دکتر ابراهیم رزاقی درمورد ربا و تأثیرات آن بر ساختارهای اقتصادی و اجتماعی جامعه به خبرنگارمهر گفت: آنچه در قدیم مطرح بوده پول سکه بوده و طلا و نقره و مس بوده که همان تعداد سکه که افراد قرض میگرفتند همان تعداد را پس میدادند. ولی در سده اخیر که پول اسکناس شد و تورم پیش آمد برای مثال یک میلیون تومان که به کسی قرض میدهیم به نسبت کاهش قدرت خرید آن یک میلیون تومان در سالهای بعدی یعنی به میزان نسبت تورم باید اضافهتر از مقروض گرفت و این اشکالی ندارد و ربا محسوب نمیشود.
وی افزود: اما مؤسسات اعتباری وقتی وامهای دولتی با نرخ بهره کمتر میگیرند و همان پول را با نرخ بیشتر به مردم محتاج وام میدهند این ربا محسوب میشود.
استاد بازنشسته اقتصاد دانشگاه تهران ادامه داد: تازه عمل ربا فقط در پول اضافه گرفتن نیست بلکه در فروش کالاها هم است یعنی کالایی را احتکار کنیم و بدون انجام هیچ کاری بر آن گرانتر از قیمت خرید بفروشیم. در قدیم کاسب حبیب خدا محسوب میشد و او اجناس را نه زیر قیمت که بر تولید کننده اجحاف شود و نه گران میخرید و با سود کمی به مشتری میفروخت. اما بازار امروز ما هرروز بر قیمت اجناس و کالاها میافزایند و نوعی ربا خواری صورت میگیرد.
رزاقی در مورد اثرات ربا هم بر اقتصاد و جامعه اظهارداشت: ربا تضعیف کننده فردی است که محتاج است . یک تولید کنندهای که حقوق کارگرانش عقب افتاده یا فرد مقروضی که میخواهند خانه و اموالش را مصادره کنند به پول و قرض و وام احتیاج مبرم دارد و مجبور است که زیر بار قرض برود. ربا خوار با قرض دادن به او نه تنها باعث تضعیف او میشود بلکه باعث میشود کار مفید از جامعه کم بشود و افراد ثروتمند از پول خود بخورند مخصوصا اینکه مالیات هم نمیدهد و ثروتمندتر شده و آدم مقروض هر روز مقروضتر شود. اینچنین در جامعه شکاف دو طبقه رباخوران و ربادهندگان به وجود میآید.
وی درمورد وضعیت کنونی جامعه ایران در سطوح فردی و سیستماتیک در خصوص ربا و امکان وجود سیستمهای ربوی در برخی از بخشها نیز یادآورشد: اگر نرخ بهره بیش از نرخ تورم باشد ربا محسوب میشود. در این حالت جامعه از تولید باز میماند افراد از مشاغل تولیدی انصراف میدهند و افراد محتاج به وام بیشتر میشود.
استاد بازنشسته اقتصاد دانشگاه تهران درپایان عنوان کرد: احتکار هم نوعی رباخواری است. در ابتدای انقلاب 400 هزار مغازه داشتیم ولی امرز5/3میلیون باب مغازه داریم. یعنی از نظر محتوایی به نوعی احتکار و گرانفروشی و تجاوز به حقوق مالی دیگران مرتکب شدهایم. این درحالی است که برخی روحانیون هرنوع بهره حتی به اندازه میزان تورم را هم ربا محسوب میکنند.