به مناسبت یکصدمین سال به رسمیت شناخته شدن اسلام در قانون اساسی کشور اتریش، از سوی جامعه اعتقادات اسلامی اتریش، مراسم جشنی در تالار شهرداری شهر وین برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، این مراسم با حضور حدود 250 نفر از فرهیختگان و شخصیتهای برجسته سیاسی، دینی، فرهنگی، علمی و دانشگاهی اعم از مسلمان و مسیحی برگزار شد.

در این مراسم چهره های سیاسی دولت اتریش از جمله «هاینس فیشر» رئیس جمهور، «میشائیل اشپیندل اگر» معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه، خانم «کلاودیا اشمیت» وزیر آموزش، هنر و فرهنگ و همچنین شخصیتها و فرهیختگان مسلمان از جمله «مهمت گرمز» رئیس بخش امور مذهبی ترکیه، «مصطفی سریک» مفتی بزرگ بوسنی و هرزگوین سخنرانی کردند.

علیرضا ملکیان رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در وین و حجت الاسلام منتظری رئیس مرکز اسلامی امام علی(ع) از دیگر مهمانان این مراسم بودند.
 
مراسم با تلاوت آیاتی از کلام الله مجید توسط «کریم منصوری» قاری برجسته کشورمان آغاز شد. سپس در بخش اول فیلمی با موضوع 100 سال اسلام در اتریش نمایش داده شد. این فیلم توسط مستندساز اتریشی «مارکوس فوگل آور» ساخته شده است.
 
در این فیلم که درباره تاریخچه اسلام در اتریش است، با تنی چند از شخصیتهای مهم سیاسی و مذهبی اتریش مصاحبه شده است. در بخشی از متن این فیلم آمده است: اسلام در زمان «فرانس یوزف دوم» امپراتور اتریش به رسمیت شناخته شد. در آن زمان امپراتوری اتریش شامل چند کشور بود و جمعیتی بالغ بر 50 میلیون نفر را در بر می گرفت و جمعیت مسلمانان آن زمان در این امپراتوری 550 هزار نفر براورد شده بود که عمدتاً در بوسنی و هرزگوین ساکن بودند و پس از تجزیه امپراتوری و تبدیل به موقعیت جغرافیایی کنونی اتریش، تنها 2000 مسلمان در اتریش زندگی می کردند. ولی در حال حاضر اتریش با جمعیتی حدود 5/8 میلین نفر حدود 500 هزار نفر مسلمان دارد که تقریباً پس از سال 1960 این جمعیت کم کم به صورت کارگر مهمان وارد اتریش شدند و در پی تشکیل خانواده و زاد و ولد به جمعیت کنونی رسیدند. برای رسیدگی به امور مسلمانان در تاریخ20/11/1979 جامعه اعتقادات اسلامی در اتریش پایه گذاری شد.
 
 «فؤاد ساناج» رئیس مرکز جامعه اعتقادات اسلامی به عنوان نخستین سخنران اظهار داشت: این افتخار بزرگی برای من است که این مراسم را افتتاح کنم. ما صدمین سال به رسمیت شناخته شدن اسلام در اتریش را جشن می گیریم تا گذشته را پاس بداریم و تجربیات گذشته را دستمایه پیشرفت آینده قرار دهیم.
 
وی افزود: وجود مسلمانان و زندگی همزیستی با اتریشیها نه تنها باعث غنی‌سازی فرهنگی همدیگر می شود بلکه می توان با دست به دست دادن اقشار مختلف این جامعه از هر دین و مذهب در پیشرفت کشور اتریش موثر باشیم.
 
« ساناج» گفت: زندگی مسلمانان در اتریش در چارچوب قانون می تواند الگویی برای دیگر کشورهای اروپایی باشد.
 
وی یادآورشد: در حال حاضر 60 هزار دانش آموز مسلمان در 2000 مدرسه اتریش مشغول تحصیل هستند که تدریس دروس دینی به آنها توسط 500 معلم مسلمان انجام می شود و این دستاورد بزرگی برای مسلمانان است.
 
رئیس مرکز جامعه اعتقادات اسلامی گفت: 100 سال تجربه به ما درس می دهد که چگونه بایستی با صلح و تفاهم با هموطنان اتریشی زندگی کنیم. پیامبر اسلام می فرماید مسلمان کسی است که از دست و زبان او به کسی آزاری نرسد و همچنین به ما آموخته است که ما بایستی با صداقت زندگی کنیم و اینها از اصول تفاهم هستند. جامعه اعتقادات اسلامی وظیفه دارد در این راستا به هموطنان مسلمان یاری رساند.
 
وی گفت: رئیس جمهور اتریش و تنی چند از اعضای دولت که در این جلسه حضور دارند، تقاضا دارم که جامعه اعتقادات اسلامی اتریش و در نهایت هموطنان مسلمان را در انجام دو مهم یاری رسانند: یکی قانون اساسی مصوب در ارتباط با مسلمانان مربوط به 100 سال پیش است و اکنون برای جامعه مسلمان کارایی ندارد و ما با عده های از کارشناسان حقوقی و دینی قوانین جدیدی برحسب نیاز روز مسلمانان آماده کرده ایم و امیدواریم که دست اندرکاران دولت اتریش برای تصویب آن به ما کمک کنند.
 
وی افزود: دیگری اینکه جامعه مسلمانان تقاضا دارد که برای تربیت روحانی در سطح دانشگاههای اتریش به این جامعه کمک شود. مطمئن باشید که جامعه اعتقادات اسلامی در اتریش در راه گفتگو، آموزش و همزیستی در اتریش پیشرو خواهد بود.
 
برنامه بعدی اجرای سرود توسط یک گروه دختر مسلمان شامل 7 نفر از ملیتهای مختلف بود که مورد استقبال حاضران قرار گرفت.
 
«مصطفی سریک» مفتی اعظم بوسنی و هرزگوین اظهار داشت: افتخار بزرگ من این است که بتوانم در این جشن بزرگ سخنرانی کنم. من این مناسبت را به دولت و مردم اتریش، کلیسای اتریش و جامعه مسلمانان تبریک می گویم و بایستی اروپا به آن افتخار کند. این کار برای تمام انسانها ارزش بزرگی دارد و همچنین برای صلح و همزیستی و ارزش انسانی بسیار گرانقدر می باشد.
 
وی افزود: مسلمانان بخشی از اروپا هستند و همچنین بخشی از آینده اروپا خواهند بود که می خواهند با دیگر هموطنان خود با صلح و آرامش زندگی کنند. در زمانی که ما به عنوان بخشی از این دهکده جهانی هستیم بایستی دولت، دانشگاهها و مذهب دست به دست هم دهند و برای بالا بردن کیفیت زندگی تلاش کنند.
 
در پایان از طرف دکتر «ساناج» نماد یادبودی از صدمین سال به رسمیت شناخته شدن اسلام در اتریش به او هدیه داده شد.
 
«مهمت گورمز» رئیس بخش امور مذهبی ترکیه گفت: امروز یک پدیده مهم تاریخی در جریان است که نه تنها برای اتریش بلکه برای کل اروپا مهم است، چون اسلام برای نخسین بار از طرف یک کشور اروپایی که جمعیت مطلق آن مسیحی هستند به رسمیت شناخته شد و این نماد یک ارزش انسانی برای صلح و تفاهم و همزیستی است.
 
وی افزود: این پدیده منحصر به فرد، هم برای مسلمانان و هم برای کلیسا و همچنین برای مردمی با نژادهای مختلف ارزشمند می باشد. اروپا با چنین کارهایی آزمایش می‌شود و امیدوارم که این به رسمیت شناختن، آغازی برای دیگر کشورها باشد و امیدوارم که اروپا از این آزمایش سربلند بیرون بیاید.
 
«سباسیتن کورتس» جوانترین عضو هئیت دولت اتریش و نماینده وزارت خارجه اتریش در امور اینتگراسیون (همزیستی و یکپارچگی) خارجیها گفت: اتریش یک تجربه طولانی برای همزیستی نژادها و اقوام مختلف دارد. آزادی مذهب در اتریش نه تنها یک موهبت است بلکه از طرف قانون حمایت می شود و اسلام تنها یکی از چند مذهب است که از این حمایت برخوردار است. مسلمانان بخشی از جامعه ما هستند.
 
وی افزود: مذهب بایستی همیشه یک راه حل برای مشکلات همزیستی باشد و نه یک مشکل برای همزیستی.
 
« کورتس»گفت: اتریش با تصویب به رسمیت شناختن اسلام در سال 1912 پیشتاز شد و امیدواریم که با کمک ساناج رئیس جامعه اعتقادات اسلامی بتوانیم قوانین 1912 را به روز کنیم.
 
خانم «کلاودیااشمیت» وزیرآموزش، هنر و فرهنگ اتریش اظهار داشت: 100 سال یک زمان طولانی برای یک مذهب به شمار می رود. این مصوبه، مدیون قانونی است که در سال 1867 تصویب شد. این قانون، آزادی مذهب را در برابر نفوذ دولت تضمین کرد. ما اینک رابطه خوبی بین دولت اتریش و مسلمانان داریم. در سال 2006 آموزش معلمین دینی در دانشگاه وین تصویب شد. من معتقدم آموزش بهترین ابزار برای مقابله با بنیادگرایی مذهبی است. 100 سال تنها یک نگاه به گذشته نیست، بلکه نگاهی به آینده با تجربه گذشته است.
 
«میشائیل اشپیندل اگر» وزیر امورخارجه و معاون صدراعظم اتریش گفت: ما بایستی همیشه برای آینده برنامه ریزی کنیم. البته با نگاهی به گذشته و تجربیات گذشته را فراروی آینده قرار دهیم. من برای انجام این مهم «سباسیتن کورتس» را که یک جوان فعال است جهت امور مهاجرینی که الان به صورت شهروند اتریشی و یا به عنوان مهمان ساکن اتریش هستند، برگزیده ام تا مسائل آنان به ویژه مسلمانان را بدون دغدغه و واسطه حل و فصل کند.
 
وی افزود: یکی از برنامه های بزرگ این وزارتخانه این است که ما در پاییز امسال مرکز بزرگی را برای گفتگوی ادیان افتتاح کنیم که همه را برای شرکت در این مراسم دعوت میکنم.
 
« کورتس» گفت: من همچنین در اینجا تمام مواضع سیاستمدارانی را که برای بهره برداری سیاسی، توهین به دیگر ادیان و تنش بین مذاهب را ابزار کارهای سیاسی قرار داده اند، محکوم می کنم. ما در این کشور احتیاج به تقابل نداریم. ما نیازمند تفاهم و صلح و همزیستی هستیم. تصویب قوانین اسلامی در 100 سال پیش یک گام شجاعانه بود و همچنین به عنوان گام دور اندیش دولت آن زمان بود و قابل ستایش است.
 
«هاینس فیشر» رئیس جمهور اتریش اظهار داشت: ما امروز جمع شدیم تا یک تاریخ را جشن بگیریم. همانطور که خانم دکتر اشمیت گفت، اسلام و تمام ادیان پذیرفته شده در اتریش که 14 دین و مذهب را شامل می شود، مدیون قانون سال 1867 است.
 
وی افزود:همه این ادیان می توانند زیر سایه قانون در آرامش در کنار یکدیگر همزیستی کنند و امیدوارم تمام پیروان این ادیان به همدیگر و قوانین یکدیگر احترام بگذارند.
 
رئیس جمهوری یادآورشد: در سال 1979 میلادی برای رسیدگی بهتر به امور مسلمانان، جامعه اعتقادات اسلامی با بودجه دولت اتریش پایه گذاری شد که از آن تاریخ خدمات فراوانی به جامعه مسلمانان در اتریش کرده است. ما همه جا می شنویم که در بعضی از کشورها با خشونت با طرفداران دیگر مذاهب رفتار می شود، ولی ما با سربلندی می گوییم که مذاهب در اتریش با کمال آرامش زندگی می کنند و دولت از آنها حمایت می نماید.