شهرکرد - خبرگزاری مهر: کارگاههای تولید آجر با برداشتهای بی رویه خاک در نزدیکی شهرکرد وضعیت اسف باری را ایجاد کرده و برداشتهای بی رویه خاک موجب ایجاد گودیها وحفره هایی به ارتفاع بیش از چهار متر در ورودی مرکز استان چهارمحال و بختیاری شده است.

به گزارش خبرنگارمهر، هنگامی در مسیر پر رفت و آمد ترین جاده ورودی شهرکرد(حد فاصل فرخشهر - شهرکرد) حرکت کنیم، در سمت چپ جاده در ابتدا شاهد مزارع کشاورزی یکدست شده هستیم که این مزارع از بهترین مزارع کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری هستند.

هنگامی در جاده به سمت شهرکرد جلوتر می رویم، بعد از مزارع سرسبز کشاوری، گودبرداریهایی با ارتفاع بسیار در وسعت زیاد قابل روئیت هستند.

این گودبرداریها که ارتفاع آنها به بیش از چهار متر می رسد وضعیت نگران کننده ای را برای این منطقه وجود آورده است.

در این منطقه تعدادی کارگاه آجرپزی مشغول به فعالیت است و در حال حاضر خاک زمینهایی که باید زیر کشت محصولات کشاورزی  باشند را به آجر تبدیل می کنند.

اراضی این منطقه به عنوان یکی از بهترین اراضی کشاورزی در استان مطرح هستند که نمونه آن را می توان تولید بالای زمینهای کشاورزی اطراف کوره های آجر پزی منطقه عنوان کرد.

برداشت خاک با کیفیت بالا و تبدیل آن به آجر از طرفی و ریختن نخاله ها ساختمانی در گودیهای ایجاد شده در خاک از طرف دیگر موجب نگرانی فعالان محیط زیست وکارشناسان شده است.

جایگزین نخاله های ساختمانی با خاکهای حاصلخیر در کنار بزرگترین سکونتگاه شهری استان چهارمحال و بختیاری می تواند مشکلات زیادی را برای ساکنین در آینده رقم بزند.

جدا از ضررو زیانی که این کارگاههای آجر پزی به منطقه وارد کرده اند موجب ایجاد چهره زشت و نامناسب در ورودی مرکز استان شده است.

فعال محیط زیست و منابع طبیعی در چهارمحال و بختیاری  گفتگو با خبرنگار مهر در این خصوص با اشاره به کوره های آجر پزی اظهار داشت: هم اکنون برای استقرار چنین صنایعی در استان مشکل وجود دارد.

هومان خاکپور عنوان کرد: با توجه به وضعیت آبی در کشور باید محور راهبردی و نقشه راه توسعه  ای، منابع آبی وجود داشته باشد.

وی ادامه داد: هنگامی که شهرکرد با یک چنین کمبود منابع آبی چه در حوزه شرب چه در حوزه صنعت و چه در حوزه کشاورزیمان مواجه هستیم نباید به بهانه توسعه و به بهانه اشتغالزایی به سراغ صنایعی مثل تولید آجر برویم که با نیاز آبی فوق العاده بالایی مواجه است و بعد مجبور به پروژه های انتقال آب شویم.

فعال محیط زیست و منابع طبیعی در چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: پروژه انتقال آب چه برای استان خودمان باشد چه برای اصفهانی ها از نظر زیست محیطی ممنوع است و نباید توجیه شود که چون در داخل استان خودمان است پس اشکالی ندارد.

وی عنوان کرد: ما انتقال آب را زمانی مجاز می دانیم که بخواهیم برای آب شرب استفاده کنیم یعنی واقعا درمنطقه بیم مهاجرت باشد وکمبود آب شرب موجب مهاجرت مردم روستا و یا شهری شود.

وی ادامه داد: این منطقی نیست ما بخواهیم آب را برای صنایعی مثل کوره های آجر پزی یا صنایعی مثل موزائیک یا هر صنعتی که نیاز آبی آن بالاست انتقال دهیم.

خاکپور اذعان داشت: ما باید محور توسعه و شاخص توسعه مان بر روی منابع آبی مان باشد و ببینیم در آن منطقه ای که می خواهیم در آن صنعتی را راه اندازی کنیم، چه صنعتی را باید مستقر کنیم که همخوانی داشته باشد و با توان و ظرفیت منابع ابی مان هماهنگ باشد.

وی یادآورشد: وقتی هم اکنون می بینیم در شهرهایی مثل شهرکرد و بروجن در بخش آب با چه مشکلاتی مواجه هستیم چطور به خودمان اجازه می دهیم که کارخانه هایی با این نیاز آبی مثل کارخانه های آجر مستقر کنیم، این امر خطری به شدت بالاتر از وضعیت خاک هست به اضافه مسائل دیگری که دربخشهای دیداری هست و ورودی مرکز استان و حاشیه جاده را دچار آسیبهای بصری کرده است.

فعال محیط زیست و منابع طبیعی در چهارمحال و بختیاری ادامه داد: این مشکلات به هر حال سر جایشان هستند و به قوت خودشان باقی می مانند ولی مهمترین مساله قبل از اینکه به اینها بپردازیم بحث منابع آب است که در هیچکدام از پروژه ها و در اصل در چیدمان توسعه مان در نظر گرفته نمی شود چه در استان چهارمحال و بختیاری و چه  در استان همجوارمان مثل استان اصفهان.
 
وی اذعان داشت: برای کارخانه های آجر سازی از خاک حاصلخیز استفاده می شود و گود برداری زیادی صورت گرفته که برای پر کردن آن ازنخاله های ساختمانی استفاده می شود که این امر باعث آلودگی خاک ما می شود.

وی ادامه داد: ما همینطور که آلودگی آب و هوا داریم،  آلودگی خاک هم داریم علاوه بر اینکه خاک حاصلخیز و اراضی مستعدمان را از دست می دهیم.

آلودگی خاک و آب درراه است

فعال محیط زیست و منابع طبیعی در چهارمحال و بختیاری ادامه داد: همراه این نخاله ها یکسری زباله هم در این منطقه تخلیه می شود علاوه بر اینکه منظره دیداری این منطقه بهم می خورد آلودگی خاک را هم در آن منطقه به وجود می آورد و نباید اجازه دهیم که به هر بهانه ای خاکمان را جا به جا کنند چون ما وقتی خاک را جا به جا می کنیم زمینه ای برای فرسایشهای آبی و بادی در منطقه ایجاد می کنیم.

خاکپور یادآور شد: علاوه بر ایجاد و تشدید فرسایش خاک آلودگی منابع  آبی مان هم به وجود می آید چون آب از درون این نخاله ها نفوذ می کند و بعد وارد منابع اب زیر زمینیمان می شود که این امر باعث آلودگی آب می شود.

................................

گزارش و عکس: سید محمد رضا موسوی