به گزارش خبرنگار مهر، با اجرای پروژه "قمرود" سالانه میلیون ها مترمکعب آب از لرستان به مناطق مرکزی ایران می رود در حالیکه همچنان سه سدی که برای تامین آب منطقه وعده داده شده بود به بهره برداری نرسیده است.
از سوی دیگر با وجود اینکه پروژه قمرود برای مردم برخی از شهرها و استانهای کشور پروژه ای حیات بخش بود اما مردم برخی روستاهای شهرستان الیگودرز به عنوان یکی از پرآب ترین شهرستانهای استان با اجرای این پروژه از کمبود آب به شدت رنج می برند.
قم و لرستان با هم دیده شوند
این پروژه شاید در نگاه اول از سوی مسئولان وزارت نیرو به نام طرح انتقال آب از سرشاخه های دز به قمرود نام نهاده شده باشد اما در واقع این پروژه از روستاهای الیگودرز در استان لرستان آغاز می شود و به نوعی آبی که در تونلهای این طرح انتقال جاری می شود، قبل از اینکه آب دز باشد، آب لرستان است.
گرچه از یکسو پروژه انتقال آب قمرود موجب خشکی زمینهای کشاورزی و رودخانه های برخی از روستاهای الیگودرز و در نتیجه مهاجرت تعدادی از ساکنان این روستاها شده است اما از سوی دیگر انتقال آب لرستان به مرکز ایران را می توان یکی از پروژه های مهم و بزرگی دانست که دارای اهمیت ملی است ولی باید این دو زاویه به دقت و به موازات هم مورد توجه قرار گیرد.
چشمه ها و قناتهای مسیر تونل قمرود خشک شدند
محمدتقی توکلی نماینده مردم الیگودرز در مجلس شورای اسلامی در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: متاسفانه با اجرای پروژه قمرود چشمه ها و قنات های در مسیر آن خشک شده است.
وی بیان اینکه با خشک شدن چشمه ها و قنات های مسیر پروژه قمرود 16 روستای شهرستان الیگودرز با مشکل آب آشامیدنی روبرو شده اند، تصریح کرد: این امر موجب بروز مشکلات فروان برای مردم این روستاها و کشاورزی آنها شده است.
نماینده مردم الیگودرز در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر ضرورت ایجاد طرح های جایگزین برای رفع مشکلات آب آشامیدنی روستاهای مسیر پروژه قمرود ادامه داد: با اجرای این طرح های جایگزین باید مشکل تامین آب این روستاها در دستور کار قرار گیرد.
استمداد از وزیر نیرو برای رفع مشکل آب شرب 16 روستای الیگودرز
توکلی همچنین با اشاره به اقدامات وی برای رفع مشکلات آب آشامیدنی این 16 روستا عنوان کرد: لیست این روستاها را به وزیر نیرو ارائه داده ایم وزیر نیز قول پیگیری را در این رابطه داده است.
وی با اشاره به اجرای پروژه قمرود و میزان آب انتقال داده در قالب این پروژه بیان داشت: با اجرای این طرح 181 میلیون مترمکعب از آب شرق الیگودرز به شهرهای مرکزی ایران و اصفهان اختصاص داده شده است.
توکلی ادامه داد: همچنین در راستای تامین آب شهرستان الیگودرز نیز 101 میلیون مترمکعب آب هم برای این شهرستان اختصاص پیدا کرد که به دنبال این موضوع هستیم که طرح های جایگزین را اجرا کنیم تا آبی که از دست رفته با طرح های جدید تامین شود.
ضرورت پرداخت حقابه الیگودرز مطابق قانون توزیع عادلانه آب
وی همچنین در مورد حقابه شهرستان الیگودرز نیز عنوان کرد: پرداخت حقابه قانون دارد و مطابق ماده 33 قانون توزیع عادلانه آب هر آبی که از منطقه ای به منطقه دیگر داده می شود قیمت بخشی را که دولت سرمایه گذاری کرده محاسبه و از مصرف کننده گرفته می شود و از این محل سهم مبدا طرح انتقال آب پرداخت می شود.
توکلی ادامه داد: در این راستا باید وزارت نیرو تعرفه را محاسبه کند و به مبدا تامین آب حقابه را اختصاص دهد چرا که این امر یک موضوع قانونی است.
بنابر این گزارش پیش از این وزیر نیرو دولت نهم با طرح این موضوع که "مدعی احقاق حقوق مردم الیگودرز از طرح قمرود است" در حاشیه سفر دولت به استان لرستان اظهار داشت: انتقال آب از سرشاخه های دز در استان لرستان و شهرستان الیگودرز به روستاهای مسیر این خط انتقال آسیب رسانده است.
پرویز فتاح تاکید کرد که با توجه به اینکه پروژه انتقال آب لرستان به قمرود با همراهی مردم منطقه به ثمر رسیده است بنابراین باید از محل این پروژه یا پروژه های دیگر آب مورد نیاز منطقه الیگودرز تامین شود.
مردم در انتظار شیرینی عدالت محوری دولت
این در حالیست که پیش از این نیز مدیرعامل قبلی شرکت مدیریت منابع آب ایران در گفتگو با خبرنگار مهر بر ضرورت اعطاء حقابه پروژه قمرود به لرستان تاکید کرده بود.
علیرضا الماسوندی با اشاره به در نظر گرفته شدن سد خان آباد، کمندان و حوضیان برای شهرستان الیگودرز، تصریح کرد: حقابه جریان پایه ای که در منطقه استفاده می شده محفوظ است.
الماسوندی با تاکید بر اینکه حقابه تکلیف قانونی و به گردن ماست، یادآور شد: قرار نیست حق مردم الیگودرز و استان لرستان ضایع شود و دولت موظف است که حقابه ها را مطابق تکلیفی که قانون توزیع عادلانه آب بر عهده ما گذاشته است بدهد.
به هر حال امروز سالها از این سخنان و وعده های مسئولان وقت برای تحقق حقابه مردم لرستان و شهرستان الیگودرز می گذرد و مردم این استان انتظار دارند که با توجه به شیرین شدن آب شهر قم به عنوان پایگاه و مرکز تشیع، کام مردم استان محروم لرستان هم از عدالت محوری دولت دهم شیرین شود.
به هر حال آنچه که موجب نگرانی مردم لرستان است نه انتقال آب به قم است بلکه قائل نشدن هیچ حقی برای استان لرستان و مردم محروم روستاهای الیگودرز است که به نظر می رسد نیازمند راهکاری اصولی از سوی دولتمردان است.
.......................................
گزارش: فاطمه حسینی