنتی از دانشگاهها خواست در حیطه خدمات طب سنتی فعال شوند.

از دانشگاهها انتظار می رود که نقشه علمی خود را تدوین کنند

وزیر بهداشت تاکید کرد: از دانشگاهها انتظار می رود که نقشه علمی خود را تدوین کنند و سیاستهای کلان در نقشه تحول نظام سلامت را تا پایان سال 91 اجرایی کنند، نظام پایش ارزیابی شاخص های عدالت در سلامت را پیاده کرده و مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت را تاسیس کنند.

وی با اشاره به بهبود شاخص های سلامت در کشور در سالهای اخیر گفت: افزایش امید به زندگی به 72 سال، کاهش مرگ و میر مادران باردار، تکمیل خانه های بهداشت در هفته دولت، کاهش شیوع گواتر، ایجاد مراکز بستری سل مقاوم، بخشی از این شاخص هاست. 

واکسیناسیون تکمیلی فلج اطفال برای یک میلیون کودک در معرض خطر

دستجردی به مناطق پرخطر برای ریشه کنی فلج اطفال در جنوب شرقی کشور اشاره کرد و گفت: به دلیل شیوع بالای فلج اطفال در افغانستان و پاکستان هنوز یک میلیون کودک باید به صورت خانه به خانه واکسیناسیون تکمیلی فلج اطفال دریافت کنند.

وی اضافه کرد: حذف بیماری سرخک، حذف مالاریا فالسیپاروم در کرمان، ثبت پوشش سرطان، تجهیز بیمارستانها به دستگاه امحاء زباله، راه اندازی 10 هزار تخت بیمارستانی تا پایان سال از دیگر فعالیت های وزارت بهداشت است.

رونمایی از 7 محصول بیوتکنولوژی دارویی در سال 91

وزیر بهداشت با اشاره به تولید 24 محصول بیوتکنولوژی دارویی خاطرنشان کرد: در سال 91 نیز حدود 7 داروی بیوتکنولوژی رونمایی می شوند که بیش از200 میلیون دلار صرفه جویی ارزی به همراه دارد.

وی گفت: ما توانسته ایم با غلبه بر تحریم ها بسیاری از داروها را در داخل کشور تولید کنیم و در زمینه تولید داروهایی که از صفر تا صد آن را در داخل کشور تولید می کنیم مشکلی نداریم و در سایر موارد هم به کمک فراخوان 56 دارو را برای تولید مصوب کرده ایم و در فراخوان سوم هم مواد اولیه دارویی را تهیه می کنیم. 20 طرح فناوری تجهیزات پزشکی هم در قالب طرح کلان ملی در حال ساخت هستند. هر دانشگاه مجوز ساخت یک مرکز رشد را تا آخر 91 دارد.

در دنیا بطور متوسط مردم تنها 18 درصد هزینه سلامت را می پردازند که این میزان در کشور ما 54 درصد است

دستجردی با اشاره به افزایش سرانه هزینه ثابت هر ایرانی در نظام سلامت گفت: دولت به طور متوسط 34 درصد هزینه سلامت را پرداخت می کند و در دنیا بطور متوسط مردم 18 درصد هزینه را از جیب خود می پردازند که این میزان در کشور ما 54 درصد است. در چهار سال گذشته 25 درصد هزینه را بیمه ها می پرداختند که به 18 درصد کاهش یافته است و مشارکت پایین آمده است.

وی افزود: روند رشد اعتبارات بودجه ای نشان می دهد که بودجه وزارت بهداشت در مقایسه با روند اعتبارات کل کشور رشد نداشته و در زمینه هزینه های جاری دولت هم هزینه جاری سلامت رشد نداشته است با این وجود شاخص های بهداشتی و درمانی کشور رشد داشته اند ولی با این حال در شاخص عدالت در سلامت وضعیت خوبی نداریم. 16 درصد مردم هیچگونه دفترچه بیمه پایه ای ندارند. 

افزایش دانشجو در دوره های دکتری حرفه ای

وزیر بهداشت به افزایش دانشجو در دوره های دکتری حرفه ای اشاره کرد و گفت: ما 41 درصد در رشته پزشکی، 91 درصد در رشته دندانپزشکی و 87 درصد در داروسازی در سه سال اخیر رشد داشته ایم و بهترین افزایش در دکتری تخصصی علوم پایه صورت گرفته است.

وی تولیدات علمی علوم پزشکی و تولیدات مراکز تحقیقاتی را قابل توجه دانست و گفت: در سال 2005 تولیدات علوم پزشکی ایران 0/2 درصد تولیدات جهان بود که این میزان در سال اخیر به 1/05 رسید.

افزایش 26 درصدی در رتبه های جهانی با تولیدات علوم پزشکی

دستجردی ارتقای رتبه ایران در نمایه اسکوپوس از رتبه 53 در سال 2001 به رتبه 19 در سال 2010 و افزایش 26 درصدی در رتبه های جهانی را از دیگر موفقیتهای نظام سلامت برشمرد و گفت: تعداد دانشمندان علوم پزشکی کشور به 9 نفر افزایش داشته است. 10 درصد اعتبارات پژوهشی کشور به ما اختصاص می یابد اما 30 درصد تولیدات علمی کشور مربوط به وزارت بهداشت است.

از 3 هزار و 150 میلیارد تومانی که باید به نظام سلامت تخصیص پیدا می کرد فقط 2 هزار میلیارد اختصاص یافت

وی کاهش پرداخت از جیب مردم برای هزینه های سلامت را مهمترین فعالیت وزارت بهداشت برشمرد و گفت : 7/5 درصد مردم در اثر هزینه های درمانی فقیر می شوند و باید این هزینه ها کاهش یابد. باید 3 هزار و 150 میلیارد تومان به نظام سلامت تخصیص پیدا می کرد که از آن فقط 2 هزار میلیارد اختصاص یافت و بقیه داده نشد. میزان مطالبه دانشگاهها از سازمانهای بیمه گر از یک هزار و 400 میلیارد تومان است و امیدواریم منابع ناشی از 6 هزار میلیارد تومان به وزارت بهداشت داده شود تا پدیده های شومی مانند زیرمیزی قطع شود .