علی اکبر حق ویسی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه شاخص بیماری های غیرواگیر مثل چاقی در ایران و قم بالا است افزود: کنترل این شاخص در صورتی ممکن است که این افراد در وعده افطار و سحر پرخوری نداشته باشند.
وی ادامه داد: بیماری های قلبی - عروقی، دیابت نوع 2، فشار و چربی خون، و برخی سرطان ها نیز در شاخص بیماری های غیرواگیر دسته بندی می شوند که در این ماه با گرفتن روزه تا حد زیادی کنترل می شوند.
این کارشناس تغذیه تاکید کرد: این دسته از بیماران باید با مراجعه به پزشک متخصص خود از نحوه روزه داری و مصرف داروهای خود مطلع شوند.
حق ویسی اضافه کرد: آنچه در روزه داری بیماران اهمیت دارد توانایی جسمی این افراد با توجه به شرایط روزه داری و نظر پزشک متخصص آنها است.
وی در ادامه آرامش روحی و جسمی را از مزایای روزه داری در این ماه برشمرد.
کارشناس مسئول تغذیه مرکز بهداشت قم با تاکید بر اینکه روزه داران در این ماه باید از چهار گروه اصلی مواد غذایی استفاده کنند ابراز داشت: فقط نحوه و میزان استفاده از این مواد در این ماه فرق می کند.
حق ویسی افزود: این چهار گروه شامل گروه شیر و لبنیات، نان و غلات، گوشت ها و سبزیجات و میوه جات می شود.
وی ادامه داد: ماست، کشک، پنیر، شیر و بستنی در گروه اول، انواع نان های سنتی و صنعتی، برنج و ماکارونی در گروه دوم، انواع گوشت قرمز، مرغ و ماهی، تخم مرغ، حبوبات و انواع مغزها در گروه سوم جای می گیرند.
این کارشناس تغذیه در خصوص انواع سبزیجات هم گفت: سبزیجات به سه دسته برگی شکل مثل کاهو، کلم، تربچه و اسفناج، میوه ای مثل خیار و گوجه و نشاسته ای مثل هویج، کدو، کدو حلوایی و پیاز تقسیم می شوند.
حق ویسی عنوان داشت: از یک لیوان شیر خرما یا 2 تا سه عدد میوه فصل به عنوان میان وعده در آخر شب استفاده شود.
وی توصیه کرد: از گروه متفرقه چربی ها و شیرینی ها کمتر و از مصرف ته دیگ، غذاهای سرخ کردنی و شور پرهیز و مصرف تنقلاتی نظیر چیپس و پفک، نوشابه، کیک و کلوچه و ... به صفر برسد.
وعده سحر
کارشناس مسئول تغذیه مرکز بهداشت قم در خصوص اهمیت وعده سحر اظهار داشت: این وعده به دلیل اینکه بدن روزه دار به مدت طولانی تا زمان افطار چیزی دریافت نمی کند از اهمیت بالایی برخوردار است و اگر تغذیه در این وعده به صورت صحیح، مناسب و علمی صورت نگیرد باعث بروز مشکل برای فرد روزه دار می شود.
حق ویسی بیان داشت: بهترین کار برای وعده سحر آن است که از قند و کربو هیدرات پیچیده از گروه نان و غلات، سبزی ها و میوه ها و حبوبات استفاده شود.
وی افزود: نان و غلات و حبوبات به دلیل دیر هضم بودن باعث می شوند تا احساس گرسنگی دیرتر ایجاد شود و سبزی ها و میوه ها نیز به دلیل داشتن ویتامین، املاح، فیبر و آب در پیشگیری از عطش موثرند.
این کارشناس تغذیه اظهار کرد: خورشت هایی که در کنار برنج استفاده می شوند نباید چرب باشند.
حق ویسی توصیه کرد: از سبزیجاتی مثل کاهو، خیار، گوجه و هویج به صورت سالاد استفاده شود.
وی با تاکید بر اینکه استفاده از سس در سالاد عطش را زیاد می کند ابراز کرد: روغن زیتون می تواند جایگزین مناسبی برای سس باشد.
کارشناس مسئول تغذیه مرکز بهداشت قم ادامه داد: میوه هایی نظیر هندوانه، خربزه، طالبی و شربت هایی مثل خاکشیر، آبلیموی تازه، تخم شربتی و اسفرزه برای رفع عطش مناسب هستند.
حق ویسی عنوان داشت: بهتر است این شربت ها بدون شیرینی و یا کم شیرین تهیه شوند.
وی اضافه کرد: در صورت تمایل برای شیرین کردن این شربت ها بهتر است به جای شکر از موادی مثل عسل، شیره خرما و شیره انگور استفاده کرد.
این کارشناس تغذیه توصیه کرد: روزه داران تا حد ممکن از قرار گرفتن در محیط گرم خودداری کنند و در موارد غیر ضروری از منزل خارج نشوند.
وعده افطار
حق ویسی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: با توجه به اینکه بدن یک فرد روزه دار حدود 16 ساعت هیچ ماده غذایی دریافت نکرده و تمام بدن به خصوص معده گرم است نباید روزه خود را با آب سرد افطار کند بلکه بهترین و علمی ترین روش برای افطار کردن استفاده از آب ولرم، چای بسیار کم رنگ در کنار خرما، عسل، شیره خرما یا شیره انگور است.
وی گفت: برای لحظه افطار استفاده از نان سنگک یه میزان کف دست، پنیر به میزان نصف قوطی کبریت معادل 30 گرم و کمی سبزی مطلوب است.
کارشناس مسئول تغذیه مرکز بهداشت قم با بیان اینکه زیاده روی درمصرف غذا باعث بروز مشکل می شود تاکید کرد: بین افطار و وعده شام باید مدت زمان 45 دقیقه فاصله باشد و نباید معده را به یکباره با حجم زیادی از غذا پر کرد.
حق ویسی بیان داشت: آش های نفاخ که حبوبات و نعناع داغ و پیاز داغ زیادی دارند نباید در وعده افطار مورد استفاده قرار بگیرند و سوپ های ساده می توانند جایگزین مطلوبی باشند.
وی افزود: افراد باید پس از افطار در وعده های متوالی از آب گرم یا چای بسیار کم رنگ استفاده کنند تا برای روز بعد ذخیره مناسبی داشته باشند.
این کارشناس تغذیه عنوان داشت: چای پررنگ به دلیل داشتن کافئین باعث ایجاد تشنگی می شود و به همین دلیل بهتر است از مصرف آن پرهیز شود.
حق ویسی با بیان اینکه برخی خانوادهها در خصوص روزه داری فرزندان دختر خود تردید دارند به آیات قرآن اشاره کرد و اذعان داشت: این مسئله از واجبات دین ما است و خانواده ها باید بدانند که خداوند هیچگاه حکمی که برای بندگانش ضرر ایجاد کند صادر نمی کند.
وی تصریح کرد: این موضوع از نظرعلمی نیز به اثبات رسیده است و هورمون زنانه استروژن از سن هشت سالگی در بدن دختران ترشح می شود و به ذخیره چربی در بدن آنها کمک می کند از این رو آنها در سن بلوغ از ذخیره مناسب چربی برخوردارند و می توانند به راحتی روزه بگیرند.
کارشناس مسئول تغذیه مرکز بهداشت قم به خانوادهها توصیه کرد: در صورت داشتن نوجوانان سال اولی به کیفیت غذای آنها توجه بیشتری داشته باشند و از گوشت بیشتر در غذا و انواع مغزها در افطار و سحر استفاده کنند.
تاریخ انتشار: ۱ مرداد ۱۳۹۱ - ۱۰:۱۷
قم - خبرگزاری مهر: کارشناس مسئول تغذیه مرکز بهداشت قم با اشاره به فواید روزه داری در ماه مبارک رمضان گفت: شاخص بیماری های غیرواگیر مثل اضافه وزن در ایران و استان قم بالا است و روزه داری طی این ماه می تواند کمک موثری به رفع این مشکل کند.