ایلام - خبرگزاری مهر: یکی از مهمترین مشکلات بر سر راه توسعه کشاورزی در استان ایلام آبی کردن اراضی کشاورزی استان است چراکه در حال حاضر 79 درصد کشاورزی استان بر اساس دیم کاشت می شود.

به گزارش خبرنگار مهر، استان ایلام دارای پتانسیلهای زیادی در زمینه کشاورزی و دامداری است ولی از مجموع اراضی کشاورزی موجود در استان تنها 30 درصد آن آبی کشت شده و مابقی به صورت دیم کاشت می‌شود.

بیشتر فعالیت اقتصادی مردم این استان بر کشاورزی، دامداری و پرورش زنبور عسل متمرکز شده‌است.

کشاورزی در اکثر نقاط استان به صورت سنتی انجام می‌شود. بدین صورت که مراحل مختلف آن از داشت، کاشت و برداشت با استفاده از اصول و روش‌های ابتدایی و سنتی صورت می‌گیرد و هم اکنون نیز بخش مهمی از درآمد و حتی اشتغال مردم استان در بخش کشاورزی متمرکز شده است.

همچنین وجود کوهستان‌ها، جنگل‌ها، مراتع نسبتاً سرسبز، انواع گل و گیاه در بهار و تابستان و نیز وجود مناطق گرمسیری و سردسیری در مجاورت یکدیگر، بهترین شرایط را برای پرورش زنبور عسل فراهم آورده است.

گندم، برنج، حبوبات، سبزی، صیفی و … از جمله محصولات زراعی کاشت شده در استان در حال توسعه ایلام است.

اگر به درستی ظرفیت های استان شناسایی شود، قطعأ حضور سرمایه گذار در بخش های مختلف کشاورزی را به همراه خواهد داشت.

استان ایلام از نقاط بسیار مساعد و مناسب کشور برای ایجاد زیرساخت های مربوطه به حوزه کشاورزی است و وجود تنوع اقلیمی بسیار چشمگیر در استان می تواند بهترین بستر را برای استفاده از توانمندی و پتانسیل سرمایه داران در راستای توسعه کشاورزی استان فراهم کند.

بخش کشاورزی یکی از بزرگترین ظرفیت های استان است که اگر فقط به توسعه و گسترش صنعت در استان فکر کنیم، قطعأ بخش کشاورزی از این تفکر آسیب خواهد دید.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام در این ارتباط گفت: میزان شهرنشینی در ایلام نسبت به پنج سال گذشته افزایش داشته که بیانگر اقتصادی نبودن فعالیت کشاورزی است.

عبدالرضا بازدار بیان داشت: هم اکنون 336 هزار هکتار اراضی در استان مورد فعالیت کشت و زرع است که 21 درصد آن آبی و 79 درصد دیگر به صورت دیم کشت می شود.

این مسئول عنوان کرد: با توجه به ظرفیت‌های خوب و مناسب آب که در استان ایلام وجود دارد باید سطح زیر کشت اراضی آبی افزایش یابد.

وی اضافه کرد: در حال حاضر اقدامات ارزشمندی نیز در بخش آب و خاک در سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام در حال اجرا است.

بازدار تصریح کرد: قرار است این روند تا پایان برنامه پنجم توسعه در استان ایلام استمرار یابد و میزان سطح زیر کشت اراضی آبی استان به 120 هزار هکتار برسد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام گفت: برای تحقق این مهم نیز برنامه‌های مختلفی از سوی این دستگاه اجرایی در استان ایلام تدوین شده است.

بازدار با بیان اینکه در چند سال اخیر با کاهش بارندگی ها، برخی از چشمه ها و رودخانه های استان کم آب شده و یا خشک شده اند، افزود: در همین راستا برای کاهش اثراث خشکسالی در حوزه باغداری، کاشت درختانی همچون پسته که به آب کمتر نیاز دارند در دستور کار قرار گرفته است و نهال آن در اختیار باغداران قرار می گیرد.

وی عنوان کرد: 80 درصد اراضی استان ایلام معادل 185 هزار هکتار از زمین‌های آبی و دیم استان ایلام بر اثر پدیده خشکسالی خسارت دیده است.

وی سرانه بهره برداری از زمین های کشاورزی در استان را اندک عنوان کرد و اظهار داشت: با توجه به سطح زیر کشت هر نفر بهره بردار، سرانه بهره برداری در ایلام بسیار پایین است که این روند برای توسعه اقتصادی و ظرفیت های بالقوه موجود در حوزه کشاورزی استان قابل قبول نیست.

عبدالرضا بازدار طرح توسعه باغات استان را از برنامه های این سازمان به منظور بهره برداری از اراضی موجود و رونق اقتصادی بخش کشاورزی استان دانست و تصریح کرد: در سال جاری سه میلیارد ریال برای کاهش اثرات خشکسالی در باغات استان اختصاص یافته و در اختیار شهرستان های تابعه قرار گرفته است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام گفت: استفاده بهینه از منابع آب استان مهم‌ترین اقدامات این دستگاه اجرایی در بخش مقابله با اثرات پدیده خشکسالی است.

وی ادامه داد: در سال گذشته 52 میلیارد تومان اعتبار را در راستای استفاده بهینه از منابع آب‌های سطحی، ایستگاه‌های پمپاژ، خط انتقال، توزیع لوله و ... هزینه شده است.

این مسئول اضافه کرد: افزون بر این توجه ویژه‌ای به سیستم‌های آبیاری تحت فشار نیز شده است تا از اثرات این پدیده کاسته شود.

ظرفیتهای بخش کشاورزی در ایجاد فرصت شغلی و کاهش نرخ بیکاری ایجاب می‌کند که حمایت طرحهای اشتغالزا در این بخش در اولویت قرار گیرد.

هم اکنون سنتی بودن کشاورزی در استان ایلام نه تنها به اشتغالزایی موفق منتج نشده بلکه سبب افزایش میزان بیکاری پنهان در جمعیت فعال استان ایلام شده است.