دکتر بهرام امیراحمدیان درمورد نهادینه نشدن فرهنگ عذرخواهی بین مردم و مسئولان کشور به خبرنگار مهر گفت: یکی از مشخصات جوامع پیشرفته این است که اگر مسئولی خطایی کرد شهامت عذرخواهی و استعفا را دارد. البته بعضی جاها عذرخواهی جنبه سیاسی به خود میگیرد و عذرخواهی یک مسئول خطای حزبی را جبران میکند.
وی افزود: عذرخواهی شأن و منزلت یک مسئول را کاهش نمیدهد، بلکه نشانه شهامت اوست و نشانه پیشرفت فرهنگ اخلاقمحوری جامعه است. امام(ره) فرمود اگر دولتمردی کارش را بلد نیست میتواند استعفا دهد ولی متأسفانه ما شاهد استعفای هیچ مسئولی به خاطر بلد نبودن کارش نبودهایم. بایستی که با دادن آن پست به فرد صالح و شایسته تر خطای آن مسئول جبران شود.
استاد مطالعه روسیه شناسی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران تصریح کرد: شهردار شهر کوفه ژاپن پس از آسیبهای زلزله دهه 90 ازمردم عذرخواهی کرد و خود را از ارتفاع بلندی به پائین پرت کرد. زیرا نظارتهای ناصحیح شهرداری برساخت و سازها را عامل ویرانی میدانست.
امیراحمدیان درمورد اینکه چه عواملی باعث میشود تا افراد جامعه نه تنها در مقابل عمل اشتباه خود عذرخواهی نکرده، بلکه در مقام یک مدعی نیز ظاهر شوند تصریح کرد: نباید مسئولین خطای خود را توجیه کنند. اما مسئولی که سرکار و جای خودش نیست از ترس از دست دادن مقامش عذرخواهی نمیکند. مطمئناً اگر افراد شایسته و صالح سرکارباشند بر اساس یک شاخصه و معیارهای فنی که انتخاب شدهاند از خطای خود عذرخواهی کرده و استعفا میکنند. اگر درجامعه سطح آگاهی و اخلاقی آن را به سمت عذرخواهی کردن حتی دربین خانوادهها ببریم بسیاری از مشکلات از بین خواهند رفت.
وی درمورد اینکه در ساختارهای سیاسی اجتماعی کشورهای جهان سوم و یا درحال توسعه آیا فرهنگ عذرخواهی نکردن از سطح بالای قدرت به سطح پایین قاعده تسری نیافته است؟ اظهارداشت: نوک هرم قدرت عمودی است وباید حرمت و منزلتش حفظ شود و رأس هرم بامردم کمتر سروکاردارند. ولی در سطح پائینتر رابطه افقی میشود و برای مثال وزارتخانهها یا نیروهای مسلح با مردم تعامل بیشتری دارند و عذرخواهی نکردن آنها در مردم بیشتر تأثیر میگذارد.به همین جهت است که رأس قدرت وظایف را به سطوح پائینتر محول میکنند. در این سطح اگر خطایی از مسئولی صورت پذیرفت بایستی که آن مخطور استعفا دهد. در اینصورت است که جامعه پیشرفت میکند.